Zanderix Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Pstrągowy przyłów na tonącego Minnowa5 PZDRZanderix 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Dwa tygodnie nie byłem na rybach i dzsiaj rano w samochód wiuuuuu i mnie niemadwa klonki kilka skubnięć i na koniec 40 z dużym hakiem To widać gryzą rybki , to coś się działo nad wodą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 (edytowane) To widać gryzą rybki , to coś się działo nad wodą .Nie jest źle ,za tydzień dwa jazik zacznie skubać po tarle , teraz nie mam sumienia go męczyćZa to jedna rzecz mnie martwi a mianowicie że szczupaki gryzą (ja nie trafiłem ale dzisiaj kolega chodząc za kleniuchem trzy trafił) co nie wróży nic dobrego ,bo dobiorą się do niego szczupakożercy i w maju to se będziemy mogli Edytowane 24 Marca 2014 przez jacekp29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 TOMI803Gratulację za piątkę z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo0707 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 @zanderix piękny kaban Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slav Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Gratulację dla tych co połowili !!! Wiosna i..... żaby zaczynają wychodzić a do jednej z nich na Białej Tarnowskiej wyszedł pan kleń taki po 50-tce Kleń wrócił tam gdzie jego miejsce Piękny, na jakim odcinku Białej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Piękny, na jakim odcinku Białej? Dziękuję!Łowię na dolnym odcinku w okręgu Tarnowskim 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Taki tam klonek na swojego wobka 4cm grubiutki był, aż miło^^ ;D 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert 78 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Dzisiejszy klenik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blady91 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Widzę że najprostsze wobki kuszą najlepsze rybki. Własna produkcja woba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbert 78 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Widzę że najprostsze wobki kuszą najlepsze rybki. Własna produkcja woba?Tak, zacząłem robić wobki rok temu, dzięki temu moje wędkarstwo weszło na "wyższy" poziom. Za kleniami i jaziami też chodzę od roku, coraz bardziej mi się to podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blady91 Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 To tak samo jak u mnie, tyle że ja wobki zacząłem strugać tak " na poważnie" od niedawna, wcześniej były jakies przymiarki ale zbyt ubogą wiedze miałem ;pSwoje to swoje, też jestem na etapie tworzenia maluchów, póki co z efektów jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobex Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Pierwszy wiosenny szybki wypad na klenie zaowocował sporą ilością brań lecz większość niestety "pustych". 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c1esla Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Bobek , piękne kleksy Gratki GRatki GRatki ja jeszcze nie byłem , widzę że musimy się wybrać ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KLANADfachura Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Ładna rybka @Bobex graty!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winko Opublikowano 28 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 W końcu doczekałem się kilku dni urlopu które spędzam razem z rodziną w kraju. Oczywiście nie mogłem nie skorzystać z okazji aby w wolnej chwili nie zaglądnąć nad wodę. Nie ma to jak tak, po prawie trzech miesiącach przerwy znów móc łowić klenie a te dziś współpracowały jak na zawołanie. Nie powiem, musiałem przemierzyć spory kawałek rzeki aby je w końcu namierzyć i skusić je do brania. Przeważnie przebywały w pobliżu zalanych traw nie daleko od brzegu. W sumie udało mi się dziś złowić niecałe dwadzieścia sztuk z czego największe mierzyły odpowiednio 40, 43 oraz 48 cm. Niestety ale ten największy nie miał ochoty na wspólne pamiątkowe zdjęcie i czmychnął mi z ręki do wody! Pozostała po nim tylko byle jaka fotka oraz nagranie :laugh: Oraz jedyna fotka jaką udało mi sie pstryknąć największej klusce. Klenie dziś brały zarówno z powierzchni wody jak również na smużaczki prowadzone tuż pod jej powierzchnią, generalnie na INSECTa oraz chrabąszcze HUNTERa. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) No Tomek, prawdziwy kleniarz z Ciebie.Gratuluje Tomek powiedz co to za kamerka i czy wygodnie Ci z nia , nie ciazy?Jak sie schylisz to czapki nie chce zedrzec z glowy?Przymiarzlame sie do gopro z tym ustrojstwem na glowe i czulem sie jak gornik, a latalo to na bance mysle o kaerce w okularach Edytowane 28 Marca 2014 przez grunwald1980 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Piękne klenie-piękne foty!!! Gratulacje Tomku i oby takich fotek więcej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 ..... to ja poproszę o radę (serio), jak to zrobić, aby złowić w jden dzień 20 kleni? Nie wiem jak u Was, ale u mnie po wyciągnieciu jednego i wypuszczeniu go do wody nie ma co liczyć na dalsze brania na odcinku conajmniej kilkudziesięciu metrów. Czyli chcąc złowić 20 sztuk musiałbym znaleźć 20 dobrych miejscówek .... w przypadku małych rzek niewykonalne, w przypadku Odry .... nie wiem, dlatego pytam ..... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyjec Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 ..... to ja poproszę o radę (serio), jak to zrobić, aby złowić w jden dzień 20 kleni? Nie wiem jak u Was, ale u mnie po wyciągnieciu jednego i wypuszczeniu go do wody nie ma co liczyć na dalsze brania na odcinku conajmniej kilkudziesięciu metrów. Czyli chcąc złowić 20 sztuk musiałbym znaleźć 20 dobrych miejscówek .... w przypadku małych rzek niewykonalne, w przypadku Odry .... nie wiem, dlatego pytam ..... J.Jest opcja!!! Nie wypuszczać :PA tak serio to w Drwęcy nawet jednego nie mogę skusić a pływa ich więcej niż uklei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 ..... to ja poproszę o radę (serio), jak to zrobić, aby złowić w jden dzień 20 kleni? Nie wiem jak u Was, ale u mnie po wyciągnieciu jednego i wypuszczeniu go do wody nie ma co liczyć na dalsze brania na odcinku conajmniej kilkudziesięciu metrów. Czyli chcąc złowić 20 sztuk musiałbym znaleźć 20 dobrych miejscówek .... w przypadku małych rzek niewykonalne, w przypadku Odry .... nie wiem, dlatego pytam ..... J. Sporo zależności o tym decyduje .Jeśli w stadzie jest kilka grubych samic to samców będzie tam "trzy razy tyle" + młodzież.Jak słusznie zauważyłeś w małej rzece "sprawy się mocno komplikują".Rzeka ze zdjęć na ciurek nie wygląda , dodatkowo podwyższony stan wody i tendencja (nie tylko kleni) do poszukiwania pokarmu na zalanym terenie. I tu pan Tomek wykazał się "instynktem" łowcy, sam napisał, iż miejscówek trzeba było szukać. Kolejna sprawa to pora roku. To nie letni "ospalec" na niżówce , teraz trzeba się uwijać by zdobyć coś do żarcia a wygłodniała konkurencja nie śpi . Kleń na wiosnę trochę zapomina, że jest kleniem . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winko Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 ..... to ja poproszę o radę (serio), jak to zrobić, aby złowić w jden dzień 20 kleni? Nie wiem jak u Was, ale u mnie po wyciągnieciu jednego i wypuszczeniu go do wody nie ma co liczyć na dalsze brania na odcinku conajmniej kilkudziesięciu metrów. Czyli chcąc złowić 20 sztuk musiałbym znaleźć 20 dobrych miejscówek .... w przypadku małych rzek niewykonalne, w przypadku Odry .... nie wiem, dlatego pytam ..... J. Oj wierz mi że na złowienie przykładowo 20 sztuk podczas jednego spaceru rzeką wpływa kilka bardzo istotnych czynników. Po pierwsze dobre łowisko w którym klenia nie brakuje, świetnie dobrane przynęty, trochę wiedzy o kleniu oraz mnóstwo cierpliwości. Ja łowię w sumie tylko i wyłącznie na średniej wielkości górskich rzekach. Wczoraj podczas spaceru przez kilometr nawet nie zaobserwowałem śladu klenia aż w końcu w jednym miejscu pływało ich całe stadko tuż pod powierzchnią wody. Tylko pyszczki wystawały im nad wodę - tak ładnie zbierały! Kilka rzutów i już miałem na koncie pierwsze cztery złowione sztuki. Generalnie o tej porze roku zawsze staram się szukać tych ryb na wypłyceniach w pobliżu krzaków czy też zalanych traw. Smużaczki dobieram raczej w naturalnych kolorach. Prowadzę najczęściej po łuku tuż pod powierzchnią wody - czy to jeszcze smużenie?! Często jednak łowię smużaczkiem posyłając go w pobliże wcześniej wytypowanego stanowiska gdzie te ryby teoretycznie powinne się znajdować, po czym pozwalam dryfować przynęcie po powierzchni i tylko lekko podszarpuję wędziskiem uniesionym do góry aby wabik tylko puszczał na wodzie oczka - prawie jak na sztuczną muszkę! Wierzcie mi że na moich łowiskach bardzo często sie mi to sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjpol Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 ..... no dobra, ale przecież po wypuszczeniu kleń i tak wystraszy resztę towarzystwa, chyba, że to tylko u nas ryby są tak płochliwe Piszesz, że z jednego miejsca wyciągnąłeś cztery sztuki .... i właśnie o to pytam: jak to zrobić? .... bo na mniejszej rzeczce po złowieniu pierwszej rybki mogę się pakować i zmieniać miejsce, a chciałoby się jeszcze połapać ....przykładowe miejscówki: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c1esla Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Winko pięknie połowiłeś , gratki !!!! Kluchy jak ta lala, ja jeszczena kleniach nie byłem , pstrągi silniej na mnie oddziałowywują ale może jutro bo ma być lampa ;P Co to masz za kamerke bo to chyba nie GoPro , fajnie kręci ?? pozdro c1esla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieqbw Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 a kolega "bjpol" nie wie że............ "gdzie łabedzie tam ch.j z ryb bedzie" ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi