Skocz do zawartości
  • 0

drop-shot - problem z nieskutecznym zacięciem

Friko

Pytanie

Koledzy, mam problem ze skutecznym zacinaniem przy dropshocie. Czesto branie takie mocne że aż szczytówka chowa się w wodzie - i nic.  Zestaw jest bardzo standardowy - haczyk nr 2 uwiązany na przyponie z fluorocarbonu, przynęty raczej małe, ciężarek 20 gr, linka główna plecionka.  Bez względu na to jaki kij stosuję - czy typowy kij do drop-shota czyli relatywnie mocny czy delikatną wklejkę, rezultat jest taki sam - mocne pociągnięcie, czasami po zacięciu przez chwilę rybę czuć na kiju ale zaraz potem luz. Zastanawiam się co robię nie tak ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

MieczysławS te haki widziałem montowane bez przyponu, przewleczoną przez krętlik linkę blokuje się stoperami a na końcu zwykła oliwka. Mamy wówczas możliwość plynnej regulacji głębokości i możemy zastosować zwykły ciężarek. Oczywiscie coś za coś... krętlik musi być gładki by nie uszkodzić linki (polecam FC na główną).

Edytowane przez K-Pon

• 0

Wtedy można zmieniać wysokość haczyka ale nie zmienimy ciężarka. Dlatego te "specjalne" ciężarki mają takie krętliki aby zmieniać wysokość zestawu. Tylko te drop-shotowe ciężarki czasami tną linkę zwłaszcza cienką np 0.22  :angry:.

Lepiej zamontować tak:   stoper haczyk (ze zdjęcia) stoper ---------------------stoper (dla bezpieczeństwa )węzeł mała agrawka i wtedy oliwki będzie można zmieniać.

Znając życie oba typy zestawów mają plusy i minusy, czy warto kombinować czas pokaże.

Pozdrawiam

Edytowane przez DP Fishing

• 0

prosze bardzo, DS na szczupaka bez wywazania otwartych drzwi hakami z kretlikiem ;)

najpierw montujemy kawalek mono

HSDS1.jpg

nastepnie monujemy stal lub tytan, czy jak kto lubi

HSDS2.jpg

kompletny montaz z ciezarkiem, przy sztywnym zacisku hak odstaje od przyponu na 100%

HSDS5.jpg

juz mozna isc lowic i nie trzeba czekc na japonskiego kuriera z za malym (oni zawsze maja za malego) hakiem ;)

HSDS3.jpg

aby zmieniac odstep ciezarka od gruntu wystarczy go przesunac na monofilu, zreszta tak samo jak podczas lowienia okoni, czy innych ryb ta metoda bez uzycia przyponu stalowego, zadna filozofia ... tylko jak za zwyczaj w podobnych przypadkach trzeba miec choc troche wiedzy praktycznej :)

• Like 1

• 0

post-48042-0-99956500-1388749930_thumb.jpgPotwierdzam, mnie też one się nie sprawdziły, ale u mnie się nie kurzą.

Przerobiłem je do zbrojenia głównie tonących woblerów. Woblery te zbroję od pewnego czasu po japońsku hakami Owner i Gamakatsu.

Daje się je prowadzić na rzekach z prądem blisko dna nawet wśród roślinności, rzadko zaczepiają, ale jak już zaczepią to na amen. Nie pomoże plecionka, są zbyt mocne aby je rozgiąć.

I tu wykorzystałem te haki po pewnej przeróbce jak widać na załączonej fot., są na tyle miękkie że daje się je rozgiąć, ale to temat na inny wątek.

Pozdrawiam

• 0

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, postaram się je wszystkie sprawdzić w praktyce. Myślę że zacznę od łowienia luźniejszym zestawem ( zmniejszę też w tym celu masę ciężarka, to też powinno pomóc złapać luz ) , jak to nie da efektów dołożę haczyk z długim trzonkiem a jak dalej będzie słabo to i główkę jigową spraktykuję ). Jeśli nie będzie lodu może jeszcze wyskoczę nad wodę w przyszłym tygodniu.

Główka jigowa, jeśli jest atakowana przez ryby, automatycznie staje się przynętą. Trochę "dziwną", ale jednak przynętą sztuczną. I nie jest ważne, że akurat nie ma na sobie jakiejś gumki, dla której została stworzona. Tak więc łowienie na DS i główkę, jest łowieniem na dwie przynęty sztuczne na jednym zestawie, czyli tzw. choinkę. Zestaw kłusowniczy, niezgodny z RAPR. W polskich wodach nie polecam, zwłaszcza pokazywania tego zestawu osobnikom o miękkim kręgosłupie moralnym. To źle się skończy...

• 0

Jak ten szkop zamontował ten haczyk, bo jakość filmiku nie powala. Czyżby na rurce termokurczliwej i jak to zastopowane w pionie?

Od początku:

W/g Dietmara fluorokarbon długości ok. 1,5m połączony jest z plecionką za pomocą kółka łącznikowego co ma wyeliminować zbędne ruchy np.krętlika .żeby każde skubnięcie było bespośrednio przekazywane - ja osobiście wiążę fc z plecionką ok 20 cm od wiązania zaciskam delikatnie tulejkę stosowaną do przyponów np. tytanowych (np. Jenzi) następnie nawlekam hak tak żeby grot patrzał do góry i zabezpieczam  od dołu kolejną zaciśniętą tulejką -pomiędzy tulejkami jest tyle miejsca ,żeby hak mógł kręcić się swobodnie wokół osi fc- Uważam ,że ten szczegół sprawia ,że rybki dodatkowo są wabione właśnie tym ruchem okrężnym niemożliwe jest to w sytuacji kiedy hak wiążemy do fc od czasu stosowania tego systemu nie mam pustych brań spowodowanych wcześniej atakiem na przynętę od strony fc.

Ciężarek koniecznie typowy ds daje nam możliwość regulacji prezentacji  przynęty-jeśli ołów podczepimy 50 cm od haka nie przejmujmy się nadmiarem fc poza ołowiem ,lepiej jest mieć zapas być może za chwilę będziemy musieli zaprezentować przynętę wyżej nad dnem -wystarczy przesunąć obciążenie.

• 0

Dzięki za obszerną wypowiedź, ale chodziło mi o sam montaż haka. Tej metody już nie raz używałem jednak jakoś nie do końca mi leży... robiłem zestaw podobnie z tym, że łączenie fluo z plecionką węzeł zderzakowy a na zakończeniu przyponu koralik i węzeł gdyby ciężarek się zakleszczył w zielsko to żeby go wyszarpnąć a nie został w wodzie.

Ten gościu na filmiku ma coś innego niż tulejki przyponowe i o to mi chodziło...

• 0

Od początku:

W/g Dietmara fluorokarbon długości ok. 1,5m połączony jest z plecionką za pomocą kółka łącznikowego co ma wyeliminować zbędne ruchy np.krętlika .żeby każde skubnięcie było bespośrednio przekazywane - ja osobiście wiążę fc z plecionką ok 20 cm od wiązania zaciskam delikatnie tulejkę stosowaną do przyponów np. tytanowych (np. Jenzi) następnie nawlekam hak tak żeby grot patrzał do góry i zabezpieczam  od dołu kolejną zaciśniętą tulejką -pomiędzy tulejkami jest tyle miejsca ,żeby hak mógł kręcić się swobodnie wokół osi fc- Uważam ,że ten szczegół sprawia ,że rybki dodatkowo są wabione właśnie tym ruchem okrężnym niemożliwe jest to w sytuacji kiedy hak wiążemy do fc od czasu stosowania tego systemu nie mam pustych brań spowodowanych wcześniej atakiem na przynętę od strony fc.

Ciężarek koniecznie typowy ds daje nam możliwość regulacji prezentacji  przynęty-jeśli ołów podczepimy 50 cm od haka nie przejmujmy się nadmiarem fc poza ołowiem ,lepiej jest mieć zapas być może za chwilę będziemy musieli zaprezentować przynętę wyżej nad dnem -wystarczy przesunąć obciążenie.

Witaj. Mam także kilka pytań...

Czy dolną tuleję dodatkowo zabezpieczasz klejem? lub w inny sposób? Podczas holu nie przesuwa Ci się ona? Jaki FC stosujesz?

• 0

Przy łowieniu okoni na DS często okonie odbijają się od przynęty i nie można ich zaciąć. Pomaga zastosowanie miękkiego kija , lub zastosowanie żyłki zamiast plecionki ( np 0.22) Dość ważne jest aby w taki sposób podszerpywać wędką żeby co chwilę przynęta miała luz, takie prowadzenie przynęty powoduje że często nie czujemy brania , ale w chwili gdy na nowo zaczynamy podszarpywać to okoń już siedzi i wystarczy go dociąć. 

• Like 1