spy Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Ile toto powinno płynąć? Jedna osoba na pokładzie i płynie tylko albo aż 16km/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IMMORTAL Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Jaką masz śrubę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Mz dobrze idzie. Kumpel ma podobny zestaw i mowi ze w 2bosoby blizej 10kmh plywaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skiner Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Przy 6KM to raczej szału nie będziesz miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 filip Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Też mi się wydaje że osiągi są bardzo dobre, ja miałem 3.30 m, i z jedną osobą płynął około 12Kkm/h, silnik 6 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Ok, thx. Kumpel mi wczoraj zasiał ziarnko niepewności, że on 24km/h na wiekszym zestawie ale z tym silnikiem pomyka. Wsio jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Ja takim silnikiem na pontonie 2,70 i duuuuuuużo gratów(miejsca zostawało tylko na moje stopy) pływałem 25km/h Trzeba pokombinować z trymem i rozłożeniem ciężaru i powinien i Twój pompon popłynąć szybciej.Zrób test bez zbędnego obciążenia tzn, Ty i zbiornik z paliwem. pamiętaj że nie powinieneś siedzieć na "pływaku" a na ławce i możliwie daleko z przodu aby łatwiej wejść w ślizg(przedłużka rumpla wskazana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 konrad79 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Coś słabo płynie na tej szustce,Ja mam Busha 3,30 i na 6-cio konnym silniku idzie w ślizgu ok. 21 km/h z dużą ilością gratów.Może trzeba pokombinować z trymem? Coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 6 konny 2 czy 4-suw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 qulpi Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Witam,przy silniku 6km,dwa cylindry,dwusuw, mógł by pływać w ślizgu [przy sprzyjających warunkach i odpowiednim rozłożeniu ciężaru] ale przy jednocylindrowym czterosuwie jest to mało możliwe. Spróbuj dorobić przedłużkę rumpla i usiądź na przodzie pontonu, może się uda. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maniolo Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Mój znajomy pontonem 320cm z silnikiem suzuki 4-sów 6km rozwija prędkość 24km/h balast dodatkowy(sternik +graty) to ok. 150kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Jedno jest pewne, ze ten silniczek bedzie za slaby do tego pontonu (na pawezy powinny byc podane widelki i zalecane optimum)Natomiast proby wchodzenia w slizg moga spowodowac szybsze zuzywanie silnika (sruba mieli wode "na pusto", ponton plynie przechylony)Chyba lepiej przyzwyczaic sie, ze to jest silniczek trolingowy i z niewielka predkoscia sie przemieszczac, albo....zaopatrzyc sie w to, co jest napisane na pawezy.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 skiner Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Tu decydować będą detale, ustawienia trymu, rodzaj śruby, model silnika, rodzaj stopy silnika, model pontonu, przy 2T rodzaj mieszanki, rozłożenie obciążenia, stan wody, kierunek płynięcia z wiatrem czy pod. Nie wspomnę już, ze ciągle pływanie na full speed nic dobrego nam nie da. Chcąc poczuć wiat we włosach trzeba mieć coś w granicach 9,9KM (chodzi mi o zapas mocy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Kaiman 3,60, sztywna podłoga, Suza DF6, jedna osoba bez gratów - 24km/h bez wysiłku. Z DF9,9, full gratów - 35km/h. Lepiej dobite szły by szybciej.16km/h z 6KM to mizeria... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Kurcze nie wiem czy silnik Mercury 6HP słaby czy ponton dziadowski (info-media) ale tak to wygląda, pomiar gps w echu. Tej 6KM już nie mam, miałem ją na testach tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Konia z rzędem temu, kto odpowie Jak pisał Wojtek - czynników jest kilka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Wg mnie ponton za krótki i nie ma dobrej dźwigni do wejścia w ślizg. Na kolegi 3,2 wchodzi. Jedyne co jeszcze różni te dwa pontony to kółka transportowe - ja mam kolega nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Jak zostalo napisane, zeby mowic o slizgu w "kazdych" warunkach trzeba tam zalozyc 10KM. Zawieje wiatr, wrzucisz 1en 4pak wiecej, popuscisz paska (np. po Swietach ) i po staremu mielisz wode zamiast plynac. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) . Edytowane 30 Grudnia 2013 przez spy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pablo__20 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) . Edytowane 5 Maja 2015 przez pablo__20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pontoniarz Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Dziwne rzeczy..... To musi płynąć. Jeśli trym i śruba jest ok. to silnik jest złom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 31 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) Do niedowiarków i sceptyków.Pływałem pontonem 2,70 z mercury 6KM czterosuw(1 cylinder) w ślizgu z prędkościami max ok 25km/h z dość pokaźnym obciążeniem. Ja-80kg, zbiornik paliwa ok12kg, echo z dwiema bateriami bo kolorowe ok15kg, kotwica 9kg, torba ze "złomem ołowianym" ok 30kg, gaśnica, kapok, jakieś linki, żarcie, napoje, dwa kije, jakiś ciuch, kółka na pawęży itd czyli obciążenie rzędu 150-170 kg a do tego waga silnika 25kg to w zaokrągleniu daje nam 200kg na pontonie.Da się tylko trzeba chcieć i wiedzieć jak to zrobić oraz jak rozłożyć ciężar na pontonie. PS. Jest jeszcze jedna niewiadoma o której nikt nie wspomniał a mianowicie podłoga pontonu(ja miałem alu z pompowanym kilem a ponton to proscan) jeśli kolega miał podłogę z listew co kilka centymetrów i bez kila to raczej z takim silnikiem nie wejdzie w ślizg, musi być pełna, sztywna z kilem. Edytowane 31 Grudnia 2013 przez paawelek83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Nie wiem, może mi GPS nawalił. Moja honda 5km z tym pontonem leciała 18km/h ALE musiałem podnieść silnik 8cm! Niby pawęż pontonu ma 380mm, ale kij to wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Nie wiem, może mi GPS nawalił. Moja honda 5km z tym pontonem leciała 18km/h ALE musiałem podnieść silnik 8cm! Niby pawęż pontonu ma 380mm, ale kij to wie. Czyli wszystko jasne. masz za długi silnik.Podnieś pawęż do wysokości ok 508mm i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 A to jest ciekawe właśnie, honda ma pawęż S jako 460mm ale gdy silnik powiesilem obok Mercurego S 381mm to różnica nie wynosi 79mm tylko 15mm. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Aż się poświęciłem żeby coś na YT wrzucić. Ale do rzeczy. Ponton to bush crab 330. Silnik Tohatsu 6km 4suw i uwaga długa stopa. Dłuuuga - kto widział ten wie, np Krzysiek który już się w tym wątku wypowiadał. Na filmiku przenoszę ciężar do przodu przy starcie co jest częstym mykiem jeśli na pawęży wisi za mało ale w moim przypadku nie jest to konieczne akurat wyciągałem czujkę od echa żeby nie chlapało. Po wejściu w ślizg mogę usiąść na samej końcówce balonu na rufie i też idzie. Mało tego i zaraz sobie pewnie na łeb narobię ale napiszę, że pływałem tym zestawem w dwie no przepraszam w 1.5 osoby bo mojej połowicy raczej jako chłopa liczyć nie można- też się ślizgał! Ledwo bo ledwo ale jednak. Kiedy kupowałem pompon i powiedziałem w Tokarexie jaki mam silnik usłyszałem, że nie jest możliwe wejście crabem 330 w ślizg z 6km stopa L. Jak widać nie dosyć, że jest to jeszcze nie jest to specjalnie trudne. Żeby było jeszcze ciekawiej to trym ma niewiele do rzeczy. Dlaczego tak się dzieje? Długo się zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że to zasługa śruby uciągowej z dużymi łopatami zamocowanej w tym Tohatsu. Silnik jest dedykowany jako pomocniczy przy jachtach stąd taka śruba i długa kolumna. Nie jestem ekspertem żadnym ale chyba właśnie dlatego hula. Śruba ma większy potencjał do wprawienia masy w ruch. Efekt jest taki, że ślizg osiągam bez problemu ale ni cholery nie popłynie szybciej niż 21-22kmh i obojętne ile mam gratów ze sobą. Kiedy wożę aku 100ah jest nawet łatwiej bo mam lepiej rozłożone obciążenie. Wydaje mi się, że skok śruby nie pozwala płynąć szybciej. Tak jak mówię ekspert ze mnie żaden jak coś głupio napisałem to niech mądrzejsi poprawią. Ten sam ponton z Suzuki df15 leci 4 paczki a w ślizg wchodzi w dwie sekundy po prostu wyrzuca go z wody(i to jest to co tygrysy lubią ). Więc jak np Krzysiek pisze, że Kaiman 360 płynie w ślizgu na 6km to mu wierzę bo czemu nie? Kolego który założyłeś wątek. Ponton nabity na blachę graty do przodu a przy starcie dociąż dziób własnym ciężarem. Jak nie idzie to kombinować z trymem. 3m ponton z 6km powinien popłynąć. Jeśli nie to znaczy, że 6km silnik miał 10 lat temu. http://www.youtube.com/watch?v=6WI_H_QqhHw PS bo byłbym zapomniał nie majstrowałem nic z pawężą jest orginalna a silnik montuję normalnie jak fabryka nakazuje. Edytowane 5 Stycznia 2014 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
spy
Ile toto powinno płynąć? Jedna osoba na pokładzie i płynie tylko albo aż 16km/h.
31 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi