Skocz do zawartości

Klenie 2014r

Winko

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś w końcu coś czego w moim wydaniu jeszcze nie było - trzy godzinki na Ropie ale tym razem bez smużaków!!! W sumie udało mi się dziś złowić 11 kleni z czego trzy największe miały 40, 41 oraz 43 cm które skusiły sie na wobki Janusza Ryczkowskiego.

Niestety ale zapomniałem dziś aparatu więc  fotki z kamerki sportowej nie powalają jakością.

29e0s2t.jpg

106zcly.jpg

2f0b0io.jpg

• Like 15

W końcu dziś listonosz dostarczył długo wyczekiwane przeze mnie paczki, Wobki od Janusza Ryczkowskiego oraz od @Bielika!!! 
Środa zapowiada się ciekawie   :)

vnkpc3.jpg
n9745.jpg

Ciekawe jaka będzie reakcja kleni na tego typu wabiki o tej porze roku? Próbował już ktoś może łowić na te modele w chłodniejszych porach roku?

Myślę Tomek, że nikt Ci nic mądrego nie doradzi :whistling: . Pragnę przypomnieć, że Twoje klenie w połowie listopada reagują  na smużaki ! :P Nie zdziwiłbym się  jak by killerem w styczniu i lutym u Ciebie był Slider 10 :lol:

W końcu dziś listonosz dostarczył długo wyczekiwane przeze mnie paczki, Wobki od Janusza Ryczkowskiego oraz od @Bielika!!! 
Środa zapowiada się ciekawie   :)

vnkpc3.jpg
n9745.jpg

Ciekawe jaka będzie reakcja kleni na tego typu wabiki o tej porze roku? Próbował już ktoś może łowić na te modele w chłodniejszych porach roku?

Jak byłem w Gorlicach na Wszystkich Świętych to najlepszy był hornet 3cm pływający w jasnych barwach. Nigdy wczesniej na Ropie nic na niego nie złowiłem. Brały tylko przy dnie woblery idące w pół wody były ignorowane. W sumie tylko 3 godziny łowienia 6 kleni dwa okonie i miarowy pstrąg potokowy jako przyłów. Łowiłem koło Glinika poniżej elektrowni. Szkoda że tak krótko. Uwielbiam Ropę za jej klenie a niestety jestem tam raz w roku albo wcale.

• Like 1

Yyyy @Krisu23 mam dziwne wrażenie, że spotkaliśmy się na Ropie w Gorlicach ze 3 lata temu. Było to w okolicach Bożego Narodzenia, wspominałeś, że jesteś na Ropie średnio raz w roku i u siebie latasz za boleniem (pokazywałeś mi zdjęcia na telefonie). Miałem wtedy z 16 lat :D woblery też chyba sobie pokazaliśmy. Klenie wtedy łowiłeś na gumowe coś na 3g główce. Wszystko to miało miejsce w Gliniku, koło GORGAZU. Czy to byłeś Ty? :lol:

A ja jeszcze takie pytanko mam... Czy klenie jeszcze beda zmieniać stanowiska? Bo tak czekam na zmętnienie wody przez snieg, może wtedy sie uda, ale zastanawia mnie, bo prognoza pogody mówi u mnie o ładnej pogodzie gdzieś pare dni w miesiąc grudzień, czy klenie sie przemieszczą, czy stadko dalej bedzie w tym miejscu w którym je namierzyłem?

A ja jeszcze takie pytanko mam... Czy klenie jeszcze beda zmieniać stanowiska? Bo tak czekam na zmętnienie wody przez snieg, może wtedy sie uda, ale zastanawia mnie, bo prognoza pogody mówi u mnie o ładnej pogodzie gdzieś pare dni w miesiąc grudzień, czy klenie sie przemieszczą, czy stadko dalej bedzie w tym miejscu w którym je namierzyłem?

Łowienie kleni zima to nie to samo co latem. W chłodniejszych porach roku klenie podobnie jak większość pozostałych gatunków ryb udaje się na swoje zimowiska. W ostatnich latach bywa z tym jednak różnie ze względu na łagodne zimy jakie mamy w kraju. Na ten rok też trzaskających mrozów nie zapowiadają więc z przemieszczaniem sie kleni w łowisku może być bardzo różnie tzn. owszem mogą się przemieścić lub też nie, jeżeli już to nie na znaczną odległość. Prawdę mówiąc ciężko coś w 100% powiedzieć ,,na pewno". Może nie ma sensu czekać na pośniegówkę? Może wystarczy się troszkę postarać, troszkę mniej im sie pokazywać na oczy. Spróbuj bo sądzę że warto a taki wypracowany o tej porze roku kleń cieszy o niebo bardziej jak te łowione latem z marszu.

• Like 2

Witam

Dzisiejsze mroźne rybki.

Przed wstawieniem zdjęć zapoznaj się z zasadami ich publikacji na JB.PL:

http://jerkbait.pl/topic/17989-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87-na-forum-jerkbaitpl/

Jedna była naprawdę galanta lecz po zacięciu poszła z hamulca prosto w zatopione drzewo i tyle ją widziałem.

Pozdrawiam

Edytowane przez mario
  • Like 6

3,5 - 4 cm schodzące na 2-2,5 m.Ryby obecnie siedzą w głębszych dołkach i rynnach.Wczoraj przyszło ocieplenie i rybek sporo lecz max 35 cm.

Pozdro

• Like 1

Witam Panowie.

Mam pytanie czy, któryś z forumowiczów miał kiedyś możliwość łowić klenie w holandii, a dokładnie w okolicach miasta Venlo. Aktualnie przebywam w tych okolicach i chciałbym zebrać kilka informacji na temat wód na pobliskich terenach. Byłbym bardzo wdzięczny ;)

Pozdrawiam

Witam Panowie.

Mam pytanie czy, któryś z forumowiczów miał kiedyś możliwość łowić klenie w holandii, a dokładnie w okolicach miasta Venlo. Aktualnie przebywam w tych okolicach i chciałbym zebrać kilka informacji na temat wód na pobliskich terenach. Byłbym bardzo wdzięczny ;)

Pozdrawiam

Proponuję Koledze założyć osobny temat w "Ogólne" aby tutaj nie robić bałaganu. ;)