Guzu Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 @endriu, gratuluje bardzo ladnego pstraga. Pieknie ubarwiona SZTUKA. Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 u mnie dzis w sumie 2 ryby wyjete 38,41,5cm 2 spady rybek okolo 35cm i kilka bran nie docietych .cos sie dzialo i ow dziwo chyba ludziska odpuscili wreszcie po od 1 szego nieszlo wedkowac pielgrzymki jak na Jasna Góre . wszyscy wylegli na pstragi masakra.Tak wlasnie jest jak ZO zniosl oplaty za wody gorskie, zadeptaja wszystko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wandalizator14 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Sprzęt ten sam co ostatni czyli TX682S , CC51 , żyłka do niczego nie polecam FIUM 20 mm , Salmo Minnow 6cm .Dziś sporo pstrągów do 40 cm jeden grubo ponad 60+ spadł pod nogami i na koniec taki byk 54cm.Wielkie gratulacje, piękny okaz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 @endriu Po pierwszym spojrzeniu myślałem że z małą trotką zapozowałeś Piękny kropass! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 u mnie dzis w sumie 2 ryby wyjete 38,41,5cm 2 spady rybek okolo 35cm i kilka bran nie docietych .cos sie dzialo i ow dziwo chyba ludziska odpuscili wreszcie po od 1 szego nieszlo wedkowac pielgrzymki jak na Jasna Góre . wszyscy wylegli na pstragi masakra.Tak wlasnie jest jak ZO zniosl oplaty za wody gorskie, zadeptaja wszystko .Fajne pstrągi.Dosyc grubiutkie,bo u nas różnie.Niektóre ryby chudzinki ale waleczne,a inne wypasione jak nie zimowe ryby.Nie wiem od czego to zależy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smasher Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 @endriu piekny kropas i piekna rzeka, gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Kijek wyszedł gitara dzięki czekam tylko teraz na jego do tarcie będzie spasowany z cc51. Pstrągi bójcie się Dzięki Dopiąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Piękne rybki-gratulacje . Ja czekam nadal do lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz Wideł Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Ja też odliczam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk48 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Dziwne że na rzecze w mojej okolicy pstrągi łapałem tylko malutkie (ok 20cm) i to w jednym miescu (w dole, na prostych tylko okonki). Ale gratuluję wszystkim wspaniałych ryb! Wysyłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) niedziela. -7. Wel, Piekiełko. łowiłem na perłowego mann'sa 2,5'. żyłka 0,22. Kołowrotek świeżo po serwisie hot saucem - nie zmarzł, więc polecam.5 brań, 3 udane hole: 37,35,32.Szaro, buro i ponuro, w dodatku sam, więc przepraszam za kiepską jakość fot. Obiektyw przymarzał :-) Edytowane 23 Stycznia 2014 przez smokwelski 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Fajne klimaty. Przy takiej temperaturze to mi się nie chce dupy z domu ruszać, szczególnie po tegorocznych niepowodzeniach i kompletnym bezrybiu na moich łowiskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 klimat nieco podobny do ulubionej - swego czasu - rzeczki Wojciech_B tylko ze tam już nie ma pstrągów gratuluje wyników Artech też sie troche wkurzyłem bo jutro jade do rodzicó nad T.A.R. i ... lipa... wstępne prognozy mówią o -5 / odczuwalna -15 wiec tym razem chyba będę musiał odpuścić... Chyba, że wybiorę się nad wode na spacer z lustrzanką... Zawsze to cos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 klimat nieco podobny do ulubionej - swego czasu - rzeczki Wojciech_B tylko ze tam już nie ma pstrągów Mam jeszcze kilka w słoiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Mam jeszcze kilka w słoiku Pewnie jeszcze w panierce Oj Wojtek .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Aktualizacja zasady umieszczania zdjęć na forum jerkbait.plNiniejszym chciałbym ogłosić kilka prostych zasad, których przestrzeganie pozwoli nam na uniknięcie nieporozumień.1. Przede wszystkim Catch and Release (złów i wypuść) co oznacza, że zdjęcia powinny przedstawiać ryby, które zostały wypuszczone; wstawienie zdjęcia ryby która została zabita skutkuje czasowym zablokowaniem konta - natomiast recydywa skutkuje całkowitym zablokowaniem konta.2. Nie publikujemy zdjęć ryb, których wiarygodność co do ich stanu jest wątpliwa (unikniemy niepotrzebnych dochodzeń).3. Publikujmy zdjęcia wykonane TYLKO w naturalnej scenerii łowiska.4. W przypadku zauważenia niezgodności z niniejszym regulaminem nie robimy dochodzeń na własną rękę - zgłaszamy swoje wątpliwości do moderatora.5. Nie publikujmy zdjęć ryb, których sposób traktowania widoczny na zdjęciu może skutkować ich zejściem (ryby mocno krwawiące, wybrudzone piaskiem, w mocnym uścisku ręki, leżące na suchym podłożu itd.).6. Publikujemy zdjęcia ryb których orientacyjne wymiary(nie chcemy i nie oczekujemy na zdjęcia z miarką) dla poszczególnych gatunków wynoszą co najmniej:Belona - 80cmBoleń - 65cmBrzana - 60cmDorsz - 75cmGłowacica - 70cmJaź - 35cmKleń - 40cmLipień - 35cmŁosoś, Troć - 60cmOkoń - 30cmPstrąg - 40cmSandacz - 65cmSum - 100cmSzczupak - 75cmWzdręga - 30cmZdjęcia ładne artystycznie ryb mniejszych od wymiaru minimalnego prosimy przesyłać bezpośrednio do administratora lub moderatora w celu umieszczenia w galerii.7. Nie publikujemy zdjęć ryb złowionych w okresie ochronnym obowiązującym w miejscu połowu danej ryby lub naruszających regulamin danego łowiska.Interpretacja do pkt 7:W przypadku ryb złowionych na wodach śródlądowych w Polsce, okres ochronny oznacza okres ochronny dla danego gatunku zgodny z brzmieniem RAPR obowiązującym w dacie publikacji zdjęcia lub okres ochronny zgodny ze warunkami wydanego zezwolenia na połów ryb na danej wodzie.Zasada dotyczy wszelkich zdjęć publikowanych na portalu, również w wątku Przyłowy.8. Regulamin obowiązuje od dnia 19.08.2008.Ponadto polecam lekturę artykułu Fotografia wędkarska w którym opisano kilka podstawowych zasad wykonywania zdjęcia ryb.Pamiętajmy: nie róbmy zdjęć rybom za wszelką cenę. Jeżeli nie możemy zrobić dobrego zdjęcia to nie róbmy go wcale tylko jak najszybciej pozwólmy powrócić rybie do jej naturalnego środowiska Ja mam tylko takie pytanie czy to obowiązuje troszkę czy tylko tak to jest se napisane. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez Franc 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lajcik Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 To ja już nie wiem, te 40 cm dla pstrąga jest aktualne czy jest eldorado i wklejamy zdjęcia wszystkich maluszków??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Regulaminu proszę się trzymać po to jest 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
razor73 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 do smokwelski: tyle ryb? takie "piękne okoliczności przyrody"?..........i byłeś tam sam?hehehe, coś czuję, że ostatni raz, )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 będę się starał wykorzystać nadchodzące mrozy i niesprzyjające warunki dojazdu ;-)a ludzie rozumni i wypuszczający ryby nie są konkurencją, dbajmy o dobre relacje i traktujmy wędkarstwo trochę na luzie a wtedy spotkania z innymi wędkarzami będą przyjemnością 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 a ludzie rozumni i wypuszczający ryby nie są konkurencją, dbajmy o dobre relacje i traktujmy wędkarstwo trochę na luzie a wtedy spotkania z innymi wędkarzami będą przyjemnością To jakaś prowokacja, czy po prostu nie wiesz w jakim kraju żyjesz? Okręg toruński wprowadził "no kill" w sezonie 2013 , ponieważ w tej rzece już nic nie pływało. Nie tylko ludzie mieli wyniki zerowe, ale także na tarliskach pojawiło się wielkie NIC.Co za różnica, więc czy jest "nołkil" czy go nie ma, skoro i tak nie było co zabierać. Jednak jak widać trochę rybek z zarybień już dorosło, a więc ... można znowu walić w palnik od 2014. "Ludzie wypuszczający ryby" praktycznie nie istnieją. Trzeba być mocno oderwanym od rzeczywistości żeby pisać takie rzeczy i jeszcze podawać nazwę pstrągowej rzeczki, w której się łowi. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 To ja byłem jednym z głównych inicjatorów wprowadzenia tzw. limitu zerowego. I zgadza się, trzeba było go wprowadzić, bo z rybostanem było katastrofalnie, a większe sztuki przetrwały w zasadzie tylko na najbardziej odludnych odcinkach bez żadnego dojazdu i to w miejscach "nie do rzutu". Powody zniesienia były ekonomiczne (niby możliwość zabierania ryb przyciągnie wędkarzy, nawet jeśli - jak piszesz - zabierać wtedy nie ma czego). Ja za bardzo pojąć ich nie mogę. Nadal jest kiepsko, czasem tylko ciekawe fotki innej niż ryby przyrody pozwalają wyjazd uznać za udany. Może jestem zbytnim optymistą, ale wydaje mi się, że wędkarzy takich jest wcale niemało, a z pewnością z każdym rokiem więcej. Ja też pcham się na "cudze" rzeki i nie chciałbym czuć się intruzem. Obecnie pstrąg kojarzy mi się tylko z piękną, kolorową rybą w krystalicznej wodzie, także na zdjęciu, ale nigdy na patelni. Nie oszukujmy się, to już nie są czasy samotności nad pstrągową rzeczką. Od takich klimatów mam Drwęcę. A czasem spora grupa wędkarzy kochających konkretny siurek pozwala stawić skuteczny opór niszczycielskim inicjatywom, jak np. niedoszła MEW na Piekle czy w Chełstach.Mam nadzieję że Smokiem Welskim będę też na starość, bo będzie jeszcze możliwość cieszenia się pięknem tej rzeki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slav Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Wrzuce swoje 3 grosze do tematu zabierania pstrągów - potokowce wszystkie wypuszczać bo to piekne dzikie zwierze a do zabierania są tęczaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Licus Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 to w których rzeczkach w Małopolsce i okolicach nasze rodzime pstrągi są najbardziej zagrożone konkurencją ze strony tęczaków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalka Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Myślę, że w żadnej z rzek Polski takiego problemu nie ma szczególnie w odniesieniu tzw. gatunków konsumpcyjnych. Polecam artykuł Profesora Goryczki, który ukazał się w Sztuce Łowienia nt. pstrąga tęczowego jako gatunku neutralnego. Jeśli chodzi o inne gatunki zwierząt wpływające na populacje ryb to chyba Wydra jest na pierwszym miejscu tzn. Zenek Wydra i jego Szwagier . Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi