Skocz do zawartości

Petycja do polityków

kapi81

Rekomendowane odpowiedzi

Fajne stwierdzenie - "mamy niewielu rybaków", jednak w porównaniu do krajów ościennych mamy ich kilkakrotnie więcej - żeby zobaczyć jak sprawnie działają, wystarczy na YT albo innym serwisie wklepać hasło, dajmy na to, "majowe odłowy"... Nie wspomnę już o tym, że na niektórych wodach siaty stoją już w kwietniu, a większość rzek goszczących łososiowate podczas tarła niejednokrotnie grodzona jest w poprzek.

Jedyne podsumowanie, jakie ciśnie mi się na usta to: "Mało", ale wariaci! :D

Jeśli masz na myśli Słowację i Czechy to pewnie tak jest.

Przegradzanie więcej niż połowy cieku jest dozwolone pod warunkiem uzyskania przez uprawnionego do rybactwa (na jego wniosek) stosownego zezwolenia w starostwie. Zezwolenia takie są wydawane w konkretnym celu i na określony czas, określona jest też ilość narzędzi i sposób ich oznakowania. Zwykle jeśli ciek jest przegradzany w porze nocnej to zezwolenie nakazuje zdjąć narzędzie na dzień.

Działania takie jak np.czasowe przegradzanie cieków jest konsekwencją założeń gospodarowania opisanych w operacie rybackim. Dokument ten po uzyskaniu aprobaty przez stosowne instytucje jest jedną z podstaw do ubiegania się o prawo dzierżawy obwodu rybackiego.  

Nie chcę licytacji na filmiki z YT, ale ja natrafiłem (jako drugi w kolejności) na taki:

http://www.youtube.com/watch?v=HCf5WS3sSh0 .

Jeśli chcemy coś zmieniać to zacznijmy od siebie. Kto należy do PZW może działać tak jak opisał wyżej Kol. @staszek. Innych, spoza PZW zachęcam do zakładania stowarzyszeń mniejszych, działających (przynajmniej na razie) lokalnie. Pokażcie że można działać lepiej.

http://mazurskiwedkarz.pl/nowy-prezes-okregu-pzw-olsztyn/

Edytowane przez n15

Stworzenie nowego koła to może i w teorii dobry pomysł, jednak pieniędzmi dysponuje okręg. Jeżeli chodzi o kwestię zarybień tu już jest większy problem, "ichtiolog", jest zarazem "dyrektorem" który tak jak pozostali pajace w "okręgu katowickim" nie patrzą przychylnie na ludzi mający inne zdanie niż oni sami.

Zorientuj się najpierw jak na minionych wyborach do okręgu głosowali w Twoim i ościennych kołach. Jedne z nielicznych kół na ŚLąsku, opiekun rybaczówki Dziećkowice będące przeciwko obecnym władzom ponosi obecnie i w najbliższej przyszłości ponosiło będzie konsekwencje swoich decyzji.

To zmienimy to sami................

Nasz los w naszych rękach . Nie będzie zapewnie łatwo ale damy radę .

BO JAK NIE MY TO KTO ???????????????

@staszek, gdybyś potrzebował pomocy w sprawach formalnych (bardzo ważne jest, by poznać mechanizm sprawowania władzy i demokracji związkowej), to odzywaj się na priv. Przetestowałem to, więc z przyjemnością coś podpowiem, w miarę swojej wiedzy. Cały czas uczę się, nie zawsze umiem odpowiedzieć na pytania, ale mam skąd czerpać wiedzę.

Powodzenia - Bartek

@staszek, gdybyś potrzebował pomocy w sprawach formalnych (bardzo ważne jest, by poznać mechanizm sprawowania władzy i demokracji związkowej), to odzywaj się na priv. Przetestowałem to, więc z przyjemnością coś podpowiem, w miarę swojej wiedzy. Cały czas uczę się, nie zawsze umiem odpowiedzieć na pytania, ale mam skąd czerpać wiedzę.

Powodzenia - Bartek

Serdeczne dzięki - skorzystam na pewno . :D

Pewnie nie, ale nie zaszkodzi.

Zaszkodzi i to bardzo.  Jakie zdanie mają Politycy o wyborcach? Jakie mogą mieć? Czy można szanować kogoś, kto sam siebie nie szanuje? Jeśli kopiesz kogoś w dupę, plujesz mu w twarz, a ten ktoś szczerzy się do Ciebie ,a Ty jesteś z tego zadowolony , to jak będziesz myślał o takim indywiduum? Będziesz rozpatrywał jakieś petycje takiego czegoś? 

Zaszkodzi i to bardzo.  Jakie zdanie mają Politycy o wyborcach? Jakie mogą mieć? Czy można szanować kogoś, kto sam siebie nie szanuje? Jeśli kopiesz kogoś w dupę, plujesz mu w twarz, a ten ktoś szczerzy się do Ciebie ,a Ty jesteś z tego zadowolony , to jak będziesz myślał o takim indywiduum? Będziesz rozpatrywał jakieś petycje takiego czegoś?

No cóż..... uwaga tyleż gorzka co prawdziwa, ze smutkiem przyznaję.