Skocz do zawartości
  • 0

Jaki wybrać kołowrotek za 100zł str.2 do spinningu

Karol PL

Pytanie

Witam jaki waszym zdaniem bylby najlepszy spinning za około 130 zł z c.w około 15g i długościa 2.4 m

Dodam że będę łapał na paprochy itp i chcialbym aby brania byly dobrze widoczne (sezon sandaczowy wkrotce <_< ) Jak znacie jakies dobre spinningi do około 130 zł to prosiłym aby wypowiadac sie w tym temacie

A co sądzicie o tych wedziskach

MIKADO COMPETITION NEEDLE UL SPIN 240cm

MIKADO COMPETITION PERCH SPIN

MIKADO DIAMOND

DRAGON MYSTERY XT ULTRA LITE 2,40m 2-15g

DRAGON MYSTERY XT CONTACT JIG

DAIWA PROCASTER

Shimano Catana BX 240 L (2008)

Cormoran Carb-O-Star X Jig 2,4m 3-15g lub 5-20g

Dodam na koniec tyle ze spinning będzie przeznaczony do połowu sandaczy, okoni i sporadycznie szczupaka.Łowie na nieduże przynęty przeważnie 2-8g .Chciałbym aby na wędce można było odczuć brania sandaczy, okoni, szczupaków.

Tylko teraz zastanawiam sie czy lepiej było by brać wklejankę jak sądzicie ??

I z jaka akcja szczytówki najlepszy byłby spinning?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja w zeszłym sezonie kupiłem tego - DRAGON MYSTERY XT ULTRA LITE 2,40m 2-15g .Ale dziwi mnie tylko ,że chcesz używac go na sandały :unsure: ,ja używam go do okoni B) Chociaż szczupłego około 2 kg na niego wyjąłem ,to i tak uważam ,że kij na sandały to tak około 10-30 gram .

• 0

i uważam ,że kij na sandały to tak około 10-30 gram .

10-30 to troche za dużo, kij powinien być delikatny, a zarazem mieć zapas mocy ... :D dragon o którym mówiłem ma 3-20 cw i 2.70 dł, myśle że na sandały jak znalazł bo bez problemu machałem nim i 5 i 25 gramowe przynęty :mellow:

• 0

W 100% zgadzam sie z @golsyl1980. 15 gram to za mało na sandacza. Kij powinien mieć chociaż 17 lb a tego to się z 15sto gramowego kijka sie nie wyciśnie. Przez jeden sezon łowiłem na Ribinsona Dynamic Power Jig 2,40 m, który jest opisany jako 8 - 30 g. Świetnie sprawdzał się przy delikatnym łowieniu sandaczy (ma wklejoną pełną szczytówkę). Pozdrawiam.

• 0

A może znacie jakieś inne dobre kije typowo sandaczowe z czuła szczytówką

Witaj Karol PL.

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, kij powinno się dobierać do stosowanych przynent głównie ich masy. Sandacze można łowić wieloma wędziskami spinningowymi nawet bardzo różniącymi się parametrami. Przykładowo łowienie na koguty na zaporówkach wymaga zupełnie innego wędziska niż łowienie na gumy w dużej rzece, inne wędzisko zastosujemy do nocnego łowienia sandaczy na woblery. Tak więc powinieneś określić te parametry. Generalnie wędzisko powinno mieć gramaturę w przedziale 10-40 akcję m lub m-f. To tyle tak pokrótce. :D

• 0

Akcja m to w uproszczeniu średnia, m-f to średnio-szczytowa, czyli szybsza dalej idzie f - szczytowa i s-f czyli super szybka szczytowa. Natomiast co do wspomnianego Dragona to nie wiem nie miałem z nim przyjemności, ale zdaje się, że PaNeK coś pisał na ten temat. Moim zdanie powinieneś wybrać kijek 5-20g jeśli łowisz w dużej rzece to 2,70 będzie bardziej uniwersalny. W przedziale cenowym, o którym wspomniałeś to Dragon będzie chyba najpewniejszy. Zaznaczam jednak, że nie mam ani Dragona, Mikado czy innych takich więc nie potrafię nic więcej powiedzieć.

• 0

Karol PL z wędzisk które wymieniłeś miałem tylko Catanę Ax, czyli tą starszą.. o moc wędziska nie miałem nigdy obaw, przeszła trochę w moich rękach. teraz używam wklejanki dragona

http://allegro.pl/item359909780_team_dragon_wklajanka_2_6m_7 _28g_28_33_260_b.html

kupiłem używkę, sporo taniej niż tu na allegro, może warto poszukać czegoś takiego. mogę szczerze polecić ten kijek, nie jestem jakimś maniakiem sprzętowym i łowię tym co mam (niektórzy tu się mogą obrazić) ale używam tego kijka do wszystkiego. woblery, gumki, zdarzały się jerki.. :mellow: kijek o akcji w miarę szybkiej, doskonale czuć dno i puknięcia, nie tylko z plecionką. pomyśl może nad czymś takim.

może zobacz kupię/sprzedam, jest podobny kijek:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=5842&amp ;start=0&

• 0

A co myślicie o kołowrotkach

Rodeo GT 5AiF

Dragon Manta FD425i

Dragon Viper RD

Shimano Catana

Mistrall Galaxy FD 30

Szukam teraz kołowrotka 100zł(+,-) jakbyście mogli to polećcie coś

Jeśli mozna się wtrącić. Z tych najtańszych do spinningu wybrałbym jedynie Regal-Z.

Wielkość zależnie od potrzeb ale nie mniej jak 2500