Skocz do zawartości

Pstrągi 2014

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Nostalgii do czego?
Do czasów jak 15 latkowie ganiali po strumykach i pstrągi rękoma wyjmowali spod burt?

Do czasów zatykania przepustów zeby woda wylewała i można było wybrać pstragi?
Do czasów jak w wielu wiejskich domach były narzedzia kłusownicze i to nie tylko do połowu ryb?

Do czasów jak ponad połowa wioski robaczyła, jeśli rzekę mieli do paru kilometrów od siebie?

Mimo tego wszystkiego ryby były. Były łososie, były trocie, były kabany w czerwone kropki.
Wielu kłusoli starej daty juz wymarło, młodzi to w większosci robale. A z wymienonych robal robi mniejsze spustoszenie.
Jeszcze pokolenie, lub dwa, a wiedza o tym zaniknie. I to raczej bym sie skłaniał ku pokoleniu.

Witam Lowcow Pstragow,

Koniec lutego, to koniec "zimowych" polowan. 
Przynajmniej na moich rewirach.

Wybucha wiosna. Nadrzeczna okolica zacznie sie zielenic.

Ryby nabieraja wigoru i energii. 

U mnie zimowe pstragi byly bardzo udane. Moze nie ilosciowo, ale jakosciowo nie pozostawialy wiele do zyczenia.

Sprawdzily sie duze przynety 9 - 11 i 13 cm. Podluzne woblery o uklejoksztaltnym korpusie i drobnej pracy.

Kilka ospalych ryb trzeba bylo wypracowac przy pomocy "agresywnych" wabikow.

Ten z ponizszego zdjecia zjadl 11 cm wobler w kolorze Fire Tiger po kilku bardzo powolnych poprowadzeniach wzdluz rantu rynny i spokojniejszego zastoiska.

Przyneta chodzila przod - tyl...az sprowokowala "Szeryfa Rewiru".

Wraz z nadejsciem wiosny zacznie sie, mam nadzieje, szybsze lowienie ;)

Pozdrawiam 

Guzu

61.JPG

• Like 25

Witam Lowcow Pstragow,

Koniec lutego, to koniec "zimowych" polowan. 

Przynajmniej na moich rewirach.

Wybucha wiosna. Nadrzeczna okolica zacznie sie zielenic.

Ryby nabieraja wigoru i energii. 

U mnie zimowe pstragi byly bardzo udane. Moze nie ilosciowo, ale jakosciowo nie pozostawialy wiele do zyczenia.

Sprawdzily sie duze przynety 9 - 11 i 13 cm. Podluzne woblery o uklejoksztaltnym korpusie i drobnej pracy.

Kilka ospalych ryb trzeba bylo wypracowac przy pomocy "agresywnych" wabikow.

Ten z ponizszego zdjecia zjadl 11 cm wobler w kolorze Fire Tiger po kilku bardzo powolnych poprowadzeniach wzdluz rantu rynny i spokojniejszego zastoiska.

Przyneta chodzila przod - tyl...az sprowokowala "Szeryfa Rewiru".

Wraz z nadejsciem wiosny zacznie sie, mam nadzieje, szybsze lowienie ;)

Pozdrawiam 

Guzu

61.JPG

Pimpuś :D

Gratulacje chłopaki ;)

• Like 2

Po długiej przerwie w końcu wybrałem się nad wodę pstrąg 40+ szczupak 62 i potężne branie ze środka rzeki gdzie po paru sekundach duża ryba spada z haka efekty bardzo zadawalające jak na warunki tego łowiska jestem hepi :)

sprzet Guide Select do 18 g pletka 0,10 wobek Irka Gębskiego z Lędyczka 6,5 cm

post-50699-0-31602700-1393608989_thumb.jpg

• Like 1

Gorzej jak trafi na Qwacha z wioski...wtedy nie zdąży ;)

Taaaa, bo miastowe to nie beretują, ten tego. Ja kurzęcie jajka wsiowe jem, to już tak białka na ten przykład nie potrzebuję.

O śmieciach miastowych przez grzeczność nie wspomnę :)

Edytowane przez Roseth
  • Like 1

Po długiej przerwie w końcu wybrałem się nad wodę pstrąg 40+ szczupak 62 i potężne branie ze środka rzeki gdzie po paru sekundach duża ryba spada z haka efekty bardzo zadawalające jak na warunki tego łowiska jestem hepi :)

sprzet Guide Select do 18 g pletka 0,10 wobek Irka Gębskiego z Lędyczka 6,5 cm

attachicon.gifWP_20140222_001.jpg

Ryba fajna ,ta z foty oczywiście...

Tylko jedno pytanko ...szczupak 62 cm ,mierzyłeś? Z tego co napisałeś to chyba tak,a jak tak to po co męczyć rybę w okresie ochronnym-dodatkowo ?

Wiadomo że przed tarłem są :blink: :( :angry:

Mogłeś sobie to darować ...

Edytowane przez Krystekwolf

:lol: 

Ryba fajna ,ta z foty oczywiście...

Tylko jedno pytanko ...szczupak 62 cm ,mierzyłeś? Z tego co napisałeś to chyba tak,a jak tak to po co męczyć rybę w okresie ochronnym-dodatkowo ?

Wiadomo że przed tarłem są :blink: :( :angry:

Mogłeś sobie to darować ...

zmierzyłem go bo dawno nie ułapiłem takiego byka w tym ciurku :D śmiać mi się chce

Edytowane przez hobbyspin78