Rheinangler Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Gdy się przyjrzeć każdej, czyli dowolnie wybranej rzeczce pstrągowej i pozbierać trochę informacji o niej (oczywiście mówię tu o wędkarzach już z pewnym doświadczeniem) dość łatwo jest poprzez typowane przynęty a także możliwości łowiska (wielkość ryb)dojść do koniecznej mocy zestawu,- nie tylko wędki.Ważny moim zdaniem w rzekach pstrągowych a najczęściej pomijany jest ich roczny rytm, zarówno rytm poziomów wody, temperatury, zmienności pokarmu.., jak i rytm ich mieszkańców nie tylko pstrągów. Potem optymalizacja i drobny margines mocy na tzw króla odcinka i gotowe.Znam takie rzeczki a nawet poszczególne ich odcinki, różniące się bardzo od siebie gdzie nigdy nie zawiódł mnie 8lb szklak, gdzie 10lb węglówka jest optymalna, ale i takie gdzie bez 17 lb-ówki nie pojechałbym bo czuł bym się jak oszust i dyletant a nawet i takie gdzie źle się czuję ze spinningiem w ręku i nie wyobrażam sobie innych łowów jak tylko z muchówką ...40,50 czy 60 cm pstrąg z jednej rzeczki czy nawet odcinka nie równa się poza miarką takiemu samemu z innego,- truizm? Tak,- ale prawdziwy... Daniel nie kryjąc swych poszukiwań za fasadą znawcy pokazał doskonale, że to jest proces długotrwały zależny od ogólnego a potem specjalistycznego doświadczenia i od niechęci do kopiowania kopistów...Fajnie, ze podzieliłeś się Danielu tą wiedzą i w obrazowy sposób przez foty pięknych nie tylko z wielkości ryb dobitnie pokazałeś, że szukać warto Dzięki Edytowane 26 Czerwca 2014 przez Rheinangler 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Panowie, Panowie przecież 10lb 10-ciu lb nie równe tak jak z cw.Jeden kij będzie szybszy inny wolniejszy.Wszystko zależy od charakteru łowiska : nurt, głębokość, ilość zaczepów jak i od sposobu łowienia.Jeden będzie szukał bolków w głębokich rynnach ciężkimi przynętami a inny na rafkach lekkim i płytko chodzącym wobkiem.Podejrzewam, że koledze @hlehle nie chodziło o to, że jak by łowił na miejscówkach kolegi @guzu to tylko 10lb i nie więcej.Zawsze można przyłowić coś wielkiego i kij klęknie ale jakbym miał iść tym tokiem rozumowania to na klenio jazie chodziłbym z sumówką Sam na wiśle do klenio jazi stosuję 12lb, na wyższej wodzie w dość szybkim nurcie idealnie mi się łowi, natomiast na spokojnej wodzie patroszę w locie 50 takaNo ale My tu o pstrągach... Edytowane 26 Czerwca 2014 przez sajdol1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c1esla Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 duzo a nawet bardzo dużo , zależy od rozmiaru ryb jakich spodziewamy się w rzece , jak również od odcinka jak od wygląda czy ma dużo zwalisk , podmyć pod korzeniami , miejsc w które pstrąg zapali zaraz po zacięciu bez zastanowienia jak torpeda , również bardzo ważny jest sposób holowania , gdy trzymamy go na sile , szaleje niesamowicie i do takich holi przydał by się raczej mocniejszy kij o progresywnym ugięciu z dużym zapasem mocy i z żyłką co najmniej 0,24.Ale znam przypadki holi dużych pstrągów w trudnych warunkach (zwaliska) kijem 8 lb (tzw klucha) i żyłką 0,18 zakończone powodzeniem , ale wtedy ta ryba musi być holowana bardzo delikatnie , na lekko napiętej żyłce , czasami nawet daje się całkowity luz (jak jest dobrze wpięty na jiga na dobrym haku nie spadnie).Natomiast ja osobiście jak bym namierzył 60+ i miałbym za nim chodzić wziął bym wędkę Trociową min. 25lb , żyłkę 0,28 i porządnie uzbrojonego woblera , tak jak zbroje pod duże Sandacze i wtedy wiem że każdy element zestawu współgra ze sobą i jak by mi tak wzięła taka duża ryba , miałbym czym z nią rozmawiać a nie wybrać się delikatnie z patyczkiem do nawet 12 lb i później przez pół roku nie móc spać, bo albo urwie zylkę, wejdzie w zaczepy czy inaczej z nami wygra z Dużymi KROPAMI nie ma przeproś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Licus Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 w końcu i ja zapracowałem na okazanie się w tym temacie Pstrąg równo 41 cm, na woblerka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Natomiast ja osobiście jak bym namierzył 60+ (...) wziął bym wędkę Trociową min. 25lb , żyłkę 0,28 i porządnie uzbrojonego woblera (...) i wtedy wiem że każdy element zestawu współgra ze sobą i jak by mi tak wzięła taka duża ryba , miałbym czym z nią rozmawiać armata 25lb i linka o połowę słabsza? nie lepiej wziąć kijek 15-17 z taką samą linką i pozwolić mu się na rybie giąć po stopkę kołowrotka, aż szpachla z korkowej rękojeści zacznie się sypać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemson Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Rybka ładna gratki , ale jak widzę ze ktoś kladzie sprzęt w piach to aż mnie ciary przechodzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Licus Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Rybka ładna gratki , ale jak widzę ze ktoś kladzie sprzęt w piach to aż mnie ciary przechodzą...akurat sprzęt w piachu nie leży, tylko najdelikatniej w świecie został położony na najsuchszych i gładkich kamieniach, żeby się nie przesunął i nie zarysował, ten ze zdjęcia to akurat najdroższy kołowrotek z całego mojego sprzętu, oczko w głowie po prostu nie było gdzie wędy położyć, żeby szybko strzelić fotke i wypuścić kropka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Rybka ładna gratki , ale jak widzę ze ktoś kladzie sprzęt w piach to aż mnie ciary przechodzą... Lepiej sprzet na piach niz rybe... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemson Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Lepiej sprzet na piach niz rybe...No zgodzę się w stu pr%centach, tym bardziej ze ryba była wypuszczona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c1esla Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 armata 25lb i linka o połowę słabsza? nie lepiej wziąć kijek 15-17 z taką samą linką i pozwolić mu się na rybie giąć po stopkę kołowrotka, aż szpachla z korkowej rękojeści zacznie się sypać?myślę że wtedy kij 15-17 lb mógłby stanąć w punkcie 0 i nie było by czym rybki podnieść , a jak by to było w szybkiej rynnie wyobraź sobie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 28 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 myślę że wtedy kij 15-17 lb mógłby stanąć w punkcie 0 i nie było by czym rybki podnieść , a jak by to było w szybkiej rynnie wyobraź sobie to żyłka 0,28 skończyłaby się szybciej od kija tej mocy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarniok Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 W końcu poprawiłem swój PB ryba na dwie piątki 55cm Pozdro. dla pozytywnie zakręconych ludzi 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Piękna ryba , piękne pozdrowienia , Wielkie Graty Polecam tym co mają dywagacje proporcjonalne czy jakos tak w temacie C&R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Taki wyścigowy samczur Gratki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 sarniok witam kolegę no panie dawno nie widziałem takiego brylanta graty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Spójrzcie na rybę Sarnioka i Bobexa z 36strony z 24marca. Xero????:-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Spójrzcie na rybę Sarnioka i Bobexa z 36strony z 24marca. Xero????:-) Faktycznie, ta sama ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 3 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 To kolejny dowód, dla tych co się wahają. To dowód, że ryby dalej żyją i rosną. i tak będzie dopóki ktoś tego nie zniszczy w imię kupy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) Piękna ryba, gratuluję.A dobrze widzę, że podbierak Ci spierniczył ? I okazało się, że to nie chudy kelt, tylko ten typ tak ma... Edytowane 4 Lipca 2014 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarniok Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Dzięki Panowie. Artek tak podbierak mi uciekł, ale na szczęście 2 metry dalej siadł na podwodnym konarze, wymacałem go nogą i wyszedł. Ryba w 100 % ta sama(no może nie 100% bo o 1 cm większa ),kolega Bobex złowił go 300m niżej. Spójrzcie na te 3 kropki pod okiem Także dbajmy o nie a nas same nagrodzą. PS.Dodam, że to rzeka PZW o ogromnej presji. 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Ta sama,super akcja!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Fajnie,fajnie !!!!Ja myślę,że nasze 50+ i 60+ też doczekają się drugich pomiarów [ no i oby były większe ]. P.T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czocho Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Dzięki Panowie. Artek tak podbierak mi uciekł, ale na szczęście 2 metry dalej siadł na podwodnym konarze, wymacałem go nogą i wyszedł. Ryba w 100 % ta sama(no może nie 100% bo o 1 cm większa ),kolega Bobex złowił go 300m niżej. Spójrzcie na te 3 kropki pod okiem Także dbajmy o nie a nas same nagrodzą. PS.Dodam, że to rzeka PZW o ogromnej presji. Potrójna cynkówa ;)i pewnie ma jeszcze gita w koronie na klacie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Efex Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Cześć wszystkim Daaawno mnie nie było, ale też nie miałem się czym chwalić. A teraz się pochwalę bo napisałem wierszyk: Morza i lądy przemierzamKulę ziemską z otwartym czołemKabana w końcu schwyciłemSkąd pytam, skąd go wziąłem? I ilustracja do wierszyka: 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 (edytowane) "Na zycie patrzysz bez emocjiNa przekor czasom i ludziom wbrew" Gratuluje raz jeszcze i powtorze to, co powiedzialem przez telefon : bardzo zaluje, ze nie moglo mnie przy tym byc. Postaralbym sie zrobic lepsze fotki tej jakze pieknej zdobyczy. Guzu Edytowane 8 Lipca 2014 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi