Skocz do zawartości

Krótka nimfa - co o tym myślicie?

kardi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Używam często kija 12' na małe rzeczki. Ma swoje zalety - taką lufę można spokojnie wysunąć na wodę stojąc w sporej odległości od brzegu. Wiosną jak nie ma za czym się schować na brzegu. A jak już brzegi porosną latem krzaczorami sitowia, to można spokojnie przez nie łowić - też pomaga taka długość. Oczywiście nie zawsze i nie wszędzie, ale ogólnie jest sporo zalet z długiego kija.

Pozdrawiam.

• Like 1

To co pasuje jednemu łowiącemu drugiemu może nie pasować. Jeżeli jesteś początkujący to po czasie dojdziesz do tego, że trzeba mieć kilka wędek typową do suchej, inną do streamera, jeszcze inną do mokrej itd. A 9 w piątej klasie jest najbardziej uniwersalną wędką na polskie rzeki i tu trzeba znaleźć jak akcja najbardziej odpowiada łowiącemu. Nie obrażaj się tylko jedź i testuj bo najlepiej tak jak pisałem sprawdzić samemu.

• Like 4

. A 9 w piątej klasie jest najbardziej uniwersalną wędką na polskie rzeki

Fakt, przemycam ten pogląd gdzie tylko się da. ;)

post-46397-0-59405600-1663606866_thumb.jpg

post-46397-0-81211300-1663606961_thumb.jpg

Czy to z brzegu, czy z łódki.Uniwersalna, oczywiście nie zawsze najlepsza.Jeśli jednak jeden kij do wszystkiego, to właśnie 9/5

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Pfff ;) po co sie ograniczac?! Ja mam 3 x #5 i kazda jest inna i kazda sluzy do czegos innego choc tylko jedna uznalbym za, powiedzmy, uniwersalna. 

Wg mnie to jest fajne, ze mozna sie cieszyc dobrym sprzetem i dopasowac praktycznie do kazdych okolicznosci. 

W posiadanie pierwszej #5 wszedlem, jak powiedzialem koledze, ze "moze bym tak pstragow czy innych lipieni sprobowal?" No i #5 mi polecono jako uniwersal.... choc po ostatnich lipieniach zastanawiam sie nad #3 lub #4... zobaczymy co zycie przyniesie ;).

• 2 miesiące temu...