Skocz do zawartości

OKONIE 2014

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

fajna rybka i na konkretny wabik, ale nieszlo go jakos potrzymac do fotki, zamiast obijac o podloge?!?

Na pontonie byłem sam, okoń wyjechał z wody w 10 sekund (kijek do 60g i pletka 0, 23) położyłem go na drewnianej podłodze i bez żadnych prób zrobiłem 1 zdjęcie, wyszło jak wyszło. Cała akcja od zacięcia do wypuszczenia trwała max 1 min.

• Like 1

NO jak uwazasz... mam podobna podloge w swoim pontonie i staram sie unikac kladzenia tam rybek. Czystosci nie da sie utrzymac... Polecam male maty (kilkanascie - kilkadziesiat PLN), lub podbieraczek gumowy, w ktorym mozna spokojnie rybke przetrzymac, odhaczyc i zrobic fotke. YO!

Powaznie to się sprawdza, jeśli ktoś jest przyzwyczajony odkładać rybę aby ją odhaczyć, zmierzyć, itp. Od jakiegos czasu trzyamm rybkę w podbieraku, w wodzie i wyciagam tylko do szybkiej fotki, przykładam do ustalonego miejsca na burcie pontonu i później sobie odczytuję długość. Proste, szybkie i czyste dla rybki.

Maty znajdziesz w necie do wyboru do koloru, za niewielkie pieniadze. Nie musi byc super profi materac dla karpi, ma byc czysta, gladka i wilgotna przed uzyciem. TYlko i aż tyle...

• Like 1

Pierwszy kilowy (41cm) w tym roku ....

post-50670-0-29093600-1407071244_thumb.jpg

no kill :-)

post-50670-0-22903500-1407071259_thumb.jpg

opis:

pogoda: słonecznie/upalnie, wietrznie ale bez chmur, temp wody 24C, łowiłem na "łąkach" woda do 3,5m, przynęta niebiesko-białe kopyto 6cm + główka 5 gram, prowadziłem przynętę w opadzie (KONGER EQUS RAPIER 2,25m 2-12g, Zauber 2000, plecionka 0,08mm Techron Olive green`)

Edytowane przez @Wojti
  • Like 5

Chciałem się Was Panowie zapytać czy łowicie teraz okonie w tych samych miejscach w których łowiliście je rok temu? :D Pytanie może i głupie, ale szukam rozwiązania swojego problemu. Rok temu łowiłem fajne garbusy i z powierzchni i z tonii, w tym roku pływam po całym jeziorze i tylko gluty biorą :) Na echu zero, nic przy powierzchni też nie pogania... a niemożliwe żeby z roku na rok rybacy wyłowili wszystkie okonie :D

• 2 tygodnie później...

W końcu coś się zaczęło ruszać  :) po długiej przerwie pierwsze pasiaki meldują się w miejscówce. Wczoraj ok. 40-50 szt. w przedziale 30-43. Dziś troszkę mniej, warunki trudne (silny wiatr i do tego jeszcze bardzo dużo roślinności). Największy z dzisiaj 45 cm.

HAQstQ.jpg

Edytowane przez woyciech
  • Like 26

woyciech pozazdrościć okoni, silnego wiatru i roślinności  :)

Hej 

Nie ma czego zazdrościć tylko brać się do roboty. Testować przynęty, kolory i miejscówki a na pewno będzie efekt. Najważniejsze to być nad wodą i kombinować. W tym sezonie mam założenie dorwać jakiegoś pasiaka seniora na 50+. 

Pozdrawiam i połamania.