Skocz do zawartości

OKONIE 2014

vojtas

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem coraz blizej tej magicznej "bariery". Kilka potencjalnych miejsc tez wytypowanych, teraz tylko motogodziny na wodzie i rzucac panie, plywac, rzucac i plywac...  ;-)

Mniejsza rzeka, na ktorej lowie jest niesamowita. Prosta, uregulowana, bez fajerwerkow, mamy w Polsce takich setki i do tego duzo bardziej zroznicowanych, ladniejszych. Niesamowite jaki ma potencjal. Plywalem po Odrze z duzo wiekszym potencjalem i nigdy nie zblizylem sie do wynikow... to tylko dowodzi, jak mocno sa te nasze wody zdewastowane wedkarsko. Tu co chwile cos, to grube jazisko, to wyrosniety okon (okonie ponizej 20cm to jakis marginalny przylow - jak juz siada to rzadko mniejszy niz 35cm), to sandacz, trafi sie klen, zaskoczy bolek... Wszystko w rozmiarach jesli nie rekordowych, to zapewniajacych duza dawke wrazen.

Wczoraj przy okazji radosci z nowj zyciowki okoniowej rozmawialem z kumplem. Mowil, ze miesiac temu znalezli na duzym kaszubskim jeziore nowa gorke i lowili ladne okonie, trafialy sie regularnie 40-taki. Wypisz wymaluj Polskie eldorado. W weekend gorke przeczesali rybacy, wywozac kilkaset kilo okonio. Mowi, ze takiej pustki na echu nie widzial od dawna... gorka skasowana i przyjdzie dlugo czekac, az zatrzyma sie kolejne stadko... przykre!

Tu co chwile cos, to grube jazisko, to wyrosniety okon (okonie ponizej 20cm to jakis marginalny przylow - jak juz siada to rzadko mniejszy niz 35cm), to sandacz, trafi sie klen, zaskoczy bolek... Wszystko w rozmiarach jesli nie rekordowych, to zapewniajacych duza dawke wrazen.

Wypisz-wymaluj nasze łowisko, choć ta "mniejsza" rzeka na której ja łowię, jest większa niż mazowiecka Wisła. Ryby nie powalają wielkością (może za wyjątkiem tych ogromnych okoni), ale regularnie trafiają się sandacze w przedziale 65-75, szczupaki 80-100... Okonie poniżej 35 centymetrów przyławiają się tylko w złych miejscach na złe przynęty. W dobrym miejscu do dobrej przynęty małe okonie, czy sandacze nawet nie zdążą wystartować.Tak po prostu powinno być na rybnej rzece :)

... Nowy PB 49cm... Krok po kroczku... ;-)

attachicon.gifOkon-PB-49-web.jpg

Matko jedyna, piękna krowa :).

Boże jeśli istniejesz, spraw aby całe to mięsiarstwo w moim regionie/okolicy wymarło z dnia na dzień, ześlij na nich pomór i choroby wszelakie.

Tylko się nie pomyl i nas uczciwych wędkarzy (C&R) chorobą nie pokalaj, tak abyśmy w przyszłym roku mogli łowić i podziwiać równie wielkie "krowy" jak na Mateusza zdjęciu.

Amen

(taki tam, mój wieczorny pacierz z tytułu zdjęcia które zobaczyłem)

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 7

Nie mierzę ich, ale wszystkie raczej mają minimum :) Mam trochę wielką łapę, w niej wszystko niestety wygląda mikro.

Zdjęcie i szybko do wody. Pomiędzy jednym a drugim okoniem było czasu około 3min :) sprawdzałem w exifie.

Tym razem na gumy. Twistery 5-6cm, kolor  obojętny, co 3 -4 okonie brania tylko za kitę i wyciągałem twistera bez ogona.

Brały bardzo delikatnie, kilka jeszcze mi spadło podczas holu.

Witam!

Ja wczoraj trafiłem życiówkę, 40+ a dokładnie 44 cm. Zdjęcie nie powala ale jak to zwykle bywa jestem sam nad wodą i nie bawię się w długie sesje. Szybka fota i do wody  :)

Pacnął gumę Bass Assassin, na 14 gramowej główce, z opadu, an jednej ze śląskich zaporówek.

Sprzętowo: Vegter Boron 5-25 gram, Shimano Stradic 4000, plecionka PP 10lb.

Przy okazji poznałem nową dla mnie teorię od miejscowego filozofa, która mówi, że: "(...) Panie, jak go Pan wypuścisz to on zdechnie w przeciągu dwóch dni"  :lol:

okon-1.bmp

Edytowane przez dawcaR6