Skocz do zawartości

St.Croix Wild River WRS86MHF2-wędka do lekkiego trolla

januszz

Rekomendowane odpowiedzi

• 11 miesięcy temu...

25funtowa 86HF2 bardzo cenie i lubie.

Zlowilem na nia kilka sporych ryb.

Nadaje sie do trollingu za srednim sumem (moj max na ta wedke to okolice 170 cm w zestawie z pennem slammerem).

Lowilem na nia sandacze, szczupaki, brzany - wszystko w trollingu na woblery.

Trollowalem nia rowniez gumami za sandaczem w trollingu - bardzo skuteczna byla.

Z rzutu tez sie sprawdzala na pierwszych wyprawach do Szwecji (2005-2006), slider 10S, jack, gumy szczupakowe, wirowki 7ki itd itp

Do rzutow z pewnoscia sa lepsze, krotsze, wedki...

Do trollingu swietna jest ta 25tka. 

17tki bym nie bral - bo po co ?

Jak zalozysz Rapala Shad Rap 5 DR do tej 25tki to sobie przyjemnie tym potrollingujesz z plecionka 15 lb.

Wlasciwe uzbrojenie gwarantuje plynne ugiecie i trzymanie nawet 50 centymetrowej zdobyczy.

Chyba, ze trollingujesz jeszcze lzej...ale takich technik to ja nie znam. Wiec nie doradze.

Moja 25tka byla czarna, zostala przezbrojona. Teraz ma alconite.

Na poczatku byla spinnem, potem castem, teraz znow spinn.

IMG_4524.jpg

• Like 3

@Guzu, ciekawa charakterystyka - dziękuję za poświęcony czas. 

Tak prawdę mówiąc to nie sprecyzowałem mojego pytania odnośnie przeznaczenia tytułowego kija. W moim przypadku rozważam użycie go jako typowej spinningowej uncjówki głównie do polowania na szczupaki, które przeważają na moich łowiskach. Jeśli chodzi o przynęty to głównie woblery 7-9cm, obrotówki  3-4 oraz gumy 4 calowe na główkach max 20g. Jest to jedna z kilku uncjówek którą biorę pod uwagę.   

@Guzu, ciekawa charakterystyka - dziękuję za poświęcony czas. 

Tak prawdę mówiąc to nie sprecyzowałem mojego pytania odnośnie przeznaczenia tytułowego kija. W moim przypadku rozważam użycie go jako typowej spinningowej uncjówki głównie do polowania na szczupaki, które przeważają na moich łowiskach. Jeśli chodzi o przynęty to głównie woblery 7-9cm, obrotówki  3-4 oraz gumy 4 calowe na główkach max 20g. Jest to jedna z kilku uncjówek którą biorę pod uwagę.   

Nie wiem jakie sa preferencje, budzety i inne uwarunkowania.

Jako uniwersalnego kija uncjowego bym takiego Wild Rivera sobie nie zafundowal.

Aczkolwiek nie mowie, ze on sie do tego nie nadaje.

Po prostu lepsze konstrukcje do takich zadan spotkalem.

Czemu nie? Co wg. Ciebie dyskwalifikuje ten kij? To jest jedna z opcji, jest jeszcze kilka innych.Pomysłów nie brakuje, niechybnie zima idzie. :blink:

Hej

mowia ze lepsze jest wrogiem dobrego.

Nie znam uwarunkowań, które Cie skłaniają do sięgnięcia po ten kij. Najlepsze co spotkalem w 17 funtach i długości 260 to nfc 17lb.

finezyjne narzędzie.

Poręczna. Duza przyjemność operowania. Między tym nfc a sc ii jest kilka światów różnicy.

Avidy. Rozne magnum tapery. Elitki. A ponadto Cala galaktyka wedek o których nie mam i nie chce miec pojecia. Wedka to dla mnie narzędzie, nie obiekt zainteresowan sam w sobie. Z pewnością z sc ii nic nie jest nie tak.

Tylko topowa konstrukcja to nie jest.

Hej

mowia ze lepsze jest wrogiem dobrego.

Nie znam uwarunkowań, które Cie skłaniają do sięgnięcia po ten kij. Najlepsze co spotkalem w 17 funtach i długości 260 to nfc 17lb.

finezyjne narzędzie.

Poręczna. Duza przyjemność operowania. Między tym nfc a sc ii jest kilka światów różnicy.

Avidy. Rozne magnum tapery. Elitki. A ponadto Cala galaktyka wedek o których nie mam i nie chce miec pojecia. Wedka to dla mnie narzędzie, nie obiekt zainteresowan sam w sobie. Z pewnością z sc ii nic nie jest nie tak.

Tylko topowa konstrukcja to nie jest.

A jaki to modeal  blanku  z NFC?

Mam poprzednika WS86MHF2 pewnie około 10 lat. Różni się on jednak od nowszego modelu WRS86MHF2. Starszy miał wyrzut do 35 gramów.

Rzadko używam, ale kijek na pewno nadaje się do lekkiego trolla. Nie jest to XFast tylko typowa szczupakówka o pełnym ugięciu.

Ów egzemplarz to jedyny Wild River jakiego kiedykolwiek miałem w łapach. Pierwsza myśl, jaka urodziła mi się w głowie po kilku machnięciach na sucho to to, że idealnie nadawałaby się do mojego trollingu szczupakowego, gdzie dominują smukłe deep runnery 10 - 15 cm. Zazdroszczę Andrzejowi tej wędki, za cholerę nie będzie chciał sprzedać, chyba będę musiał ją kiedyś mu podprowadzić... :)