Skocz do zawartości

Błystka Myran.

aigle

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem tę błystkę w pewnej książce pod choinką. (Zbiór akcesoriów wędkarskich )

Łowił ktoś na tę błystkę i czy w naszym kraju można ją zakupić ? 

Jedyne co znalazłem to że firma jest Szwecji i wiele firm się na nich wzoruje. 

Witam,

tak Kolego, Myran czyli po szwedzku mrówka, to firma szwedzka. Jako jedna z nielicznych wypracowała swoje własne modele bardzo udanych obrotówek, nie kopiując jak większość innych producentów szczególnie Mepps'ów czy też Rublex'ów.

Jest to firma ceniona szczególnie w Rosji, jej produkty są tam droższe od Mepps'ów, osiągalne są również w Niemczech i całej Skandynawii.

Charakteryzują się tym, że są znacznie cięższe od odpowiadających im wielkością paletki Mepps'ów i Rublex'ów, przy czym znakomicie się obracają w każdych warunkach.

Mam ich dużą kolekcję, ale wszystkie kupione za granicą.

Pozdrawiam

Nie wiem jak jest obecnie, ale kilka lat temu te pokazane na załączonej fot. największe modele (w mojej kolekcji) o deklarowanej masie 15g, rzeczywiście ważą jeszcze ok. 1-2g więcej, można było kupić w Warszawie w sklepie wędkarskim na ul. Kruczej.

Kupowali je warszawscy łososiowcy na pomorskie trocie. Na takie pstrągowe i trociowo-łososiowe rzeki zostały one głównie zaprojektowane.

Na głębsze wody stojące ja je trochę podrasowuję, wydłużając o 1-1,5cm oś obrotówki, co zresztą widać na załączonej fot.

Pozdrawiampost-48042-0-33252500-1388441226_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...