Skocz do zawartości

Klenie 2014r

Winko

Rekomendowane odpowiedzi

To widać gryzą rybki , to coś się działo nad wodą ;) .

Nie jest źle ,za tydzień dwa jazik zacznie  skubać po tarle , teraz nie mam sumienia go męczyć

Za to jedna rzecz mnie martwi a mianowicie że szczupaki gryzą (ja nie trafiłem ale dzisiaj kolega chodząc za kleniuchem trzy trafił) co nie wróży nic dobrego ,

bo dobiorą się do niego  szczupakożercy :angry:  i  w maju to se będziemy mogli   :o  :wacko:

Edytowane przez jacekp29

W końcu doczekałem się kilku dni urlopu które spędzam razem z rodziną w kraju. Oczywiście nie mogłem nie skorzystać z okazji aby w wolnej chwili nie zaglądnąć nad wodę. Nie ma to jak tak, po prawie trzech miesiącach przerwy znów móc łowić klenie a te dziś współpracowały jak na zawołanie. Nie powiem, musiałem przemierzyć spory kawałek rzeki aby je w końcu namierzyć i skusić je do brania. Przeważnie przebywały w pobliżu zalanych traw nie daleko od brzegu. W sumie udało mi się dziś złowić niecałe dwadzieścia sztuk z czego największe mierzyły odpowiednio 40, 43 oraz 48 cm. Niestety ale ten największy nie miał ochoty na wspólne pamiątkowe zdjęcie i czmychnął mi z ręki do wody! Pozostała po nim tylko byle jaka fotka oraz nagranie  :laugh: 

33xzodf.jpg

iqajio.jpg

vcq4k7.jpg

Oraz jedyna fotka jaką udało mi sie pstryknąć największej klusce.

2djdsee.jpg

Klenie dziś brały zarówno z powierzchni wody jak również na smużaczki prowadzone tuż pod jej powierzchnią, generalnie na INSECTa oraz chrabąszcze HUNTERa.

• Like 16

No Tomek, prawdziwy kleniarz z Ciebie.Gratuluje :)

Tomek powiedz co to za kamerka i czy wygodnie Ci z nia , nie ciazy?Jak sie schylisz to czapki nie chce zedrzec z glowy?Przymiarzlame sie do gopro z tym ustrojstwem na glowe i czulem sie jak gornik, a latalo to na bance :) mysle o kaerce w okularach

Edytowane przez grunwald1980
  • Like 1

..... to ja poproszę o radę (serio), jak to zrobić, aby złowić w jden dzień 20 kleni? Nie wiem jak u Was, ale u mnie po wyciągnieciu jednego i wypuszczeniu go do wody nie ma co liczyć na dalsze brania na odcinku conajmniej kilkudziesięciu metrów. Czyli chcąc złowić 20 sztuk musiałbym znaleźć 20 dobrych miejscówek .... w przypadku małych rzek niewykonalne, w przypadku Odry .... nie wiem, dlatego pytam .....

J.

..... to ja poproszę o radę (serio), jak to zrobić, aby złowić w jden dzień 20 kleni? Nie wiem jak u Was, ale u mnie po wyciągnieciu jednego i wypuszczeniu go do wody nie ma co liczyć na dalsze brania na odcinku conajmniej kilkudziesięciu metrów. Czyli chcąc złowić 20 sztuk musiałbym znaleźć 20 dobrych miejscówek .... w przypadku małych rzek niewykonalne, w przypadku Odry .... nie wiem, dlatego pytam .....

J.

Jest opcja!!! Nie wypuszczać :P :P

A tak serio to w Drwęcy nawet jednego nie mogę skusić a pływa ich więcej niż uklei :)

J.

Sporo zależności o tym decyduje :) .

Jeśli w stadzie jest kilka grubych samic to samców będzie tam "trzy razy tyle" + młodzież.

Jak słusznie zauważyłeś w małej rzece "sprawy się mocno komplikują".

Rzeka ze zdjęć na ciurek nie wygląda ;), dodatkowo podwyższony stan wody i tendencja (nie tylko kleni) do poszukiwania pokarmu na zalanym terenie. I tu pan Tomek wykazał się "instynktem" łowcy, sam napisał, iż miejscówek trzeba było szukać.  

Kolejna sprawa to pora roku. To nie letni "ospalec" na niżówce  :lol: , teraz trzeba się uwijać by zdobyć coś do żarcia a wygłodniała konkurencja nie śpi :lol: . Kleń na wiosnę trochę zapomina, że jest kleniem :lol: .

• Like 2

J.

Oj wierz mi że na złowienie przykładowo 20 sztuk podczas jednego spaceru rzeką wpływa kilka bardzo istotnych czynników. Po pierwsze dobre łowisko w którym klenia nie brakuje, świetnie dobrane przynęty, trochę wiedzy o kleniu oraz mnóstwo cierpliwości. Ja łowię w sumie tylko i wyłącznie na średniej wielkości górskich rzekach. Wczoraj podczas spaceru przez kilometr nawet nie zaobserwowałem śladu klenia aż w końcu w jednym miejscu pływało ich całe stadko tuż pod powierzchnią wody. Tylko pyszczki wystawały im nad wodę - tak ładnie zbierały! Kilka rzutów i już miałem na koncie pierwsze cztery złowione sztuki. Generalnie o tej porze roku zawsze staram się szukać tych ryb na wypłyceniach w pobliżu krzaków czy też zalanych traw. Smużaczki dobieram raczej w naturalnych kolorach. Prowadzę najczęściej po łuku tuż pod powierzchnią wody - czy to jeszcze smużenie?! Często jednak łowię smużaczkiem posyłając go w pobliże wcześniej wytypowanego stanowiska gdzie te ryby teoretycznie powinne się znajdować, po czym pozwalam dryfować przynęcie po powierzchni i tylko lekko podszarpuję wędziskiem uniesionym do góry aby wabik tylko puszczał na wodzie oczka - prawie jak na sztuczną muszkę! Wierzcie mi że na moich łowiskach bardzo często sie mi to sprawdza.

..... no dobra, ale przecież po wypuszczeniu kleń i tak wystraszy resztę towarzystwa, chyba, że to tylko u nas ryby są tak płochliwe :(  Piszesz, że z jednego miejsca wyciągnąłeś cztery sztuki .... i właśnie o to pytam: jak to zrobić? :)   .... bo na mniejszej rzeczce po złowieniu pierwszej rybki mogę się pakować i zmieniać miejsce, a chciałoby się jeszcze połapać ....

przykładowe miejscówki:

post-51484-0-49560400-1396093724_thumb.jpg

post-51484-0-36152000-1396093742_thumb.jpg

• Like 1