Skocz do zawartości

Pstrągi 2014

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy się przyjrzeć każdej, czyli dowolnie wybranej rzeczce pstrągowej i pozbierać trochę informacji o niej (oczywiście mówię tu o wędkarzach już z pewnym doświadczeniem) dość łatwo jest poprzez typowane przynęty a także możliwości łowiska (wielkość ryb)dojść do koniecznej mocy zestawu,- nie tylko wędki.

Ważny moim zdaniem w rzekach pstrągowych a najczęściej pomijany jest ich roczny rytm, zarówno rytm poziomów wody, temperatury, zmienności pokarmu.., jak i rytm ich mieszkańców nie tylko pstrągów. Potem optymalizacja i drobny margines mocy na tzw króla odcinka i gotowe.

Znam takie rzeczki a nawet poszczególne ich odcinki, różniące się bardzo od siebie gdzie nigdy nie zawiódł mnie 8lb szklak, gdzie 10lb węglówka jest optymalna, ale i takie gdzie bez 17 lb-ówki nie pojechałbym bo czuł bym się jak oszust i dyletant a nawet i takie gdzie źle się czuję ze spinningiem w ręku i nie wyobrażam sobie innych łowów jak tylko z muchówką ...

40,50 czy 60 cm pstrąg z jednej rzeczki czy nawet odcinka nie równa się poza miarką takiemu samemu z innego,- truizm? Tak,- ale prawdziwy...

Daniel nie kryjąc swych poszukiwań za fasadą znawcy pokazał doskonale, że to jest proces długotrwały zależny od ogólnego a potem specjalistycznego doświadczenia i od niechęci do kopiowania kopistów...

Fajnie, ze podzieliłeś się Danielu tą wiedzą i w obrazowy sposób przez foty pięknych nie tylko z wielkości ryb dobitnie pokazałeś, że szukać warto  :)  Dzięki :)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 2

Panowie, Panowie przecież 10lb 10-ciu lb nie równe tak jak z cw.

Jeden kij będzie szybszy inny wolniejszy.

Wszystko zależy od charakteru łowiska : nurt, głębokość, ilość zaczepów jak i od sposobu łowienia.

Jeden będzie szukał bolków w głębokich rynnach ciężkimi przynętami a inny na rafkach lekkim i płytko chodzącym wobkiem.

Podejrzewam, że koledze @hlehle nie chodziło o to, że jak by łowił na miejscówkach kolegi @guzu to tylko 10lb i nie więcej.

Zawsze można przyłowić coś wielkiego i kij klęknie ale jakbym miał iść tym tokiem rozumowania to na klenio jazie  chodziłbym z sumówką ;)

Sam na wiśle do klenio jazi stosuję 12lb, na wyższej wodzie w dość szybkim nurcie idealnie mi się łowi, natomiast na spokojnej wodzie patroszę w locie 50 taka

No ale My tu o pstrągach... :)

Edytowane przez sajdol1
  • Like 1

duzo a nawet bardzo dużo , zależy od rozmiaru ryb jakich spodziewamy się w rzece , jak również od odcinka jak od wygląda czy ma dużo zwalisk , podmyć pod korzeniami , miejsc w które pstrąg zapali zaraz po zacięciu bez zastanowienia jak torpeda , również bardzo ważny jest sposób holowania , gdy trzymamy go na sile , szaleje niesamowicie i do takich holi przydał by się raczej mocniejszy kij o progresywnym ugięciu z dużym zapasem mocy i z żyłką co najmniej 0,24.

Ale znam przypadki holi dużych pstrągów w trudnych warunkach (zwaliska) kijem 8 lb (tzw klucha) i żyłką 0,18 zakończone powodzeniem , ale wtedy ta ryba musi być holowana bardzo delikatnie , na lekko napiętej żyłce , czasami nawet daje się całkowity luz (jak jest dobrze wpięty na jiga na dobrym haku nie spadnie).

Natomiast ja osobiście jak bym namierzył 60+ i miałbym za nim chodzić wziął bym wędkę Trociową min. 25lb , żyłkę 0,28 i porządnie uzbrojonego woblera , tak jak zbroje pod duże Sandacze i wtedy wiem że każdy element zestawu współgra ze sobą i jak by mi tak wzięła taka duża ryba , miałbym czym z nią rozmawiać ;)

a nie wybrać się delikatnie z patyczkiem do nawet 12 lb i później przez pół roku nie móc spać, bo albo urwie zylkę, wejdzie w zaczepy czy inaczej z nami wygra :D

z Dużymi KROPAMI nie ma przeproś :D

Natomiast ja osobiście jak bym namierzył 60+ (...) wziął bym wędkę Trociową min. 25lb , żyłkę 0,28 i porządnie uzbrojonego woblera (...) i wtedy wiem że każdy element zestawu współgra ze sobą i jak by mi tak wzięła taka duża ryba , miałbym czym z nią rozmawiać ;)

armata 25lb i linka o połowę słabsza? nie lepiej wziąć kijek 15-17 z taką samą linką i pozwolić mu się na rybie giąć po stopkę kołowrotka, aż szpachla z korkowej rękojeści zacznie się sypać?

• Like 1

Rybka ładna gratki ;), ale jak widzę ze ktoś kladzie sprzęt w piach to aż mnie ciary przechodzą...

akurat sprzęt w piachu nie leży, tylko najdelikatniej w świecie został położony na najsuchszych i gładkich kamieniach, żeby się nie przesunął i nie zarysował, ten ze zdjęcia to akurat najdroższy kołowrotek z całego mojego sprzętu, oczko w głowie :P po prostu nie było gdzie wędy położyć, żeby szybko strzelić fotke i wypuścić kropka...

armata 25lb i linka o połowę słabsza? nie lepiej wziąć kijek 15-17 z taką samą linką i pozwolić mu się na rybie giąć po stopkę kołowrotka, aż szpachla z korkowej rękojeści zacznie się sypać?

myślę że wtedy kij 15-17 lb mógłby stanąć w punkcie 0 i nie było by czym rybki podnieść , a jak by to było w szybkiej rynnie :D wyobraź sobie to :D

Dzięki Panowie. 

Artek tak podbierak mi uciekł, ale na szczęście 2 metry dalej siadł na podwodnym konarze, wymacałem go nogą i wyszedł. 

Ryba w 100 % ta sama(no może nie 100% bo o 1 cm większa ;) ),kolega Bobex złowił go 300m niżej. Spójrzcie na te 3 kropki pod okiem ;)

ky16c4gzcghx_t.jpg

Także dbajmy o nie a nas same nagrodzą. 

PS.Dodam, że to rzeka PZW o ogromnej presji. 

• Like 24

Dzięki Panowie. 

Artek tak podbierak mi uciekł, ale na szczęście 2 metry dalej siadł na podwodnym konarze, wymacałem go nogą i wyszedł. 

Ryba w 100 % ta sama(no może nie 100% bo o 1 cm większa ;) ),kolega Bobex złowił go 300m niżej. Spójrzcie na te 3 kropki pod okiem ;)

ky16c4gzcghx_t.jpg

Także dbajmy o nie a nas same nagrodzą. 

PS.Dodam, że to rzeka PZW o ogromnej presji. 

Potrójna cynkówa  ;)i pewnie ma jeszcze gita w koronie na klacie :D​ 

• Like 1

Cześć wszystkim

Daaawno mnie nie było, ale też nie miałem się czym chwalić. A teraz się pochwalę bo napisałem wierszyk:

Morza i lądy przemierzam
Kulę ziemską z otwartym czołem
Kabana w końcu schwyciłem
Skąd pytam, skąd go wziąłem?

I ilustracja do wierszyka:

ewa67.JPG
  • Like 24

"Na zycie patrzysz bez emocji

Na przekor czasom i ludziom wbrew"

Gratuluje raz jeszcze i powtorze to, co powiedzialem przez telefon : bardzo zaluje, ze nie moglo mnie przy tym byc. Postaralbym sie zrobic lepsze fotki tej jakze pieknej zdobyczy.

Guzu

Edytowane przez Guzu
  • Like 1