Skocz do zawartości

Shavt. Projektów kilka.

shavt

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Travel na blanku mhx obłowiony konkretnie. Kilkadziesiąt okoni w 2 godziny..  trochę za ciężko łowiłem jak na możliwości tego blanku ale jak okonie miały chęć brać na 13cm gumy to jakoś niespecjalnie mi to przeszkadzało ;)

Zacząłem od 0.3PE i jakiegoś riperka berkley'a na 10g a skończyłem 0.8PE i 13cm daiwa duckfin z 8.5g

Kilka fotek i taki filmik gdzie widać jak to to się ugina.

https://www.youtube.com/watch?v=UZfWaxgRf54

post-55833-0-97484400-1441833387_thumb.jpg

post-55833-0-17745600-1441833390_thumb.jpg

post-55833-0-46586200-1441833392_thumb.jpg

Edytowane przez shavt
  • Like 14

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

O komforcie można mówić przy 7g i niesmukłej 3 calowej gumce.. Ale to w idealnych warunkach.. Na okonie to on się nie nadaje.. sztywne to okropnie :)

Celowałbym bardziej w 5S70MLF a w zasadzie 10g i 3" to i 5S70LF ogarnia na granicy komfortu. I będziesz miał więcej satysfakcji z holu bo tego 63mxf to 30cm okoń ledwo przygina.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Mam problem, po dwóch dobach lakier na omotkach nadal mocno się lepi.. do lakieru dodałem 'kroplę' spirytusu z tym że przesadziłem chyba z tą kroplą.. i może to być przyczyną tego że lakier nadal się lepi..?

Próby suszenia suszarką nie dają żadnego efektu..

Przelotki trzymają się solidnie. Co mogę zrobić żeby pozbyć się tej lepkości..? :/

Wygląda na to ,że było za mało spirytusu w spirytusie...a tak na poważnie to aceton to lepszy pozcieńczalnik do epoxydów,bo jest bardziej lotny i szybciej odparowuje.Z technicznego punktu widzenia w pracy przy ''mocnym'' rozcięczaniu farb epoxydowych,zawsze dodaję więcej (+5%) utwardzacza,bo zdażyło mi się już,że warstwa ''materiału'' utwardzała się dużo wolniej i finalnie była zbyt miękka.

Stawiam na to co pisze miramar69 lub temperatura i wilgotność powietrza.Ostatnio gdy,żonka wietrzyła mieszkanko(a kilka dni padało) to Lamar mi schnął 2dni :( kiedy zawsze lakieruje wieczorem,a rano już jest suchy.Jak możesz to poczekaj jeszcze z dobę,jak nie wyschnie to raczej trzeba będzie rwać.

Edytowane przez kogut
  • Like 1

Jeżeli jest to cienka warstwa i jest miejsce na nałożenie drugiej. To po prostu przemyj jakimś rozpuszczalnikiem (delikatnie) i zrób to jeszcze raz - czyli cienka warstwa nowego lakieru - powinno pomóc.  Po naniesieniu nowej warstwy wygrzej palniczkiem. Nie będziesz musiał demolować całej roboty.  ;)

• Like 1

Stawiam na to co pisze miramar69 lub temperatura i wilgotność powietrza.Ostatnio gdy,żonka wietrzyła mieszkanko(a kilka dni padało) to Lamar mi schnął 2dni :( kiedy zawsze lakieruje wieczorem,a rano już jest suchy.Jak możesz to poczekaj jeszcze z dobę,jak nie wyschnie to raczej trzeba będzie rwać.

Miałem to samo ostatnio z Lamarem. Schnął dłużej niż zwykle, tzn. Uczucie leków i było do ok. 24h

Tutaj przyczyną była na pewno niższa temperatura...epoxydom przy utwardzaniu nie przeszkadza wilgotność ;) .

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Też obstawiam temperaturę, było jakieś 18°C

Fotki kijka nie wstawiałem ponieważ przypadkiem trafił się konkurs na forum i czekałem do jego rozpoczęcia. Fotka do odszukania w dziale ogólnym ;)

Kijek na blanku 5S70MLF, skróconym do długości 6'6.6" czyli wyszedł STC 666MLF. Uzbrojony w torzite od 16 do 3.5 w szczycie (10 przelotek)

Uchwyt TVS z insertem z drewna wężowego, wykonany przez Artura @Ark70, z tego samego kawałka drewna wykonany knob pod vanquisha oraz winding check.

Gwint uchwytu skrócony o 1.5cm, koreczek tiger.

Kijek wyszedł 84g :)

• Like 1