Skocz do zawartości

Zakup kołowrotka na ebayu.

mega2006

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

http://www.ebay.pl/itm/New-SHIMANO-11-BIOMASTER-4000HG-Spinning-Reel-from-Japan-/310723395386?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item48588ebf3a

Może mi ktoś podpowiedzieć przy takim zakupie dochodzą jakieś dodatkowe koszty? Pewnie mogą dodać Vat? Paczka przychodzi do domu, czy trzeba odbierać w urzędzie celnym?

pozdrawiam

Witam

http://www.ebay.pl/itm/New-SHIMANO-11-BIOMASTER-4000HG-Spinning-Reel-from-Japan-/310723395386?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item48588ebf3a

Może mi ktoś podpowiedzieć przy takim zakupie dochodzą jakieś dodatkowe koszty? Pewnie mogą dodać Vat? Paczka przychodzi do domu, czy trzeba odbierać w urzędzie celnym?

pozdrawiam

Z Urzędu Celnego dostaniesz deklarację na podatek VAT. Po jego zapłaceniu należy im wysłać potwierdzenia wpłaty faxem. Nie pamiętam od jakiej kwoty UC liczy cło - gdy kupowałem w ub. roku w USA Penna SSV 3500, za nieco ponad 100 $, ze względu na małą wartość przesyłka była zwolniona z cła. Pamiętaj o jednym - podatek VAT liczony jest od sumy ceny zakupu i kosztów przesyłki, więc nabija to sporo kosztów. Mój Penn wyniósł mnie, z tego co pamiętam, ponad 550 zł. Miałem go wprawdzie już na początku października 2012 r.,a w Polsce był dostępny na początku 2013 r., jednak w naszych sklepach cena była o ponad 200 zł niższa. Tak więc by zakup z zagranicy, spoza UE, był opłacalny cena wyjściowa musi być naprawdę rewelacyjna.

Dlatego w USA prawie nic już nie kupuję. Z drugiej strony złotówka teraz dość mocno stoi więc należy wszystko dokładnie skalkulować.

Przesyłka, po uiszczeniu opłat podatkowych i celnych (jeśli nie jest zwolniona z cła) przychodzi na adres podany w zamówieniu, choć można ją odebrać w UC.

Pozdrawiam. Robert.

Edytowane przez robert.bednarczyk