Skocz do zawartości

Bardzo lotny, pływający wobler sandaczowy

drago75

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tą Rapalę, nie dolatuje tam gdzie bym chciał  :)

Zadałeś mi ćwieka, zacząłem kopać w necie i... znalazłem coś takiego: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/nils-master-invincible-g5-a20-p2070-k12999.html

12cm - 25g wagi, jednak cena trochę odstraszająca. No i nie mam pojęcia, jak to pracuje.

Fizyki nie oszukasz ;)
Albo będzie musiał być bardziej pękaty, albo dłuższy bo przy tej wadze nie ma szans...
Na szybko policzyłem, że przy wysokości 25mm, szerokości 15mm i długości 100mm (biorąc pod uwagę orientacyjne ubytki przy nadawaniu kształtu) da radę ok 16g

Fizyki nie oszukasz ;)

Albo będzie musiał być bardziej pękaty, albo dłuższy bo przy tej wadze nie ma szans...

Na szybko policzyłem, że przy wysokości 25mm, szerokości 15mm i długości 100mm (biorąc pod uwagę orientacyjne ubytki przy nadawaniu kształtu) da radę ok 16g

Zdaję sobie sprawę. Ale czasami są jakieś ciekawe rozwiązania. Dzięki za info.

O dzięki @Matiz992. Cena taka jak dla wobów firmowych, więc nie jest źle. Ktoś go miał i używał na sandacze?

:) to są firmowe woblery w Pl mało znane ale np w Szwecji wiszą wyżej niż rapala i kosztują od 130 do 300 sek zależy od wielkości naprawde warte swojej ceny 

Witam,

Koledzy, przede wszystkim masa przynęty nie ma decydującego wpływu na zasięg rzutu, o wiele jest ważniejsza aerodynamika woblera (jak i każdej innej przynęty) w dodatku opory te rosną w kwadracie prędkości.

Ale zanim dojdziemy do samej przynęty, trzeba by zacząć od wędzisk, czyli:

• wybrać blanki, które mają do tego celu stosowny potencjał (długość, rozkład sztywności, właściwą sprężystość, zakres c.w. spacing itd.),
  • przeprowadzić miarodajne testy rzutowe (bo wszystkie teorie nie potwierdzone testami można sobie w buty włożyć),
  • dobrać właściwą linkę (żyłkę lub plecionkę) do tych testów.
  • właściwy kołowrotek z odpowiednią ilością linki.

Dopiero mając to wszystko po kolei przetestowane ciężarkami o ściśle określonej masie, które max. daleko latają np. typu Arlesey Bomb o masach 1/4, 5/16, 3/8, 1/2, 5/16, 3/4, 7/8, 1,0 oz itd. w zależności od zakresu c.w. wędziska, możemy przystąpić do testowania przynęt.

Gdyby te czynniki były przez Was uwzględnione można by powiedzieć, że nie można dorzucić przynętami, którymi dysponujecie.

A tak jak widzicie roboty jest wiele, więc nikt do tego się specjalnie nie pali.

A dlaczego, jak myślicie?

Bo być może legły by w gruzach niektóre misternie budowane teorie odnośnie spacingu.

Życzę powodzenia gdyby jednak ktoś to chciałby wykonać, to sam jestem ciekaw czy potwierdzą się moje w tym zakresie doświadczenia.

Powodzenia

Pozdrawiam

Ja polecam ci wobler Daiwa tournament courrent master sr jest to moja ulubiona przyneta na wiślane nocne sandacze, Jakośc kozacka lata dużo dalej niż wszystkie rapale itp opisane tu mimo że to tylko 12g. Idealny do obławiania raf (bo przeciez tam najwięcej sandaczy sie łapie) ponieważ schodzi max do 1,5 m. Pracuje świetnie nawet przy wolnym prowadzeniu.   Niestety trudno dostępny i trzeba zapłacic około 50 zł szt. pozdrawiam i polecam tego wariata

50 zł za japoński wobler z systemem transferu środka ciężkości, to niewygórowana cena.

Wiele tego typu japońskich woblerów kosztuje o wiele więcej 60-100 i więcej zł. Jedynie największe firmy Jak Yo-Zuri/Duel i czasami Daiwa schodzi poniżej 50zł. Zwykle jednak wtedy woblery produkowane są poza Japonią.

W arsenale spinningisty mimo wszystko powinny być tego typu woblery, gdyż jak wiadomo czasami trzeba rzucić dalej aby dorzucić do drapieżnika. Wspomniane systemy dalekiego rzutu pozwalają wydłużyć tą odległość w porównaniu do zwykłych woblerów o 20 do nawet 100%.

Pozdrawiam