Gruzin Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Powiedzcie mi koledzy, czy macie tak, że po wyjęciu jednej kluski miejscówka robi sie pusta? jest na to jakas rada? Zależy od momentu w sezonie i od miejscówki. 3 tygodnie temu z jednej odrzańskiej główki wyciągnąłem w ciągu pół godziny 3 klenie powyżej 40cm. Na tej samej główce, przy takim samym stanie wody w poprzednim tygodniu ryby przestały brać po pierwszym hybionym ataku. Już któryś rok z kolei widzę, że po okresie pięknego żarcia, który ma miejsce od kwietnia do czerwca ryby stają się superostrożne i trudne do złowienia w lipcu. Może to kwestia pogody (lampa), może kwestia obfitości pokarmu (masa drobnicy), a może wracają do normalnych zachowań po przedtarłowym/potarłowym szaleństwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek19176 Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Dzis miałem sytuacje, gdy podczas pierwszego smuzenia miałem cztery ataki z czego ostatni zakończył sie holem. Potem rybki już nie uświadczyłęm na tej miejscówce. I tak wędruję od główki do główki dłubiac po jednej rybce. A w czerwcu, gdy woda była wysoka stałem w jednym miejscu 4 godziny podrzucajac im smużaka i za każdym razem było wyjscie. Najwieksza rybka miała wtedy 45cm i kilka mniejszych też wyjąłem. Więc moze masz racje, ze chodzi o ostrożność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Różnie to bywa. Jak branie jest np. na napływie główki i rybka wyjęta szybko, sprawnie, bez chlapania, tupania, sesji zdjęciowej itd. to szansa jest na kolejne ryby na szczycie, czy dalej w warkoczu. Po zacięciu ryby często trzymam nisko kij i szybko odciągam rybę z miejsca uderzenia, żeby nie narobiła za dużo hałasu. Czasem pomaga i z jednego miejsca można wyjąć kilka rybek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Jest sposób,dać główce odpocząć. Dużo zależy od sposobu łowienia,w sensie głębokości prowadzenia przynęty oraz holu. Ostatnio z jednej wyjelismy circa 20 ryb w 3ech napłynieciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek19176 Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 (edytowane) Na moim kawałku na szczęście nie widziałem nikogo kto by męczył te rybki (prócz mnie). Główki różne jedne płytkie typowo kleniowe inne świeże z niewielkimi oznakami zniszczenia. Mój ból jest taki, że atakuje od strony lądu:/ Edytowane 23 Lipca 2014 przez bartek19176 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 23 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Ja też,więc witaj w klubie Trafisz dzień to wyłowisz się za cały sezon.3mam kciuki,powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daaaro Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Na Wrocławskim Rędzinie były dwie takie główki, które w upalny dzień darzyły kilkoma kleniami lub braniami każdego dnia. Niestety nie ma już żadnej główki na Rędzienie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 24 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 @pride na co się skusił?Na woblera 3cm black furrrrry mojej produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek19176 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Ojjj Pany zła passa jednej ryby z jednej miejscówki przełamana Dziś wyciągnąłem około 20 - 30 kleników (max 40 cm) do tego okonki i wszędobylskie krąpie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Wczorajszy wypad nie przyniósł wielu ryb.Nie było też wielu brań i ...nic się nie działo na powierzchni wody.Trochę to smutne ,bo sezon w pełni a wyniki coraz bardziej skromne. Czekam na przełamanie. Pozdrawiam Tomi 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Tomi ze wchodu jeszcze nic dobrego nie przyszło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekadventures Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Tegoroczna niżówka to piękna sprawa, nie myślałem że w naszych wodach(mam na myśl odrę) można połowić ryby, a jednak. Po raz pierwszy zacząłem w tym roku łowić klenie i jestem zadowolony, że wybrałem tą metodę (mikro spinning) oraz ten rodzaj drapieżnika. Konger Iri Lucky lub alternatywnie maxim twist z 2000 penn batle i żyłką 0.16 idealnie się nadaje do dalekich rzutów 2gr. woblerkiem. Kleń 50+ na zdjęciu jest tego efektem. Okolice kostrzyna nad odra są obfite w wodę i naprawdę można w ciągu dnia kilka rybek złowić. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekadventures Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Niestety upały powodują że ryba musi jak najszybciej uciekać do domu, a czasem zapomni się aparatu poniżej jeszcze jedna ładna kluseczka. Był też kaban pod 55-57cm niestety tego dnia aparat został w domu. Sprzetowo jak wyżej okolic jak zwykle odra, przelew od 05-1metra i ryba musi tam być. Oczywiście nie wszystko ląduje na brzegu, i często falujący na tafli smużak jest trudnym łupem, a silny prąd wody nie pozwala mu czekać na reakcję ryby. Dlatego zdecydowanie preferuje woblera jak na foto Ps. Pozdro dla Oleixa 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavobeer Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Piotrek, pikne te Twoje kluski.Graty ode mnie! Slavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 25 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Muchowy, po amerykańsku - czyli na dużą Chernobyl Ant. 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Bardzo ładne zdjęcie, a i rybka niczego sobie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.zag Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Gratuluje wszyskim kolegom pięknych kleni.Ja jedynie mogę pokazać rybkę sprzed 2 tygodni, i prędko nie wyruszę ponownie.50+ zdjecie mizerne:po ciemku, z telefonu i w pospiechu.Bromba prowodyrem. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 @arhukukapitalne zdjecie, bardzo mi sie podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Muchowy, po amerykańsku - czyli na dużą Chernobyl Ant. Chyba najlepsza prezentacja rybska na j.pl Ukłony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Muchowy, po amerykańsku - czyli na dużą Chernobyl Ant. Świetna Fota!!! Do Kalendarza z nią 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Dzięki wszystkim za miłe komentarze. Same okoliczności złowienia tego klenia też były ciekawe. Jedno miejsce, dość typowe i dosłownie ostatni rzut przed decyzją, by iść dalej. Mieliśmy sporo szczęścia - wyszedł dokładnie w tym piątym, ostatnim rzucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalniak Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 (edytowane) . Edytowane 26 Lipca 2014 przez Skalniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 (edytowane) Podczas tygodniowej delegacji gdzieś w północnej Polsce udało mi się znaleźć jeden dzień na łowienie w pewnej rzece. Tak pięknej rzeki u siebie w regionie jeszcze nie widziałem.. do maksimum rozpaliła moje uczucia. Ledwo przystanęliśmy na pierwszym moście i od razu dojrzeliśmy przepiękne kluchy.. Nie mogłem biernie ich obserwować po kilku rzutach dużego piankowca zasysa pierwsza rybka, 40+ Później udało się jeszcze dołowić klenia na 47: i kolejnego 40+: Widok zasysającej wielkiego piankowca paszczy: bezcenny pozostaje tylko żal, że nie było czasu by połowić dłużej.. Edytowane 27 Lipca 2014 przez Michał P. 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi101 Opublikowano 26 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Tomi ze wchodu jeszcze nic dobrego nie przyszło Kuba ,sama cyrkulacja wschodnia jeszcze nie była by taka zła.Ważniejszy jest chyba spory przybór wody na odcinku gdzie łowiłem.W wielu miejscówkach musiałem podciągać wodery na maxa chodząc po zalanych łąkach.Głośne cmokanie w zielach podpowiada gdzie jest łatwo dostępny ogrom pokarmu i ryby.W głównym korycie zostały tylko te Twoje "czarne" i były dość aktywne,więc możesz przyjeżdżać. Pozdrawiam Tomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kempa Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Cała noc biegania za sandaczem i nic kompletnie nawet skubnięcia a o świcie klenik 30 cm i ten kolejna życiówka 62 cm 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi