Skocz do zawartości

OKONIE 2014

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

No to mamy chyba już (...) zwycięzce beczki piwa o ile też wszedł do zabawy :D

No nie wiem, nie wiem, nie fotografowaliśmy ryby na tle miarki, tudzież nie kładliśmy jej obok pudełka zapałek, pudełka papierosów, nie wkładaliśmy też do pudełka po butach ;) etc. Za to wynik pomiaru widziały 3 osoby oprócz Mariusza i nikt nie miał najmniejszych wątpliwości :)

Szansa jest, ryba była ogromna (myślę, że obaj będziemy mieli problem, żeby kiedykolwiek poprawić te wyniki), rok jeszcze długi, ale osobiście będę trzymał kciuki :)

• Like 3

Senkju :)

Dzięki ostatnim doświadczeniom miałem okazję obejrzeć kilka pięćdziesiątaków i aż trudno mi sobie wyobrazić rybę 55 lub większą. Mimo sporej długości każdy centymetr ma tu znaczenie, choć i kształt ciała, i kondycja ryby się liczy. Ha, może się taki kiedyś trafi na naszej wodzie. Myślę, że odbiłoby się to szerokim echem wśród autochtonów :)

Ze złowieniem mariuszowej ryby wiąże się pouczająca historia. Tego dnia pętaliśmy się po kanałach jak smród po gaciach – bez ciekawych wyników. W drugiej połowie dnia zgasła lampa, zrobiło się tak cicho i dusznawo, jakby zanosiło się na burzę. Słońce zaszło za cienką warstwę chmur i zrobiło się szarawo. Postanowiliśmy popłynąć na naszą ulubioną prostkę, urozmaiconą starymi mikro-ostrogami, opaskami, kilkoma głębokimi dołami, z pofałdowanym , twardym dnem pokrytym racicznicą. Kiedy dotarliśmy na miejsce, chłopaki już tam byli, ale zeszli na brzeg rozprostować kości na starym pomoście. Jeden bodajże odcedzał kartofelki, a drugi zaległ w pozycji horyzontalnej. Minęliśmy i o – ja wiem – 100 metrów dalej – Harry trafił pierwszego okonia:

post-45861-0-73952700-1398410261_thumb.jpg

Chwilę później dziabnąłem drugiego, ciut dłuższego, tylko chudziaka. Równocześnie z nami holowali miejscowi, którzy łowili w dryfie sandacze na duże trupy (płocie po 20cm, może więcej). Widać było, że ryba ruszyła się jak cholera. Złapałem za telefon i „ściągnąłem” chłopaków z pikniku. Wypłynęli i zgarnęli okonia dosłownie kilka minut później (w tym samym momencie my zapięliśmy niezłego szczupaka). W ciągu kolejnych kilkudziesięciu minut trafiliśmy jeszcze kilka fajnych szczupaków, w tym klocka 90+.

Zatem – po pierwsze: never give up, the fish will bite. Po drugie warto pływać na dwie ekipy, to optymalny skład  - nie za mały i nie za duży, i wymieniać informacje. Pozdrowienia od czterech trolli :)

post-45861-0-79311600-1398410317_thumb.jpg

• Like 8

Mario, Krzysiek,

cudowne ryby! Nieosiągalne w naszych realiach...Gdziekolwiek je łowicie - szczere gratulacje.

Jakbyście jeszcze wrzucili jakieś fotki z moimi ulubionymi sandaczami (w odpowiednim wątku oczywiście) to byłoby super  :)

Pozdrawiam!

M.

Bardzo proszę :) niebawem coś wrzucę.

Edytowane przez krzysiek

Kilka okoni z mojego dzisiejszego wypadu nad rzekę :) Może nie są jakieś wielkie i możliwe że ciut do 30cm im brakuje (nie mierzyłem ich) , ale mam nadzięję że moderatorzy tego nie usuną bo chcę pokazać że coś tam łowię. Biała ryba mnie nie lubi chyba :(  Wszystkie rybki padły na przynęty od forumowiczów :) Sylwek masz może jeszcze te miedziane (w kropki) baryłki ? ;) Ten woblerek to u mnie kiler na okonie w tym roku, ale niestety został w wodzie :(

Zdjęcia nieregulaminowe - zostały usunięte.

..... no ta ja też się pochwalę, rybka (z pierwszego maja) z wrocławskiego stawu  :)

Nieestetyczna ta fota, dlatego usunięta. Postaraj się z kolejna ry

..... za to szybko wypuszczona, ale cóz, o gustach się nie dyskutuje ( a z koniem się nie kopie) ;)

Edytowane przez bjpol