Skocz do zawartości

Pstrągi 2014

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej po 60-tce a dokładnie po 67-ce, będziesz miął więcej wolnego czasu na ryby, to złowisz 60-taka ;)  :D

Chyba, że w międzyczasie jeszcze podniosą wiek emerytalny :D

..ciężko będzie na wózku inwalidzkim... lub o lasce podążać brzegami naszych cieków ;) :P

Zestaw (przez caly weekend ten sam) : Lamiglas im700 by @yglo (215 cm, 17 lb), kolowrotek Daiwa HC 2500RH, plecionka 14 lb i przypon z FC 0,30 mm.

Przynety: tylko woblery. 6,8,9,11 i 13 cm. Plywajace lub suspending.

Ja też się przekonałem, że do łowienia Pstrągów nie nadają się kije 12lb (a przynajmniej te prawidłowo opisane). 15 to minimum, a na najbliższy wyjazd startuję z 17, wyglądającą na dobre 20+. Ale gama przynęt zaczyna mi się od 3,5cm a kończy na 13cm. Jak na razie ;)

Brawo!

• Like 1

:lol: A jeszcze niedawno "dawałem" do drwin powody, gdy wspominałem o moim Lami X86MTS i pstrągach :P

Ciekawe.

Ja właśnie obrałem podobno jedynie słuszny kierunek, 10lb i mniej nawet. Nie jest to, na razie ani wygodne ani skuteczne zbytnio ;)

Przez chwile (dwa dni nad woda) mialem na pstragach wedke na blanku Pac Bay o mocy 10 lb.

Wedka zacna....ale nie na Pstragi.

Ryba, ktora mi wziela w drugim rzucie po zajeciu ciekawego stanowiska na zakrecie, a ktora tylko zobaczylem po zacieciu "w twarde" w postaci blysku pod powierzchnia, kilkanascie minut pozniej pozowala do zdjecia z Kolega. Do dzis jest jego zyciowka.

Tyle trwala 10 lb na Pstragi u mnie. Potem mialem przygody z 260 12 lb, gdy ryby w okolicach 60 cm w nurcie schodzily ponizej mnie, a mi nie pozostawalo nic innego jak isc za nimi w poszukiwaniu spokojniejszych miejsc do podciagniecia Pstraga blizej brzegu...

Na rozne wody i rozne ryby sa rozne wedki. 

Czy to na szczupaki, pstragi, sumy czy bolenie :)

Pozdrawiam

Guzu

• Like 5

Jedno tylko zdanie do odwiecznej dyskusji o kijach pstrągowych:

- tak samo śmiesznie wygląda spinningista z 17lb kijem nad rzeczką w której od 20 lat nie złowiono pstrąga pow 40cm jak tenże sam wedkarz z 10lb wędką nad rzeką w której łowione są regularnie  ryby 60 cm. 

Daniel dobrze dobrał swoje narzędzie a Wy?

- tak samo śmiesznie wygląda spinningista z 17lb kijem nad rzeczką w której od 20 lat nie złowiono pstrąga pow 40cm 

Myślę, ze nawet z kijem 6lb śmiesznie wygląda, bo to zawracanie d... za przeproszeniem, nie łowienie pstrągów, jak od 20 lat nic ponad 40cm nie siadło :D

Przynajmniej na południu jest jeszcze trochę rzek, gdzie w miarę regularnie sa łowione ryby większe, stąd nie tak dawno obowiązujący jako dogmat "max 12lb na pstrągi" był dla mnie dość dziwny.

Kij kijowi nie równy. Ja latam z 15 lb. certified pro 2.90 bo 6 lb to wkurzony lipień mi poniewierał ;). Był to kiedyś casting i przerobiłem go na spina daję mu max 18 gr. wyrzutu. Ma jedna wadę ... długość... dlatego czekam na krzyśkjowego 12 lb. 2.4 metra. Wreszcie nie będę musiał składać kija w krzaczorach ;)

Tam gdzie się kończą polskie pstrągi tam nawet jeszcze nie zaczynają się pstrągi  Guzu. Dlatego ciężko się przestawić na tak mocne kije do połowu niby takich samych(gatunkowo) ryb. Sam dobrze pamiętam jak około 70 cm pstrąg w ułamku sekundy wyciągnął 10 metrów żyłki 0,25 po czym rozgiął kotwice. Raczej nie do wyjęcia na moim wydawać by się mogło nie najsłabszym  zestawie bo ryba była już nie dalej niż metr od dużego zwaliska. No i teraz mamy do wyboru: zestaw którym łowimy komfortowo ryby w przedziale 30-50+ lub taki który nie kucnie pod pstrągiem 60 czy 70 cm. Biorąc pod uwagę,że tych większych ryb  spotkamy w niewielkich ilościach na rzekach które można policzyć na palcach jednej ręki wybieramy raczej zestaw na ryby które są w naszym zasięgu. Życzę wszystkim by na pstrągi musieli wybierać się z co najmniej 14lb kijaszkiem.

• Like 3