Skocz do zawartości

OKONIE 2014

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Można się chwalić.  Za granicą na trolla łowią i im się bije brawo, ale ziomal łowiący w PL z ręki jest już poniżej krytyki. Dla mnie słowo wieś jest komplementem do tej sytuacji i więcej nie zamierzam pisać.

Tak jak nie zabraniamy wstawiania zdjęć ryb złowionych tuż przed tarłem (w zgodzie z RAPR), tak też nie zabraniamy ich komentowania.

Każdy ma inne podejście do etyki wędkarskiej jak widać, a forum - ze swojej definicji - jest miejscem wymiany poglądów. Także tych skrajnych. Dopóki odbywa się to w kulturalny sposób, dopóty jest to ok.

Tak żeby wszystkich pogodzić:

http://jerkbait.pl/topic/6093-okonie-2010/page-1

BTW dodam, że np. co druga wyprawa do Skandynawii jest organizowana tak, aby wycelować w okres, kiedy szczupaki - po odbytym tarle - nie zeszły jeszcze z płytkiej wody. Byłem w SE kilka razy na początku i w połowie czerwca, kiedy lód puścił na przełomie maja i kwietnia i nigdy konkretnej ryby w krzakach nie spotkałem. Śmiem więc wnioskować, że ten "magiczny" okres trwa max kilka tygodni po tarle... Może fakt, że PL ryby od powyższych praktyk nie ubędzie "rozgrzesza" uczestników.

Mało tego, jerkowanie - za wyjątkiem specyficznych, płytkich akwenów - jest metodą raczej sezonową. Ten sezon zacznie się niedługo i niedługo się skończy... ;)

Dla porządku dodam, że nasze ryby były łowione ostatni dzień lutego i trzy pierwsze marca, czyli w okresie, kiedy w PL normalnie w najlepsze trwa sezon podlodowy. Jednocześnie zdaję sobie sprawę, że wstawiając tego typu zdjęcia poddaję się publicznej ocenie i nie mam z tym problemu tak długo, dopóki łowię ryby na typowych żerowiskach - żerujące, aktywne i silne: ani nie hibernujące, ani wchodzące w tarło.

Edytowane przez krzysiek
  • Like 3