Skocz do zawartości

Klenie 2014r

Winko

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich kolegów a w szczególności miłośników kleni:)

to mój pierwszy post w tym temacie i mam nadzieję że nie ostatni.

poniżej wczorajsza rybka która jest moim osobistym rekordem ok 48cm, złowiona na "Hegemona"- płotkę, w naszej pięknej rzece Łynie.

ba1rg.jpg

kolejne zdjęcie to już rybka ze środy powyżej 40cm złowiona na "Alaskę"

o7el.jpg

niestety zdjęcia nie są zbyt urokliwe bo robione z ręki telefonem,

dużych ryb życzę

Edytowane przez marek.zag
  • Like 14

Pięknie Panowie łowicie.

Ja niestety na ryby mam mało czasu, więc rzadko pojawiam się z wpisami w tym wątku. Postaram się nadrobić teraz...

Długi weekend pozwolił mi wybrać się nad Oderkę w okolice Słubic. Na rybach spędziłem łącznie może 4 godziny podczas 3 wypadów. Mało czasu więc 'efficiency is the name of the game'. Tym bardziej, że 1/3 mojej obecności nad wodą to było przedzieranie się od główki do główki. Ale warto było. Jak śpiewał Kazik: 'zaszedłem w rejony, gdzie nikt o zdrowych zmysłach nie zapuszcza się nocą, ani nawet za dnia...'

Łowienie w takich miejscach diametralnie różni się od stawania na uszach żeby chociaż jakiegoś trzydziestaka oszukać kiedy chodzi się po bardziej zadeptanych miejscówkach. Ryby gryzły wściekle, bez oporów, z jednej główki udawało mi się wyciągnąć nawet 4 klenie. W sumie odnotowałem kilkadziesiąt brań, wyholowałem kilkanaście ryb. Cztery były w przedziale 45-47 cm. Dwie miały piątkę z przodu i pewnie któraś ustanowiła mój PB, ale nie mierzyłem dokładnie. Reszta mniejsza.

Gryzły na sieka bzyka i na mrówkę Tomiego, która została prawdziwą gwiazdą wypadu. Największa ryba zeżarła 3.5 - centymetrowego LD malowanego na okonka. Tomku - pisałeś mi, że ryby same się na mrówkę nie łowią. Racja, trzeba ją jeszcze wrzucić do wody w miejscu, gdzie są klenie. Kilka razy miałem problem z oswobodzeniem przynęty z pyska ryby, bo łykały ją jak młode szczupaki. Nie wiem jak podlaskie jazie mieszczą ją do pyska, muszą być faktycznie duże ;)

post-48792-0-67103100-1403514523_thumb.jpg

post-48792-0-40588900-1403514538_thumb.jpg

post-48792-0-93265800-1403514551_thumb.jpg

post-48792-0-15694600-1403514562_thumb.jpg

post-48792-0-61531000-1403514594_thumb.jpg

post-48792-0-04157700-1403514624_thumb.jpg

A tu dwa największe:

post-48792-0-46225000-1403514721_thumb.jpg

post-48792-0-23077700-1403514734_thumb.jpg

post-48792-0-51116300-1403514751_thumb.jpg

post-48792-0-49533300-1403514765_thumb.jpg

post-48792-0-96996700-1403514778_thumb.jpg

Zdjęcia niskiej jakości, bo robione moim solidem, najmocniej za to przepraszam. Na osłodę trochę o warunkach połowu: ryby brały między 6.30 a 8.30 rano, przy mocnym wietrze i sporym zachmurzeniu. Temperatura nie przekraczała 15 stopni. Najwięcej ryb udało mi się wyciągnąć z dwóch klasycznych, długich, przelanych przelewów (a raczej z ich napływów). Nawet największe ryby stały na wodzie głębokości max 40cm. Tylko jedna z nich stała na bardzo niepozornym, krótkim przelewie, największa wzięła przy końcu opaski, na napływie wieńczącej ją główki.

Ryby w świetnej formie, żadna nie lała mleczem, część nosiła oznaki tarła, co widać na zdjęciach.

Edytowane przez Gruzin
  • Like 25

Gratulacje!!! Super opis i piękne klenie!

Dzięki! Bardzo przyjemny czas nad piękną rzeką. Przy okazji - Odra niska, odsłania skarby. Może dlatego tak łatwo było się do nich dobrać.

Poza tym - zachęcam wszystkich do szukania niezadeptanych miejsc, nawet jeśli to oznacza przedzieranie się przez pokrzywy, kszaczory i hordy komarów.

I jeszcze na koniec - sprzęt: wobki j.w., MHX ST1262, TeDeX 2500, suffix XL strong 0.18

Edytowane przez Gruzin

Pięknie Panowie łowicie.

Ja niestety na ryby mam mało czasu, więc rzadko pojawiam się z wpisami w tym wątku. Postaram się nadrobić teraz...

Jak śpiewał Kazik: 'zaszedłem w rejony, gdzie nikt o zdrowych zmysłach nie zapuszcza się nocą, ani nawet za dnia...'

Gryzły na sieka bzyka i na mrówkę Tomiego, która została prawdziwą gwiazdą wypadu. Największa ryba zeżarła 3.5 - centymetrowego LD malowanego na okonka. Tomku - pisałeś mi, że ryby same się na mrówkę nie łowią. Racja, trzeba ją jeszcze wrzucić do wody w miejscu, gdzie są klenie. Kilka razy miałem problem z oswobodzeniem przynęty z pyska ryby, bo łykały ją jak młode szczupaki. Nie wiem jak podlaskie jazie mieszczą ją do pyska, muszą być faktycznie duże ;)

attachicon.gifZdjęcie0067.jpg

attachicon.gifZdjęcie0061.jpg

No Radku,ładnie połowiłeś :clappinghands: -gratuluję.

Kazik ,choć nie łowi, to doskonale rozumie realia krajowego wędkarstwa :rockon:

Pisałem Ci ,że Mrówki nie są jakimiś cudownymi przynętami które same łowią, i to jest prawda.

Pisałem też ,że jeżeli ryby są w łowisku to bardzo wiele zależy od kunsztu i doświadczenia wędkarza oraz zastosowanego sprzętu.

Jak widać po Twojej relacji z połowu ,nic co napisałem powyżej nie jest Ci obce :highfive:

A odnośnie podlaskich jazi...no cóż ...faktycznie bywają duże :P

Pozdrawiam Tomi B)

• Like 1

Dzięki Panowie!

super, ze polowiles :highfive:

jak to stary czlowiek, kiedys, powiedzial: ryby i miejscowki trzeba sobie wychodzic :)

Ano trzeba. Stare porzekadło mówi też: gdzie patyki tam wyniki. Okazuje się, że patyki mogą być nie tylko w wodzie, ale również na brzegu. W dużej ilości. Rosnące pionowo, jak również zarośnięte różnym zielskiem i służące za 'potykacze' :)

Dzisiaj wybrałem się na okonie ale wyszedł z tego wypad kleniowy. Kij do dropshota 7-25, plecionka 6 lb i fluorocarbon 0.21 nie były najlepszym narzędziem, bo zaliczyłem sporo spadów naprawdę konkretnych ryb.

Udało się jednak pobić życiówkę o centymetr kleniem 52 cm, do tego trafiłem też kilka mniejszych.

Porcja fotek:

5EMWrWI.jpg

Zvr01fK.jpg

Hq3mRvz.jpg

gZ764V2.jpg

yQvEgUH.jpg

• Like 17

Fajne fotki mefik - GRATY nowego PB !!!

Ja również dziś od samego rana spacerowałem po rz. Ropie za kleniami. Niestety ale za rewelacyjnie jakoś nie było. Tylko cztery miarowe klenie 30 - 41 cm i w sumie nic po za tym. W ogóle ostatnio jakoś nie specjalnie coś kleksy biorą?!

34y1c2r.jpg

208e6v8.jpg

2m34tbr.jpg

• Like 18