Skocz do zawartości

Pstrągi 2014

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Na jednej z rzeczek w której łowie pstrągi i w której na dziennym rozkładzie początku i środka sezonu przeważnie jest pół na pół tęczaków z potokami, tęczaki są sypane po 15 marca i przeważnie tak do połowy czerwca i pod koniec sezonu tzn w październiku łowi się je sporadycznie i stanowią jak twierdzą właściciele rzeczki zaporową dawkę dla ochrony rodzimego pstrąga potokowego (limit dzienny 4 szt)

Niestety odbija się to na pogłowiu lipienia i na pytanie dlaczego nie po tarle lipieni? Zazwyczaj milczą.... Myślę, że jednak każda ingerencja gatunku nie rodzimego w środowisko i ekosystem rzeki przynosi delikatnie mówiąc zmiany czasem niewielkie czasem duże a czasem w takim przedziale czasu, że trudniej to ogarnąć w regułę.

Co do Krzysztofa albo jak kto woli prof.Goryczki nie należy zapominać że jest jednym z większych producentów tęczaków w Polsce...

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Jeszcze prawie tydzień i może coś się legalnie skusi :)

Na razie raz na pobliskim dopływie Wisły zaowocował klenikami, pstrążkiem, certą i lipieniem. Nastawiałem się na klenio-jazie, ale takie przyłowy lubię.

Na razie królowały Mepps'y i Fox'y obrotówki w rozmiarze 00. Na rybkach byłem dokładnie tydzień temu, wówczas wiosna w pełni, teraz zima ... A to ponoć kwiecień, plecień ....