Skocz do zawartości

Pstrągi 2014

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Przedewszystkim gratuluje wszystkim ostatnich rybek sezonu 2014 [emoji4]

U mnie sezon rowniez dobiega konca i trzeba go bylo godnie zakonczyc. Tak sie zlozylo ze na odwiedziny i wspolne lowienie wpadl @Mariano ktory jest lub raczej byl pstragowym zoltodziobem. Zaproponowalem wypad na moj ciurek bo tam moglem zagwarantowac kontakt z ryba. Karty zarezerwowalem na sobote na 8 rano ale jak to w zyciu nie obeszlo sie bez niespodzianek. Gdy dotarlismy po licencje okazalo sie ze Mariusz zapomnial swojej karty a bez tego nie otrzyma licencji wiec dymalismy prawie 40km spowrotem [emoji1] teraz sie z tego smiejemy ale wtedy nie bylo nam do smiechu [emoji16] Wkoncu wystartowalismy na mojej ulubionej miejscowce zwanej " Dziurka". Obiecalem Mariuszowi kontakt z ryby w pierwszych 5 rzutach i sie nie mylilem bo bodajze w 3 wyjechal pierwszy okon. Tak dzialo sie z dobre 40min, co rzut praktycznie ryba, podwojne hole itd. Okonie braly na wszystko i mimo ze to nie byla ryba po ktora przyjechalismy sprawialy frajde na lekkim sprzecie. Pomiedzy okoniami zaplatal mi sie jeden sredni kropek. Ruszylismy dalej aby Mariusz wkoncu rozdziewiczyl sie pstragowo ale jak na zlosc mimu kilku bran zadnego nie udalo sie wyjac. Poziom wody w ciurku byl strasznie niski a woda krysztal nie ulatwialy nam zadania. Wkoncu na jednej prostce z duza iloscia kamieni Mariusz zapina malego kropaska a w kolejnym rzucie znow nastepnego. Po 2 rybkach worek sie rozwiazal i Mariusz ciachal jednego kropka za drugim. Pomiedzy kropkami trafialy sie maly lipienie i naturalnie wszedobylskie okonie ktore nierzadko siegaly 30cm. Ja sam mialem przyjemnosc ustanowic swoj nowy PB. Doszlismy juz do konca odcinka. Piekna prostka z wyplukanymi dolkami i podmytymi korzeniami. Poslalem meppsika jedynke pod drugi brzeg i juz po chwili widze jak cos tnie powierzchnie ale odbija, naszczescie po 2 kolejnych rzutach sytuacja sie ponawia tym razem rybka atakuje. Mariusz nie dal szans kropasowi dobrze sie wyszalec i wykorzystujac chwile nie uwagi sprawnym ruchem podbiera rybke. Po mierzeniu okazuje ze nowe PB ale z drugiej strony lekki niesmak bo do 50cm braklo niecaly centymetr. Potem skupiamy sie na glebszym odcinku i Mariusz lowi swojego najwiekszego kropka akurat na forumowe minimum. Wyprawa na kropki byla jak najbardziej udana a w programie na weekend byl jeszcze moj nieszczesny Men [emoji4] Tam tez cos wydlubalismy ale o tym pewnie sam Mariusz wspomni w odpowiednim watku. Korzystajac z okazji, Mariusz wielkie dzieki za super towarzystwo nie tylko nad woda. Wyprawy z takim partnerem to czysta przyjemnosc i do jak najszybszego nastepnego razu [emoji6]

post-48077-14125435328729_thumb.jpg

post-48077-14125435545609_thumb.jpg

post-48077-14125435749207_thumb.jpg

post-48077-141254361465_thumb.jpg

post-48077-1412543657412_thumb.jpg

post-48077-1412543680793_thumb.jpg

post-48077-14125436963598_thumb.jpg

Edytowane przez Predatorhunter
  • Like 18

Dzieki Panowie :) Naprawde sprawialo mi frajde podprowadzenie Mariusza do jego pierwszych Salmonidow, chociaz musze przyznac Mariusz szybko zalapal o co chodzi co mnie za bardzo nie zdziwilo bo @Mariano to doskonaly rzeczny lowca ;) Tutaj jeszcze fotka lowcy w akcji :D

Zdr

post-48077-14127066995265_thumb.jpg

To teraz może Ja :D

To były moje pierwsze kroki w połowach pstrągów.

Podszedłem do tego na pełnym luzie,chyba nawet za bardzo bo pierwszych kilku brań nie potrafiłem zaciąć ^_^

Mój przewodnik był trochę niepocieszony,ale dał mi szansę na poprawę :lol:

No i jakoś poszło.Począwszy od 10cm gluta który zaatakował meppsa black fury nr.2 po mój PB

Połowy kropkowańców to naprawdę coś wspaniałego.

Te wyjścia znikąd,odprowadzenia i wyskoki potrafią oczarować.Czuję,że powoli zaczyna mnie brać B)

Wielkie podziękowania dla Kamila za wszelkie wskazówki ;)

Do następnego :)

Edytowane przez Mariano Italiano
  • Like 4

To teraz może Ja :D

To były moje pierwsze kroki w połowach pstrągów.

Podszedłem do tego na pełnym luzie,chyba nawet za bardzo bo pierwszych kilku brąń nie potrafiłem zaciąć ^_^

Mój przewodnik był trochę niepocieszony,ale dał mi szansę na poprawę :lol:

No i jakoś poszło.Począwszy od 10cm gluta który zaatakował meppsa black fury nr.2 po mój PB

Połowy kropkowańców to naprawdę coś wspaniałego.

Te wyjścia znikąd,odprowadzenia i wyskoki potrafią oczarować.Czuję,że powoli zaczyna mnie brać B)

Wielkie podziękowania dla Kamila za wszelkie wskazówki ;)

Do następnego :)

Powoli zaczyna brac ?

juz jestes zgubiony !

:D

• Like 2

Witam,

Sezon 2014 w moim wykonaniu zostal zakonczony.

Zeszloroczny byl wyjatkowy - bo pierwszy pstragowy.
Ten byl jeszcze bardziej wyjatkowy...tak przynajmniej go oceniam "na goraco".

Zaczal sie 11 stycznia 2014, skonczyl 12 pazdziernika. 

9 miesiecy (oczywiscie nie NON stop) w poszukiwaniu pstragow. 

Kilka pstragow udalo sie zlowic. Kilku rzeczy nauczyc. Wiele jeszcze przede mna.

Niektore ryby pokazalem w tym watku, dzielac sie radoscia z Forumowiczami.

Wielokrotnie pojawia sie koncepcja "gonienia kroliczka", bez koniecznosci uchwycenia jegomoscia. Lubia ta idee.

Ale czasami zycie bywa przewrotne.

Otworzylem sezon, by po kilku godzinach cieszyc sie z najwiekszego (wciaz) pstraga jakiego dane bylo mi zlowic.

Ponizej zdjecie z dnia otwarcia sezonu 2014,dlatego taki stroj, wtedy to zlowilem swojego najdluzszego pstraga w zycu : 

72%2B72.JPG

• Like 27

Strzelam, że skoro jest o początku sezonu, to i coś o zakończeniu się pojawi ;)

Statystyk , czy tam innych ilosciowek nie bede podawal. Przeciez to nie o to chodzi. 

Ponadto poza tymi najwiekszymi (z fotkami) nie mam zapisek  :rolleyes:

Z jednej statystyki jestem jednak wyjatkowo dumny - zadna ryba mi nie poszla z przyneta (w zeszlym roku jeden duzy na duzej wodzie). 

Edytowane przez Guzu

@Guzu , ale stary zajebisty samiec, nie mogę się napatrzeć na niego :)

a muszę jeszcze tyle czekać do lutego , natomiast może Sandacze wynagrodzą mi to czekanie , bo jak by nie pstrągi to tegoroczny sezon jest w moim wykonaniu poniżej krytyki :(

napisz jaki masz ten PB oscyluje około 70 ?

• Like 1

@Guzu , ale stary zajebisty samiec, nie mogę się napatrzeć na niego :)

a muszę jeszcze tyle czekać do lutego , natomiast może Sandacze wynagrodzą mi to czekanie , bo jak by nie pstrągi to tegoroczny sezon jest w moim wykonaniu poniżej krytyki :(

napisz jaki masz ten PB oscyluje około 70 ?

Dlugosc starego Samca wynosila 72 cm. Mam nadzieje, ze urosl (ale takie wiekowce to chyba wolno juz rosna).

Dzieki za gratulacje. 

Emocje (mimo, ze minelo juz naprawde sporo miesiecy i ryb) jakie towarzyszyly tej rybie czuje wciaz bardzo wyraznie :)

Moze to paradoks, ale zaden sum (choc przeciez sa wielokrotnie potezniejsze)  nie wyzwolil we mnie nawet czesci ekscytacji i radosci jaka dostarczaja te najwieksze pstrazki.

A tu taka kartka z kalendarza ;)

ancient%2Btrophy%2B2.jpg

• Like 10

Nigdy tutaj nie wrzucałem pstrągutka, więc z linkiem ciężko. Nie chciałbym łamać regulaminów, chyba, że pojawi się wątek "nasze największe".

Jak podejrzysz mój avatar, to ta rybka

Edytowane przez bartsiedlce