Skocz do zawartości

Pstrągi 2014

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem do czego te bezsensowne komentarze?! wstawiłem zdjęcie swojej rzeki, napisałem o nieprzyjemnej sytuacji którą widziałem. w czym macie problem? noo ale zapomniałem niektórzy we wszystkim widza problem ;) pozdrawiam

Komentarze sa po to żeby cie Bozia broniła przed wklejaniem fotek z miejscówek, zapewne bedziesz tam miał już wieksze zageszczenie społeczne niż wczesniej...  Jeśli śledzisz forum to pewnie już zauważyłeś ze 99% zdjec  z rybą jest robione w trawie,bez zadnych znaków szczególnych, i to niestety jest najsłuszniejsza decyzja zeby jeszcze coś na tym miejscu połowić...

Pamietaj o tym ze forum śledzą nie tylko wedkarze etyczni,ale takze czerwononosy łowcy miejscówek..

Jeśli śledzisz forum to pewnie już zauważyłeś ze 99% zdjec  z rybą jest robione w trawie,bez zadnych znaków szczególnych, i to niestety jest najsłuszniejsza decyzja zeby jeszcze coś na tym miejscu połowić...

U mnie strach robić nawet na trawie .................. są specialiści co każdą kępe trawy są w stanie rozkminić a potem łódka na łódce i ponton to pogania.

• Like 1

Niektórzy łowią pstrągi na 17 lb, ja łososie na 14.

Co kto lubi :)

Raczej co kto umie.

Nie od dziś wiadomo ze braki w umiejętnościach wędkarskich najłatwiej rekompensowac nad wyraz mocarnym sprzętem...

Na swoją obronę mam tylko to, ze pstragi próbuje lowic od niedawna.

Pozdrawiam

• Like 2

Raczej co kto umie.

Nie od dziś wiadomo ze braki w umiejętnościach wędkarskich najłatwiej rekompensowac nad wyraz mocarnym sprzętem...

Na swoją obronę mam tylko to, ze pstragi próbuje lowic od niedawna.

Pozdrawiam

Czasami i na pstrągi trzeba mieć (drąga). Ja łowię na spin sandaczowy i nie mam gorszych wyników od kolegów, a najczęściej lepsze. Po to tyle tego jest, aby każdy coś dla siebie dobrał. Każdy gatunek ryb jest specyficzny i każdy ma na nie swój patent ;)

Panowie, a powiedzcie mi coś jeszcze - jakich linek używacie?

Niesamowicie często spotykam się z sytuacją, że ktoś pomyka z mocarnym kijem i cieniutką żyłką.

Rozumiem, że skoro wiele osób uważa, że bez 15 lb na pstrągi nie ma co wychodzić z domu, to te same osoby mają nawiniętą żyłkę co najmniej 0.30 mm lub plecionkę 15 lb (lb test, czyli takie polskie ponad 10 kg wytrzymałości :) )

Ja łowię w zwałkowych rzeczkach i jakoś nie miałem problemów z wyjęciem dobrze odpasionych (majowych) rybek w przedziale 55-60+ cm) na kij 10 lb.

Ryby trochę poskakały, ale kierunek był jeden - brzeg.

Nigdy nie miałem ryby 70 cm, a to pewnie już byłaby inna bajka.

Za to potwierdzam to co napisał Sławek - kotwiczki potrafią się rozgiąć.

Edytowane przez hlehle
  • Like 2

Jako poczatkujacy jestem ostatnia osoba gotowa komu cokolwiek radzić. Czy kogokolwiek pouczac.

Chodze na ryby z zestawem który sobie zmyslilem. I fajnie się mi nim lowi... plecionka pe 1,2. Czyli jakies 14 lb z okladem. Przypon 15 lb czyli 0,31 fc.

Kotwice rozmiarów 8 lub 6. Zdaza się ze ryby je gniota szczekami.

Ale od rozginania kotwic sa brzany.

Na nie przyjdzie pora latem...jak woda pozwoli.

Jak chodzi o sandacze wieczorem na woblery to na sandacze chodzę z delikatniejsza wędka... sandacze lowie w spokojniejszych miejscach niz pstragi. Taka jest u mnie specyfika lowiska.

Pozdrawiam

Edytowane przez Guzu

Ja zimą stosuje mocniejszą żyłkę że względu na obmarzanie przelotek by nie było niespodzianek.A tu proszę: wczoraj rzut pod korzeń i zabawa wobkiem do przodu do tyłu i tak kilka chwil samym kijem, ładne branie kwituję zacięciem. Niestety żyłka przymarzła do przelotki na tyle bo strzeliła jak włos w momencie zacięcia.

15lb tuffline + metr z hakiem 0,30

Nie lubię przeciągać holu, do kija 9'0, 15lb używam plecionki 20lb lub żyłki Stroft 0,30. W zaszczupaczonej wodzie stalki 20lb. Mam większą obawę o spinki niż zerwanie takiego zestawu. W zeszłym roku nie miałem spadów (!) Ta sama kombinacja wywleka szczupaka 100+ w dobrej formie w 1,5-2min.

Do krótkiego kija 7,6 12lb używałem żyłki Strofta 0,22 - na bardzo dużych dystansach (rzuty z wiatrem) miałem problem z zacięciem. Spadów (i z rzutu i z trolla) miałem trochę. Podobnie Harry na 8'6" 12lb z żyłką. Po przejściu na plecionkę problem się skończył.