prezes77 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 U nas pewnie też pływają w wybranych wodach, ale te nie są krajowe. Pewnie pływają...Krajowe nie krajowe , garb jest garb i to się liczy . Gratulacje ładne pasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Jakieś takie "stare" te Wasze ryby Już po fakcie złapaliśmy się na tym, że mogliśmy Tobie 1 łuskę podrzucić do zbadania i określenia wieku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Już po fakcie złapaliśmy się na tym, że mogliśmy Tobie 1 łuskę podrzucić do zbadania i określenia wieku... Spoko, przywieziecie następnym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 A czy można zapytać z jakiego kraju pochodzą te piękne okonie? Nie wiem czy odpowiedź wniesie coś do dyskusji nt. ubóstwa polskich łowisk, ale chociaż uspokoję swoją chorą ciekawość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 To są okonie nilowe :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Jakieś takie "stare" te Wasze ryby Tym bardziej mnie dziwi, że największe ryby miały praktycznie idealne płetwy i bardzo nieliczne lub nawet brak widocznych uszkodzeń. Na dobranoc nieco mniejsza rybka, ale bardzo piękna. Zdobycz Harrego, ale mam nadzieję, że się na mnie nie obrazi.Sprzęt: CD Blue Rapid 2,60 do 12g (chyba 10lb), korba Spro Red Arc,Linka cieniutka nieznanego pochodzenia, daje radę już z 4-5 lat.Przypon chyba tytan 10lbPrzynęta jak na naszą wodę nietypowa - Rapala Original lub Countdown w jasnym kolorze Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Ryba złowiona w trollingu, na wspomnianej wcześniej górce przy opasce. Po podciągnięciu klocka do powierzchni miałem nadzieję na 50+, takie odbicie sobie straty ogromnego okonia, który spadł mi tuż przy burcie w 2010 roku w SE. Pomiar potwierdził, że jest to największy garb, jakiego widziałem na żywo. Nie wiedziałem, że następnego dnia… A zresztą, co będę gadał Sprzęt:CD XLS Concept 2,75 do 26g, Abu Morrum ZX 3601Linka Duel 1.2Przypon tytan 10lb drutPrzynęta: Salmo Perch 8DR HP Mam wrażenie, że ryba nie jest jakaś bardzo wiekowa, ma że tak powiem potencjał wzrostowy. Co może wskazywać, że pływają tam też nieco większe sztuki. Metoda wydaje się selektywna, biorą głównie ryby 44+, kwestia trafienia w miejsca i odpowiedni okres. Miejscowi łowią duże sztuki wertykalnie, czasem celowo się na nie nastawiając, a czasem jako przyłów przy tropieniu sandaczy. My chyba jednak pozostaniemy przy dorożce, bo po pierwsze to ciupanie w górę i w dół mnie męczy psychicznie , a pod drugie lokalni wymiatacze nie łowią ryb istotnie większych (choć może czasem więcej, ale na „domowej” wodzie ma się dużo czasu na znalezienie mega spotów i trafienie w moment). 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Piękne garbusy - takie kręcą bardziej niż zedy .Pogratulować udanej eskapady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Krzysiek, a zwykły opad? Miejscowi nie stosują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Krzysiek gratulacje piękne ryby. A to mój krajowy 39cm, na gumkę, z telemarkiem Sprzęt jak ostatnio. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Im cieplejsza woda tym chętniej łowią z rzutu i potrafią to robić. Ostatnio na bankowej miejscówce (do 8-9 metrów) głębokości Mario z rzutu trafił z 8-9 fajnych ryb w czasie, kiedy miejscowi, którzy łowili wertykalnie, spłynęli o kiju. W tym złowił dwa okonie, ale poniżej 40. Za to sandacze i szczupaki były zacne. Co ciekawe w tym samym czasie wytrollowaliśmy 9 ryb na 2-metrowej wodzie (8 sandaczy, w tym ryby 65+, 68, 69 i 75cm, i jednego okonia 44+). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Czas zatem na 'wisienkę na torcie' i moją nową życiówkę jednocześnie. Złowiony na wodzie pomiędzy 3m a 4m głębokości.W trollingu, a jakże. Przynętą był Hornet 5F HP.Kij na blanku Talona 86MXF2 z VI plus (20lb), kołowrotek: Ryobi Zauber 3000 z plecionką Duel Hardcore X8 #1,2 i przyponem własnej produkcji z linki AFW 13lb. 'Komisyjny' pomiar pokazał 52cm Jak zobaczyłem go 1szy raz pod powierzchnią, to - choć brzmi to jak banał - 'kolana się ugięły...' 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Brawo Mario!Kawal Rozrabiaki taki OKON! Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) A tak wygląda w obiektywie D90: Obie ryby wyglądały "potwornie"; miały nieco inny pokrój ciała, a różniło je 0,5cm. Edytowane 24 Kwietnia 2014 przez krzysiek 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Kosmiczny pasiak!Gratulacje ogromne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Booseib Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Kapitalny GARB ! Gratulację ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Mario i Krzysiek dajecie i to już poza bandę Serdecznie gratuluję okoni "na łatwiznę" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 No i teraz żałuję, że z Wami nie pojechałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harry Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 No i trzeba to uczciwie powiedzieć. Na ostatnich wyjazdach SALMO RULEZ!!!!Czapki z głów przed Hornetem i Perchem!!!! To mówiłem ja. Fan Rapali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishhunter Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 PanowieNapięcie (ktoś już wspomniał),dozowane, jak przy dobrym kinie grozy i do tego ta Godzilla. Masakra jakaś normalnie.Ubaw do łez jak dla mnie(opisy Krzyśka),taki lajcik młodzieżowy... Ba , wszystkie pasiaki jak ze snów. Ogromne słowa uznania dla wszystkich kolegów po kiju.Moim skromnym zdaniem mistrzostwo świata, ryby marzenie. Gratulacje!!! MarioMam nadzieję, że motywacji po takim PB w tym roku ,nie zabraknie nam na krajowych podwórkach, a zwłaszcza Tobie.Chociaż ja czuję się zmotywowany jak nigdy po takich obrazkach. Kompletuje przynęty i opad trenuję w wannie Chyba będziesz miał u mnie pseudo "Perchu" w tym sezonie.FH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Gratuluje pięknej ryby. A czy jest może znana waga tego garba 52cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Krzysiek,Harry,Mario piękne ryby.Co prawda nie przepadam za okoniami,ale takie garby chętnie bym połowił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PETEREK Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 RANY BOSKIE !!! - jakie piękne rybki - GRATULACJE !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 (edytowane) No i trzeba to uczciwie powiedzieć. Na ostatnich wyjazdach SALMO RULEZ!!!!Czapki z głów przed Hornetem i Perchem!!!! To mówiłem ja. Fan Rapali To fakt, te woby są niesamowicie łowne. Na ostatnich wyjazdach złowiliśmy w sumie 21 okoni powyżej 40 (z czego 4 minimum 50), najwięcej Harry, bo aż 9. Większość siadła na Percha 8DR HP i Horneta 5 (ew. 6) HP i Tiger. Jedna ryba padła na Rapalę Countdown lub Original, jedna na Jaxona Holo, jedna na gumę Daiwy Duckfin Shad (też z trolla). Co ciekawe małe "piątki", "szóstki" i "ósemki" świetnie wabiły szczupaki w przedziale 80 - 100 i ładne sandacze. A wierzcie mi, że różne rzeczy pływały w wodzie. Ale po pewnym czasie wręcz nie miałem ochoty na eksperymenty. W zasadzie kompletny zestaw na zimną porę roku zmieściłby się w małej kieszeni i składał z Salmo, Jaxonka z grzechotką (którego lubiły sandacze, okonie mniej) i kilku gumek. Żadna z ryb nie była ważona, nawet te 51,5 i 52 - jakoś nie mamy tego w zwyczaju. A to ciekawostka: "okonek" trafiony na Duckfin Shada, którego zassał tak, że z pyska nie wystawała mu nawet główka jigowa: Sprzetowo: Talon Explorer 2,60 15lb, Morrum SX1601, P-Line 13lb, tytan 10lb. Ten zestaw z równym powodzeniem holuje metrowe szczupaki co takie okonie (choć te ostatnie wyjeżdżają z wody trochę szybciej ) Edytowane 25 Kwietnia 2014 przez krzysiek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Przepiekne Rybska! Gratki wszystkim! Zazdroszcze bo u mnie pasiaki jeszcze nie wytarte i nie ma ich tam gdzie zawsze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi