Skocz do zawartości
  • 0

Silniki Johnson - uwagi, opinie, problemy

Patryk1125

Pytanie

W zwiaku z tym, że przed nowym sezonem musze nabyć jakis silniczek po pontonu chciałbym prosić użytkowników lub osoby mające jakąś wiedze na ich temat o opinie czy warto kupić jak się coś konkretnego trafi. Chodzi o silniki 4T, wyprodukowane po 2005 roku, moc 8-9.9km. O ile o japońcach w sieci info jest sporo tak o johnsonie juz mniej. Informacje jakie głównie mnie intesują to:

- awaryjność - wiadome wszystko zależy od egzemplarza

- dostęp do części - czytałem gdzieś w necie, że jest kiepsko.

W swoich poszukiwaniach brałem wcześniej tylko pod uwage japończyki i nie wiem czy słusznie....

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam kolegów.

Wpadł mi w małych pieniądzach silnik Johnson 6. Przeszedł dziś testy na wodzie z pontonem 320 cm, dwie osoby (180 kg) max prędkość 15 km/h. Chłodzenie jest w porządku, woda pryska z otworu dolnego i z tej dyszy na górze. Przód, luz i tył działa. Brakuje tabliczki znamionowej żeby go zidentyfikować.

Problem jest też z paliwem, żeby silnik płynął trzeba mu pompować paliwo gruszką.  Odkręciłem pompkę i pod nią nie widzę żadnego elementu który mógłby ją napędzać, nic nie wystaje z bloku. Czy tam coś powinno być, tzn. jakiś element który wchodzi w pompkę? 

I czy można go zidentyfikować po jakichś elementach? Na bloku jest numer 321606 oraz to co na zdjęciach.

post-67961-0-23510800-1564429532_thumb.jpg

post-67961-0-83206500-1564429539_thumb.jpg

• 0

Dzięki wielkie. Mam jeszcze jedno pytanie, czy pompy paliwa bardzo się różniły w tych nowszych? W polskim sklepie znalazłem zestaw naprawczy ale od roczników 86- podejdzie coś takiego?

Konkurencyjne ceny całych pomp są na Ali express, ciekawe jak z jakością.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

• 0

witajcie.

mam problem z silniczkiem johnson ( evinrude ) 4 km z okolic 79 roku :)

mam problem z zapłonem

jak odpala to zachowuje się jak by chodził na jednym cylindrze, po chwili zaczyna chodzić na dwa i tak chodzi dłuższą chwile po czym schodzi z obrotów i gaśnie.

cewki zamienione miejscami nic nie zmienia - mam wrażenie że na jednym jest słabsza iskra. świece nowe. zdjęte megneto i sprawdzone przerywacze. 

co ciekawe jest znak na wale i przerywacze zaczynają się otwierać tak jak by przed górnym martwym punktem.

żadna regulacja nie pomaga aby przyśpieszyć czy opóźnić zapłon. przerywacz jest zamontowany tak jak by na trzpieniu i jedną śruba możemy ustawić przerwę na przerywaczu.

pytanie jaka ma być?? czy przerwę ustawiamy w górnym martwym punkcie? 

co jest jeszcze do sprawdzenia??

może jakiś manual? coś tam znalazłem ale nie ma \wszystkiego.

nie mogę se z nim poradzić. jak zadzwoniłem do magika od silników powiedział że nie ma czasu:)

czy ktoś coś może podpowiedzieć?

pozdrawiam

post-55738-0-22776600-1586431242_thumb.jpg

Edytowane przez gryzon

• 0

to jest dwusuw więc izolatory są mocno ciemne i wilgotne raczej z racji spalania oleju z paliwem. poziom paliwa tez ustawiłem co prawda na oko bo wszędzie brak danych. mogę to skorygować aby było jeszcze mniej paliwa w gaźniku ale bardziej skłaniam się do układu zapłonowego. no chyba że ktoś podrzuci jakieś dane regulacyjne:)

• 0

Miałem podobnie przy evinrude 4km i sprawcą okazały się cewi wn. 

Ale którą cewka ? Ta pod zbiorniczkiem czy ta pod magnetem ?

Zapłon zawsze jest przed TDC  . 

Sprawdź ciśnienie sprężania . 

Powiedz jak by nie było dobrego sprężania to śmiem twierdzić że był by problem z odpaleniem. A przed czyszczeniem wszystkiego i próba ustawienia odpalał za pierwszym pociągnięciem.  Mogę zmierzyć Ale obstawiam że to nie jest wina tego.

• 0

ten typ załonu jest czuły na tą cewke który zasilaa obwody kondensatory i dalej na cewki WN

to rok silnika przed 1980. troche godzina moze miec nalatane. sprawdz czy wal nie ma luzu na boki jesli nie to

warto pokusic sie o wstawienie zestawu naprawczego ( 2 kondensatory i 2 przerywacze) i cewke

ta zasilającą kondensatory.

taki zapłon zdiety z chodzącego silnika to koszt 150zł

• 0

A luzu na boki nie ma. Pompa wody Nowa jest założona i działa. Kupiłem dwa silniki w cenie złomu i ona działają. Jeden to johnson a drugi wygląda jak nowy solo40-ten ma problem z zapaleniem jak jest zimy.ma jeden cylinder Magento z cewka z boku. Dziś to odpaliłem z wkrętarki i chodzi jak pszczółka. Reaguje na gaz ma bieg do przodu. Iskra jest. Ale pali tylko z wkretarki:)

• 0

Ale którą cewka ? Ta pod zbiorniczkiem czy ta pod magnetem ?

Powiedz jak by nie było dobrego sprężania to śmiem twierdzić że był by problem z odpaleniem. A przed czyszczeniem wszystkiego i próba ustawienia odpalał za pierwszym pociągnięciem.  Mogę zmierzyć Ale obstawiam że to nie jest wina tego.

Nie raz widziałem ( u sąsiada bo sam robię czterosuwy ) że paliły a po chwili jak złapał temperatury działy się cuda . 

Ale  , napisałeś że przed czyszczeniem ...  , to znaczy chodził ok a po gmeraniu kuleje .  Działało , było gmeranie i przestał ?  

Może syfek w gaźniku , zapłon przestawiony  , ma zamachu jakieś znaki może lampę przydało by się podpiąć . 

• 0

Nie raz widziałem ( u sąsiada bo sam robię czterosuwy ) że paliły a po chwili jak złapał temperatury działy się cuda . 

Ale  , napisałeś że przed czyszczeniem ...  , to znaczy chodził ok a po gmeraniu kuleje .  Działało , było gmeranie i przestał ?  

Może syfek w gaźniku , zapłon przestawiony  , ma zamachu jakieś znaki może lampę przydało by się podpiąć .

Gaźnik czyściłem, zapłon jest tak prosty, że aż nie mogę uwierzyć że nie chce chodzić. Na wale jest pierścień z oznaczonym gmp i do niego ustawia się zapłon. Tyle tylko jak byś nie regulować to zawsze otworzy się chwilę przed gmp.jwdyne co da się ustawić to odstęp na przerywaczu. Punkt do regulacji jest w środkowym położeniu dźwigni którą przyspieszamy zapłon i zwiększamy dawkę paliwa. Z tego co wiem na wolnych obrotach dzwignia powinna być na 1/3 zakresu i wtedy powinien chodzić w miarę wolno i spokojnie.jak dajesz ognia to nawet chętnie przyspiesza i wkrecal się na maksa ale zanim się rozkręci to trzeba przebrnąć poprzez rozruch: )

• 0

A one nie jest zależne od obrotów? Tam raczej regulatora napięcia nie ma. Ale niech mnie ktoś mądrzejszy poprawi

Na pewno zależy od obrotów, powinno też zależeć od strony wysokiego napięcia - cewka WN to przecież transformator. Cewki NN mogą mieć problemy na zaciskach końców uzwojeń, tam można szukać słabego kontaktu. Skoro praktyk pisze że lubią wysiadać to warto sprawdzić ten trop. Może być kilka usterek na raz.

I jak ? Nikt nie podpowie? :(

Ja bym zaczął od pomiaru ciśnienia sprężania, bo jak słabe to nie ma podstawy do poprawnej pracy. Typowa przerwa na przerywaczu to o ile pamiętam 0,6 mm. Jeśli są kondensatory to można zmierzyć pojemność lub od razu wymienić.

• 0

Ja chyba też bym zaczął od sprawdzenie kompresji, moj stary johnson po zmianie pierscieni pali od strzała czy zimny czy cieply. Pozniej sprawdził bym przewody wysokiego napięcia. U mnie w 1 cylindrowym idzie bezposrednio spod magneta do fajki.

Dodam jeszcze, ze przed remontem tez słabo palil i mial problem z wejsciem na obroty ale co się dziwić jak sprężania nie bylo. A to w 2t podstawa

Edytowane przez Bartek1989