Skocz do zawartości

Klenie 2014r

Winko

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu woda się ustabilizowała i oto efekt, brakło niewiele do 50cm.

Strasznie zazdroszczę wam tych kapitalnych zdjęć, tata niestety talentu do pstrykania nie ma  :mellow:

Być może fota, nie na okładkę pism...ale, jest na niej wszystko  :) . Łowca, ryba i otoczenie ;) .

Wszystko wystarczająco klarowne by, uznać foto za "dokument" wędkarskiej przygody  :) .

• Like 3

Graty dla tych co połowili, a i ja nie będę gorszy i się pochwalę.

Z samego rana jak to sam ująłem poszedłem do ,,krzaków" tak profilaktycznie zobaczyć czy coś rośnie i ku mojemu zdziwieniu nie dość że okazało się że ,,rośnie" to jeszcze że nikt od dwóch dni do lasu chyba nie zaglądał ?! Normalnie bez śniadania, wygonił mnie z lasu dopiero brak fajek - koło południa ! Jednym słowem opłaciło się - niemal bez mięska!

kapyc6.jpg

Po kawce i przepysznym obiadku wybrałem się na moje ulubione miejscówki w poszukiwaniu kleni. Pierwsze zameldowali się lokalni mieszkańcy którym nie specjalnie przeszkadzała moja obecność.

2jfn8ro.jpg

Nie ma to jak spacer w przepięknej scenerii w poszukiwaniu ulubionych przeze mnie ryb - kleni które są niemal jedynym celem moich wędkarskich wypraw.

svqn4l.jpg

21md7iu.jpg

Co prawda kleni dzisiaj było mniej niż zwykle ale przynajmniej jeden z nich zasługuje na uwagę, od dłuższego czesu poszukiwana  - 5tka na nurkującego chrabąszcza z ,,HUNTERa".

33xd574.jpg

Właśnie dla takich dni jak ten warto ... zaglądać nad wodę   B)
  • Like 43

Z Białą to jest masakra  :doh:   A na trzeciej fotce jak się nie mylę to chyba Lackowa w tle...

Gratulacje pięknej 5-tki Tomku  :clappinghands:

Tomku, wczoraj byłem chwilę zarówno na Ropie jak również na zaporówce - akwen widoczny na zdjęciach z górą ,,KOPĄ" w tle. Jest to początkowy odcinek KLIMKÓWKI który zawsze najszybciej się oczyszcza ze względu na krótkie odcinki dwóch górskich zasilających go rzek. Swoją drogą jedna z nich ma również olbrzymi potencjał jak chodzi o klenie o widokach nie wspomnę! Sama Klimkówka ma również olbrzymie znaczenie na to co dzieje się poniżej na Ropie na której najczęściej wędkuję. Tomku, masz niedaleko - zapraszam !!!

• Like 1

Z racji tego, ze to moj pierwszy sezon kleniowy, to mam pytanie.

Dzis wrocilem z Odry praktycznie o kiju. Na wszystkich przelewach cisza. I nie wiem czy to wina temperatury wody czy czegos innego. Do tej pory klenie siadaly na wobki, a dzis jak by ich nie bylo.

Gdzie ich szukac??? Z gory dziekuje za wszystkie wskazowki.

Dzięki za odpowiedź. Nad wodą byłem o 2. Ale 30 min. łowienia i trzeba było się grzać w aucie. W nocy jedno fajne branie na grocha ale ryba poszła. Potem widziałem fajnego w warkoczu, ale raz sie pokazał i tak jak mówisz ani mru mru. Tylko krąpie się wieszały

Na wstępie graty dla tych co połowili a i ja dziś również miałem chwilkę czasu aby wybrać się nad Ropę. Mimo ciągle padającego deszczu udało się wyholować kilka kleni. Dwa największe mierzyły 39 oraz 44 cm.

2vx4z9y.jpg

W drodze powrotnej udało mi się spotkać dwóch mieszkańców pobliskiego lasu.

2valeyu.jpg

• Like 19