radim_78 Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Witam Wszystkich Wędkarzy.Posiadam już jedną wędkę castingową[wędka Team Dragon 30-70g,oraz kołowrotek Daiwa Procaster 100HL.Chciałbym jeszcze dokupić drugą,ale już z wyższej półki.Ta miałaby być już do większych przynęt[120g],oraz do tego kołowrotek wysoki profil.Czy uda mi się w kraju kupić coś dobrego do 2000zł?jeśli tak to co?i przede wszystkim gdzie? .Bardzo proszę o porady.Pozdrawiam i Polamania Kijów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morfi Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Witam z takimi środkami masz duży wybór wysoki profil? czyli round z łatwo dostępnych w kraju to bardzo dobrym wyborem jest Abu Record 51, Shimano calcutta 201 kidyś widziałem w polskim sklepie internetowym za rozsądną cenę. Co do kija. Moim zdaniem nie warto kupować wysoko modułowych wędzisk do tak ciężkiego łowienia Dobrym kijem jest St Croix 6'10 2oz, nawet wersja przycięta jest bardzo miła Tydzień temu bawiłem sie Lamiglasem Musky 7' (6' też jest dostępna) 1-6 oz, kij bardzo przyjemny i nie pałowaty. Premiera Mysky 6'6 3oz nie polecam bo to istny kołek ale Tidemaster do 3oz długośc 8' do przynęt 100-120 był by dobrym rozwiązaniem Jego akcja pomimo że jest opisany fast nie jest taka szybka Mając takie środki wart coś zbudować, jest większy wybór i wszytko można zrobić pod swoje wymagania Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 @radim myślę że zmieścisz się sporo poniżej tej kwoty, kupując zarówno bardzo dobry kij jak i bardzo dobry multiplikator. Jeżeli chodzi o wędkę to namawiałbym Ciebie na kontakt z którymś z rodbuilderów piszących na forum. Mamy tu rodbuilderów z Warszawy, Gdanska, Poznania, Szczecina, Krakowa, z Lubuskiego - na pewno znajdzieś jakąś pracownię do której możesz dotrzeć i tam uzyskasz fachową proadę i kijek skrojony pod Twoje indywidualne potrzeby. Zmieścisz się spokojnie poniżej 1 tys, złotych, i to dostając kij na dobrym wypasie. Za resztę możesz kupić np. japońskie Shimano Conquest 201 i już masz super combo - jak zaznaczyłeś, na lata. Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Jak na razie masz zestaw który mi przez 2 lata służył jako podstawowy do jerkowania. Ja go zmieniłem na wędkę budowaną na zamówienie - i szczerze polecam taką metodę uzupełniania sprzętu. Mimo sporej oferty gotowych wędek zawsze mi w nich coś nie pasowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 Również uważam, że wędkę należałoby zlecić do wykonania dobrej pracowni. Od ciebie jest niedaleko do Gdańska. Tam w pracowni Łukasza zrobią ci bardzo dobry kij castingowy do 120 gram.Natomiast co to kołowrotka to niezgadzam się z przedmówcami. Do przynęt 120 gram suberuję coś z serii 300 powiedzmy od Shimano. Temat ma bardzo dobrze opanowany nasz niezawodny redaktor Mifek. Zwróć się bezpośrednio do niego.Życzę udanego wyboru i pochwał się zakupami jak już skompletujesz zestaw. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 jezeli chodzi o wedki, to obecnie jest tak ogromny wybor, ze trudno cos konkretnie doradzic, nie znajac (dokladniej) twoich preferencji, generalnie propozycja friko jest chyba najlepszaod siebie dodam, ze jezeli bedziesz uzywal przynet o realnym cw. 120 gram i wiecej, to premier musky 6'10 30 lb przy 2 OZ jest bardzo dobra alternatywa sprawdzone kolowrotki:Shimano Calcutta BShimano Calcutta (japan)Shimano Curado CU300DSVDaiwa TD Luna 200 i 250Daiwa Coastal InshoreABU C4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 7 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2008 OD siebie mogę dodać, że gdybym celował w multika do przynęt około 100-120g wziałbym na prawde porządną maszynke z stosowną szpulką. Może to być CONQUEST 201 lub większy, ale myślę, że równie dobrze będzie się sprawdzał nieco już zapomniany CAIMAN f. TICA. tutaj masz mały tescik takowego multika:http://www.tackletour.com/reviewticaca150.html natomiast gdybyś się zdecydował to polecam zakup przez ebay.com lub jakiś sklep internetowy... ostatnio pojawiła się też nowa wersją z płytsza i nawieraconą szpulką:http://www.castawaylakes.com/CaimanDJ.html http://www.castawaylakes.com/Tica.html myślę, że jeśli by wziąć pod uwagę solidność konstrukcji, wykonanie oraz (moim zdaniem) wyjątkowo atrakcyjną cenę, to ciężko będzie znaleźć odpowiedniego konkurenta dla CAIMANa. Jedna uwaga - model 200/201 jest już na prawde dużą zabawka i dla osób z niewielkimi dłońmi może być nieco nieporęczny ze względu na sporą szerokość obudowy. (pojemność standardowego CAIMANa 201 to, że tak obrazowo powiem... 300Y plecionki PP30lb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi