Skocz do zawartości

Shavt. Projektów kilka.

shavt

Rekomendowane odpowiedzi

Czekam jeszcze na blank i resztę komponentów. Tylko pomyliłem się przy wyborze przelotki szczytowej i teraz prośba żeby ktoś mi poradził czy to sprawi jakąkolwiek różnicę. Wybrałem

Fuji FCST (System kr casting) http://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Przelotki-szczytowe-Fuji-FCST/425

zamiast Fuji LGST - http://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Przelotki-szczytowe-Fuji-LGST-SIC/388

Edit: Umiesz liczyć, licz na siebie. Przelotkę odsyłam i zamieniam na prawidłową. Wg inf od Fuji szczytowa w tym samym rozmiarze do KR castingu jest o 0,09g cięższa, więcej argumentów nie potrzebowałem :)

Edytowane przez shavt

• 3 tygodnie później...

Dostałem blank i resztę zabawek. Tu podziękowania dla pana Sergiusza Kasprzyka i sklepu best rods center za bardzo dobry kontakt i realizację zamówień.

Parę fotek omotek i pytanie czy to jest godne lakierowania? ;)

98hm.jpg

go8j.jpg

isv7.jpg

x45q.jpg

I jeszcze pytanie czy epoksydowy klej dwuskładnikowy nadaje się do klejenia uchwytu SKSS?

Dzięki dzięki. Jakoś żeby to się trzymało musiałem dać trochę więcej tej omotki mam wrażenie żę to sie słabo trzyma po prostu ;) Lakierowanie po jutrze, jutro coś polakieruję sobie podlodowego na próbę. A dzisiaj kleję SKSS a dla kogoś 'świeżego' to nie takie proste. 

Nici niebieskie to 9450 Electric Blue z PROWRAP.

No i jest.. bez fotek ugięcia, bo lakier jeszcze kilka dni niech sobie w spokoju spolimeryzuje.

Nie jestem bezbłędny, z bliska patrząc pewne detale można było lepiej dopracować. Przy mocnym oświetleniu wychodzą małe niedociągnięcia, dużo od siebie wymagałem i już wiem że nie jest to wszystko takie proste. Jednak są wnioski i nastepne powinny byc tylko lepsze pod względem wykończenia. Jednak pod względem praktycznym nie wydaje mi się żebym coś źle poskładał czy posklejał.. :) rozmieszczenie przelotek, wyważenie.. tu chyba nie namieszałem, ale.. to jeszcze wyjdzie. 

No i kilka fotek, sztuczne oświetlenie nie zdradza zbyt wielu niedociągnięć na szczęście. Zdjęcia w świetle dziennym oczywiście też się pojawią. 

Blank SLF766 7'6" 2-6lb 2-11g

Styl minimalistyczny, czarne omotki, wstawki niebieskie. Na dolniku delikatna wyplatanka, kolory niebieski zielony. Niebieski miał nawiązywać do kołowrotka a zielony lekko urozmaicić kolorystykę i na siłę można by szukać podobieństwa w zielonym kolorze plecionki. I podpis na górze, opis długości i CW na dole. Wykonany białym tuszem i stalówką. Trochę za szybko za cienko.. ale to są te szczegóły które poprawić będę się starał. Uchwyt SKSS, korek czarny, końcówka fuji z korkogumy, przelotki fuji KR, 20--10--5.5--4.5KB--4x4.5KT--4.5LGST więc 10 szt.  Na szczycie bez omotki.. i jeszcze uchwyt haczyka fuji składany. Dobra.. teraz fotki. 

Proszę o wyrozumiałość :) oraz konstruktywną krytykę.

gkb0.jpg

diro.jpg

vwqq.jpg

uy5p.jpg

q7cm.jpg

q7cm.jpg

v9zd.jpg

gord.JPG

y6ka.jpg

coj8.jpg

Zapomniałem.. podziękowania dla wszystkich za cenne rady, w szczególności dla forumowiczów mrWhite7 i Dąbek 111!

Edytowane przez shavt
  • Like 9

No i jest.. bez fotek ugięcia, bo lakier jeszcze kilka dni niech sobie w spokoju spolimeryzuje.

Nie jestem bezbłędny, z bliska patrząc pewne detale można było lepiej dopracować. Przy mocnym oświetleniu wychodzą małe niedociągnięcia, dużo od siebie wymagałem i już wiem że nie jest to wszystko takie proste. Jednak są wnioski i nastepne powinny byc tylko lepsze pod względem wykończenia. Jednak pod względem praktycznym nie wydaje mi się żebym coś źle poskładał czy posklejał.. :) rozmieszczenie przelotek, wyważenie.. tu chyba nie namieszałem, ale.. to jeszcze wyjdzie. 

No i kilka fotek, sztuczne oświetlenie nie zdradza zbyt wielu niedociągnięć na szczęście. Zdjęcia w świetle dziennym oczywiście też się pojawią. 

Blank SLF766 7'6" 2-6lb 2-11g

Styl minimalistyczny, czarne omotki, wstawki niebieskie. Na dolniku delikatna wyplatanka, kolory niebieski zielony. Niebieski miał nawiązywać do kołowrotka a zielony lekko urozmaicić kolorystykę i na siłę można by szukać podobieństwa w zielonym kolorze plecionki. I podpis na górze, opis długości i CW na dole. Wykonany białym tuszem i stalówką. Trochę za szybko za cienko.. ale to są te szczegóły które poprawić będę się starał. Uchwyt SKSS, korek czarny, końcówka fuji z korkogumy, przelotki fuji KR, 20--10--5.5--4.5KB--4x4.5KT--4.5LGST więc 10 szt.  Na szczycie bez omotki.. i jeszcze uchwyt haczyka fuji składany. Dobra.. teraz fotki. 

Proszę o wyrozumiałość :) oraz konstruktywną krytykę.

gkb0.jpg

diro.jpg

vwqq.jpg

uy5p.jpg

q7cm.jpg

q7cm.jpg

v9zd.jpg

gord.JPG

y6ka.jpg

coj8.jpg

Zapomniałem.. podziękowania dla wszystkich za cenne rady, w szczególności dla forumowiczów mrWhite7 i Dąbek 111!

;)

Kapitalny opis! Brawo! Nie jest ani za szybko ,ani za cienko - jest naturalnie i tak być powinno.

Wejdź na pierwsze strony wątków autorskich ( mam na myśli pierwsze projekty kolegów w tym i moje) porównaj a dopiero po tym możesz myśleć o samobiczowaniu ;) , nie ma się czego wstydzić - dla mnie wykonanie  super.

Edytowane przez ark70

Bartek,bardzo zgrabnie to wygląda ,szczególnie że to pierwszy projekt.Moja sugestia ,to że wyplatanka wymaga dość sporej ilości lakieru do uzyskania równej powierzchni,a co za tym idzie ,nie koniecznie  pasuje do koncepcji kija UL 6LB.No chyba ,że uwzględniłeś wagę lakieru przy wyważeniu kijka,bo rękojeść sportowa i mogło się udać :) Generalnie jest OK.,choć  osobiście startowałbym od 16-ki  :)

• Like 1

Dzięki :) więc tak, napatrzyłem się na wasze prace i pomyślałem że skoro ktoś może to i mi wyjdzie, wyszło ale nie idealnie, lakierowanie wędki która obraca się 30 cm nad parkietem nie należy do najłatwiejszych czynności, w pozycji pół leżącej :) wędka na taśmę przyklejona do silniczka kuli dyskotekowej mogłaby by być też bardziej stabilna podczas lakierowania, no ale chciałem to zrobić trochę po swojemu ograniczając pewne wydatki. Efekt jak na warsztat jaki posiadam jest w takim razie zadowalający.. :)

Podpis.. w sumie żona też mówi że się czepiam.

Kij wyważony idealnie, na pierwszym elemencie skss, zamieszczę foto razem z ugięciem. 

Koncepcja nie do końca UL ponieważ dochodziły do mnie głosy o niedoszacowaniu i realnie bardziej 8lb stąd ta 20 a nie 16.. jednak komponenty zamawiałem na początku stycznia a od tamtej pory wiedzę mam bogatszą i może zacząłbym i od 16. To już bardziej kwestia gustu, w praktyce 20 też się sprawdzi na pewno.

Nie zważyłem całości.. ale ważyłem poszczególne elementy.. uchwyt 17g, przelotki 5g, butt grip z pierścieniami 24g!(cięzki ten korek) i blank 35g więc razem powinno w 85g się zamknąć.

• 3 tygodnie później...

Wiele się na forum nie wypowiadam ale czytam wszystko i staram się brać przykład z dobrych budowniczych ;) Po małej przerwie powstał kijek nr 2. Na blanku Xzoga G66 więc 1,98m PE 0.6 orientacyjnie 7-20g 12lb.

Uchwyt SKSS 16, przelotki fuji KR, KLH 20--10--6M--5.5L--4x4.5KT--4.5Top.

Butt grip zielony burl z końcówką fuji z korkogumy. 

Omotki czarne. Kilka zdjęć przelotek do oceny może w niezbyt dobrym świetle ale jak na drugie lakierowanie jestem zadowolony :)

Na splicie koniecznie chciałem dać jakiś mocny akcent który ożywi wędkę. Kupiłem farbki + magiczny środek.. i wyszło takie coś jak na fotkach poniżej  B)

DSCN2408J_errxwqq.JPG

DSCN2409J_errxsep.JPG

DSCN2414J_errxsex.JPG

DSCN2415J_errxseq.JPG

DSCN2416J_errxswr.JPG

DSCN2417J_errxswq.JPG

DSCN2418J_errxssr.JPG

DSCN2419J_errxsse.JPG

DSCN2420J_errxsss.JPG

DSCN2421J_errxsap.JPG

DSCN2424J_errxsqx.JPG

DSCN2433J_errxaph.JPG

DSCN2435J_errxapn.JPG

DSCN2436J_errxaps.JPG

Edytowane przez shavt
  • Like 11

Dzięki! :)

Powierzchnia blanku nie jest jednolita więc opis ręczny chyba odpada.. zastanawiam się jeszcze czy małej oryginalnej naklejki nie dołożyć, rozważę to.

Kij sprawia wrażenie lekkiego jak piórko, brak mi tylko fajnego opisu. z drugiej strony ja moich prywatnych też nie opisuję.

Zapodaj  Bartku linka do tego magicznego środka, toczy mnie robak ciekawości...

xzoga UUL musi wyglądać lekko ;) na zagranicznych stronach widziałem opis xzogi 3kg jako juz UL, moja 2kg ma podnieść. 1,5kg dała radę a teraz wrzucę foto ugięcia za parę dni jak lakier spolimeryzuje.

A środek to crackle medium 

http://www.craft24.pl/product-pol-1460-Crackle-Medium-preparat-do-spekan-jednoskladnikowy-230ml.html

Dajesz jeden kolor ->preparat -> i drugi kolor.. cała sztuka polega na sprawnym położeniu drugiego koloru bo trzeba to zrobić na raz i w miarę szybko bo spękania wyskakują po chwili a jak farby mało to są drobniutkie a jak za dużo to może nie popękać i jak się poprawi w miejscu w którym daliśmy za mało farby to też drugi raz nie popęka.

Generalnie efekt miły dla oka a nie takie to trudne. No i zawsze pozostaje nam zmywacz którym możemy blank oczyścić i całość operacji powtórzyć jak nam coś nie poszło.