Skocz do zawartości

Klenie 2014r

Winko

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis rano mialem dylemat czy Odre witac na lekko czy jednak ciezko. Wybralem opcje druga czego zaluje) Podczas oblawiania glowki obok rozlozyl sie gosciu z gruntem. Gadka szmatka i opowiada jak to tydzien temu polowil na owej glowce. Mowi mi ze mial jaziki i dwa klenie. Jeden potargal mu zestaw i poszedl a drugiego wyjal taki ot okolo 3kg... Szczena mi opadla bo nigdy bym nie obstawial ze to kleniowa miejscowka. Mowi mi ze on ryb nie zabiera bo to bo tamto. Ja na to ze dobrze ze sie to chwali, a on mi dodal, ze klenia jednak wziol..ehhh do teraz serducho mi peka

Dzięki Panowie, morda mi się cieszyła jak diabli, chociaż nie jest to moja życiówka. Skubaniec był tak gruby, że miałem problemy chwycić go za kark  ;) . Szkoda tylko, że w ostatnim momencie cofnął troche ogon do tylu i wyszło jakby był nieproporcjoinalny, ale i tak fote robiłem sam więc najgorzej nie wyszło. Nie mam pojęcia jak można zabić taką rybę !!! 

.. Szczena mi opadla bo nigdy bym nie obstawial ze to kleniowa miejscowka.

Właśnie o to chodzi, mit woblerka kleniowego w rozmiarze max 4 cm i "typowe" miejscówki jest tak mocno zakorzeniony, że ciężko się przelamać. Przerabiałem to na własnej skorze. Nie jestem typowym kleniarzem łowiącym na wobki 2-3 cm. Nie mogę pochwalić się ilością jak inni koledzy, łowię  raczej kilka w sezonie, ale co najbardziej cieszy to złowienie ryby nie schematycznie. Duża ryba to leń  :).

Szybki wypad po pracy na pół godziny dosłownie, szczupaki nie brały, za to skusił się na siedmiocentymetrowego poppera własnej produkcji kleń długości 44 cm. Zdjęcie robione na szybko na trawie, najlepsza była mina dwóch gości, którym nie w smak było to, jak kleń odpływał od brzegu.

Sprzętowo raczej nie kleniowo, bo i plecionka i przypon tytanowy o wytrzymałości 5 kg. W tej rzece wsześniej łowiłem dużo kleni na mrówki, ryby max do trzydziestu pięciu centymetrów, większe się spinały, ale po tym, jak zaczęły się nimi na początku jesieni wyjątkowo interesować szczupaki, zacząłem używać innych przynęt.

Na zdjęciach widać jeszcze kawałki trzciny na popperze, nie chciałem, żeby przytrzymywać rybę dłużej na powietrzu, więc zdjęcia po prostu nie powalają.

post-47737-0-56335500-1413821625_thumb.jpg

post-47737-0-27232900-1413821645_thumb.jpg

post-47737-0-57988300-1413821662_thumb.jpg

• Like 10

Dziś przeklepałem "swój" odcinek Wisły, Zimno niemiłosiernie, ręce  marzły... mało przyjemnie. Jeszcze w zeszłym tygodniu pięć kleni i sporo brań a dziś nawet dotknięcia.Ryby wyniosły się chyba na głębsze odcinki, woda bardzo się wychłodziła od zeszłego tygodnia. Woda ma iść sporo do góry, trzeba jeszcze popróbować :)

Wczoraj szybki wypad na Ropę w poszukiwaniu jesiennych kleni. Rzeka przywitała mnie takim widokiem:

post-56524-0-54135300-1414850656_thumb.jpg

Miałem 3 godzinki, więc postanowiłem obskoczyć co lepsze miejscówki- opłaciło się. Po dotarciu na pierwszą ,na koniec agrafki powędrował wobler produkcji kol. @Tszonek. Na efekty nie trzeba było długo czekać- pierwszy kleń szybko zameldował się na brzegu.

post-56524-0-79638200-1414850650_thumb.jpg

Następną miejscówką była spokojna płań, tutaj najlepsze rezultaty miałem ostatnimi czasy na twister z podwójnym ogonkiem i wczoraj również nie zawiódł, wyjechało na niego koło 5 kleni z 20m rzeki

post-56524-0-15392000-1414850655_thumb.jpg  post-56524-0-81328900-1414850652_thumb.jpg

Na kolejnych płaniach dołowiłem jeszcze 3 klenie i nadszedł czas aby zmykać do domu,

dzien uważam za bardzo fajnie spędzony ;)

• Like 7

Dzisiaj bardzo szybki wypad w poszukiwaniu kleni, miałem zaledwie 2h łowienie, później trzeba było zwijać manatki i zasuwać na studia.

Ropa jak zwykle bardzo klimatyczna:

post-56524-0-25890400-1414948671_thumb.jpg

Zdecydowałem, obłowić porządnie tylko jedną płań (jakieś 30m rzeki). Na efekty nie było trzeba długo czekać, klenie meldowały się całkiem przyzwoicie. Szkoda tylko, że nie miałem czasu bawić się w fotografa i uwieczniłem zaledwie kilka z nich:

post-56524-0-34327100-1414948653_thumb.jpg  post-56524-0-21972900-1414948666_thumb.jpg  post-56524-0-91125700-1414948656_thumb.jpg

Kolejny fajny wypada- zaliczony ;)

• Like 1