Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Johnson - uwagi, opinie, problemy

Patryk1125

Pytanie

W zwiaku z tym, że przed nowym sezonem musze nabyć jakis silniczek po pontonu chciałbym prosić użytkowników lub osoby mające jakąś wiedze na ich temat o opinie czy warto kupić jak się coś konkretnego trafi. Chodzi o silniki 4T, wyprodukowane po 2005 roku, moc 8-9.9km. O ile o japońcach w sieci info jest sporo tak o johnsonie juz mniej. Informacje jakie głównie mnie intesują to:

- awaryjność - wiadome wszystko zależy od egzemplarza

- dostęp do części - czytałem gdzieś w necie, że jest kiepsko.

W swoich poszukiwaniach brałem wcześniej tylko pod uwage japończyki i nie wiem czy słusznie....

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja chyba też bym zaczął od sprawdzenie kompresji, moj stary johnson po zmianie pierscieni pali od strzała czy zimny czy cieply. Pozniej sprawdził bym przewody wysokiego napięcia. U mnie w 1 cylindrowym idzie bezposrednio spod magneta do fajki.

Dodam jeszcze, ze przed remontem tez słabo palil i mial problem z wejsciem na obroty ale co się dziwić jak sprężania nie bylo. A to w 2t podstawa

Jeśli mu pali lepiej dolny cylinder, to może na górnym zapiekły się pierścienie. Jak nie pływają w rowkach to nie uszczelniają tylko drą gładź. Tester ciśnienia kosztuje  około 50 zł a wiele powie o silniku. Sprawdzałem całkiem ładnie wyglądającego Johnsona dolny 6bar górny 4bary, a sprzedający wciskał kit że wystarczy dać nowe świece i będzie git. Tester zwrócił się z nawiązką po jednym użyciu i uchronił mnie przed kupieniem ładnego złoma.

Nie wiem z czego tam są tuleje cylindrów, bo jest tendencja do super lekkich cylindrów odlanych w całości z aluminium, bez żeliwnej tulei, straszna tandeta. trochę przegrzania i się zaciera. W kosiarkach to standard.

• 0

Zgadzam się że ktoś czytający nieuważnie mógłby wyciągnąć taki wniosek, mimo to że napisałem że nie wiem z czego są.

Taka moja niedokończona myśl, że tuleja żeliwna daje większą nadzieję na naprawę układu tłok cylinder w przypadku przegrzania i zapieczenia pierścieni.

A wiesz może jakie tuleje są w Yamaha 13.5 KM 4t ? Silnik nie jest szczególnie lekki, więc sądzę że też są tam żeliwne.

• 0

Ciśnienie jest 8 i 7.6 więc to raczej nie to. Zresztą szarpać czuć opór. Odpalać to on odpala Ale nie daje rady utrzymać obrotów i zachowuje się jak by nie za bardzo palił na jeden gar po czym odrzywa chodzi przez chwilę i jak niby nic gaśnie. Zauważyłem że w gardzieli tak jak by brakło paliwa. Po odkreceniu śruby spustowe paliwo leje. Wydaje mi sie ze cewka / cewki umierają po chwili pracy, więc chciał bym je podmienić ale najpierw muszę wiedzieć jakie jest na nich napięcie.

Edytowane przez gryzon

• 0

Miałem tak z kosą spalinową, że cewka umierała powoli, na zimno chodziła a potem gasła. Jak się wychłodziła to działała dalej, aż padła zupełnie. Jednak w to że to samo dzieje się jednocześnie z drugą cewką trudno uwierzyć, mało to prawdopodobne.

Byle jakie świece, z kiepskiej porcelany potrafią tracić izolację przez sadzę i przebijać ten izolator w części przy elektrodach (szczególnie słabe są pod tym względem świece Bosch). Świecę okopconą ale sprawną, można opalić z sadzy w płomieniu kuchenki gazowej, trwa to kilka minut. Uszkadzają się też rezystory wewnątrz świecy jeśli są. Możliwe też przelewanie przez pływak, zbyt bogata mieszanka na wolnych obrotach, nieszczelne simeringi na wale korbowym, uszkodzone kondensatory, nieszczelności na łączniku ssania.

• 0

witam, parę dni temu zauważyłem że słabo leci woda chłodząca z silnika, ledwo kapie. Obejrzałem otwory wlotowe, są drożne i drutem delikatnie przetkałem otworek wylotowy. Jest lepiej, na wolnych obrotach leje się normalnie ale jak dodam gazu, przy wzroście obrotów woda nie leje się mocniej a może nawet słabiej, ale nie mam pewności bo wszystko się trzęsie i może ta struga wody jest niestabilna i tylko mi się wydaje. Przy okazji i o to mi właśnie chodzi w tym pytaniu, zauważyłem że z otworów zaznaczonych czerwonym kółkiem lecą spaliny a te otworki są nad powierzchnią wody więc to widać i słychać. Chyba zawsze tak było bo w tym miejscu było mocno okopcone ale do zdjęcia to wyczyściłem żeby było dobrze widać. Nie wiem czy zawsze leciały spaliny tak mocno i co to są za otworki, przecież wylot spalin jest nad śrubą . Może ktoś pomoże i wytłumaczy o co chodzi. Najlepiej byłoby gdyby ktoś miał schemat budowy tego silnika albo wiedział gdzie szukać      

post-71117-0-06774700-1666456142_thumb.jpg