Skocz do zawartości

Pstrągi 2014

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Północna Wielkopolska...

Tydzień temu- nawisy lodowe okropne, zarówno na małych jak i na malutkich rzeczkach... 

Dzisiaj, czyli sobota 15.02.14, nadal ciężko dość do wody w wielu miejscach. Mimo to jeden się zapiął, co ciekawe (?) w typowym miejscu letnim - silny prąd, kamienie etc....

Foty nie zamieszczam, choć był "wymiarowy" w myśl PZW... ;)

Gratki Bobex fajnych miśków.

Niestety nie wszyscy umiejętnie obchodzą się z rybami, dziś znaleźliśmy na jednym odcinku dwa martwe potoki w wodzie 44,5 i 41 - przypadek ? Komuś najwyraźniej sesja zdjęciowa z rybą zawróciła w głowie tak że,  musiał je podusić..

pozdro

Edytowane przez KwaQ

Gratki Bobex fajnych miśków.<br />Niestety nie wszyscy umiejętnie obchodzą się z rybami, dziś znaleźliśmy na jednym odcinku dwa martwe potoki w wodzie 44,5 i 41 - przypadek ? Komuś najwyraźniej sesja zdjęciowa z rybą zawróciła w głowie tak że, musiał je podusić..<br />pozdro

<br /><br />Przyczyną może być też co innego... nie koniecznie sesja...
  • Like 1

Tez tak mi się wydaje ... ewentualnie jakaś zaraza /choroba... jakiś badziewie w wodzie? Przyczyn może być wiele... niekoniecznie wina złego obchodzenia się z rybą. Nie ujmujmy zalet C & R snując takie domysły bo zaraz ktoś to przeczyta i stwierdzi ze ten cały C & R to o kant du** rozbić bo ryby i tak padają

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 5

Tu nikt nie neguje zasadności C&R. Ale ludzie trochę rozsądku. Czy tak trudno złowioną rybę przytrzymać w podbieraku żeby nabrała trochę siły i dopiero później zrobić zdjęcie. Jedno góra dwa nie 50, przy okazji tarzać rybę w piachu, trzcinie, patykach pieron wie w czym jeszcze. A na końcu padlinę wrzucić do rzeki i są efekty. Inne czynniki związane z wodą, odbiły by się nie tylko na 2 rybach.  

• Like 1

Tak jak pisze Michał. 3-5 minut w podbieraku w wodzie po podebraniu pozwoli rybie odetchnąć wtedy, kiedy ma największe zapotrzebowanie na tlen. A gdyby ktoś zastanawiał się po co, to po szybkim sprincie na maxa niech sobie założy worek foliowy na głowę. Wtedy zrozumie każdy przesłankę. Od kilku lat nie reanimowałem żadnej ryby.

• Like 1

Dzisiaj jako, że jest niedziela niezbyt optymistycznie nastawiony na jakie kolwiek branie udałem sie nad rzeczke i miło zostałem zaskoczony liczbą brań i rozmiarami złowionych rybek. Druga rzeczą jaka mnie zaskoczyła to forma jaką dysponują teraz pstrążki. Kolejno 44,44,42,40. Jeden spadzik ale nie było na szczęście o co klnąć;-). Oby wiecej takich wypadów. Z tego co pamietam nie miałem nigdy takiego sezonu. Wszystkie złowione rybki dalej pływają w rzeczce. Pozdrawiam i życzę Wam również takich "zaskakujących" dni;)2ufr7eh.jpg2hmmtk3.jpghsnt75.jpgb3whm1.jpg

• Like 23