Skocz do zawartości

Pstrągi 2014

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

Piękna ryba.

A co do 10 lb, to wracam do swojego zdania, że wystarczy na wszystkie nasze drapieżniki oprócz suma, łososia i troci.

Okoniom to można łby urywać taką mocą. Mocniejszego sprzętu użyłbym w momencie, gdy w wodzie występują pstrągi 60+ i nie można im oddać nawet metra linki, czyli wyciągamy je ze zwalisk. 

kij 10lb do wszystkich ryb, które łowie :o

A ja głupi tyle kasy wydałem (wydaje ) na zbrojenie wędek 12-20lb ;)

Cóż to za blank jeżeli można zapytać??

kij 10lb do wszystkich ryb, które łowie :o

A ja głupi tyle kasy wydałem (wydaje ) na zbrojenie wędek 12-20lb ;)

Cóż to za blank jeżeli można zapytać??

To był CD XLS. Sprzęt jest taki mocny jak jego najsłabsze ogniwo. Ja zazwyczaj stosuję minimalnie słabszą plecionkę, więc tu miałem 8lb.

Sprzęt 10lb dla mnie, to kij 12lb i pletka 10lb. Takim kijem łowiłem trochę na Wiśle i wszystko oprócz sumów było do ogarnięcia.

Swego czasu jeden z kolegów z Poznania (@rolek) udowadniał, że jednym wędziskiem castingowym, da się ogarnąć cały sezon i znakomitą większość gatunków.

Oczywiście dał radę i to z ze skutkiem, który niejednego w stresik wpędził :good: .

Czy rzeczywiście tak jest lepiej??? ;)

Pstrąg czy @Guzu ?  :D  :D

Pstrąg. :) 

Guzu ma kilka cech, które czynią go zupełnie nieatrakcyjnym w oczach zacofanego i niemodnego szowinisty, za jakiego z dumą siebie uważam.

Mógłbym je tutaj zacząć wyliczać, nie chcę jednak łowcy nieumyślnie przykrości robić, wspomnę więc tylko o najważniejszej - urodził się jako mężczyzna, i to jest główny powód, by się raczej rybą zachwycać, niż szorstką fizjonomią tego, który ją ujął. :)  ;)

Krótko - pstrąg piękny. :)

• Like 2

Swego czasu jeden z kolegów z Poznania (@rolek) udowadniał, że jednym wędziskiem castingowym, da się ogarnąć cały sezon i znakomitą większość gatunków.

Oczywiście dał radę i to z ze skutkiem, który niejednego w stresik wpędził :good: .

Czy rzeczywiście tak jest lepiej??? ;)

Najważniejsze żeby sprzęt wędkarzowi pasował. Każdy ma inne przyzwyczajenia, inaczej ryby holuje itd.

Dlatego nie twierdzę, że każdy powinien łowić na taki sam sprzęt jak ja. Wręcz przeciwnie. 

• Like 1

@Guzu ale SZAFA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dajesz czadu , ogromne Gratulacje za Giganta Potokowego !!!!!!!

u mnie teraz lipa z kropkami się zrobiła , zarosło bardzo woda niska , kurde nie wiem jak to będzie jeszcze w tym sezonie bo w piątek jade do Niemiec do roboty , a wróce jakoś w połowie sierpnia , także mam jeszcze 4 dni i próbuję złowić jakąś fajną kropkę :D

jeszcze raz GRATY GRATY GRATY !!!!!!!

pozdro

• Like 1

Guzu i Daniel

Bardzo pięknie dyskutujecie o kijkach a polowiliscie na swoich wodach? A sprawdziliiście swoje kije? A na jakie przynęty łowicie? Jak je prowadzicie? Jakie macie nawyki?.... Uff. Ale osobiście łowię mocniej. Tylko lb to cechą na którą w ogóle nie patrzę. Kij ma rzucać, dobrze zaciąć rybę i pozwolić mi ją wyjąć. To on ma pasować do mojego łowienia a nie ja do niego.

PS kiedyś miałem całkiem fajnego uniwersała. Nawet pstrągi nim łowiłem. Rzuciłem castem od 5 gram. Miał 17lb. Tak jak popularna karkówka. A wędki były nie do porównania oczywiście :-)

• Like 1

Guzu i Daniel

Bardzo pięknie dyskutujecie o kijkach a polowiliscie na swoich wodach? A sprawdziliiście swoje kije? A na jakie przynęty łowicie? Jak je prowadzicie? Jakie macie nawyki?.... Uff. Ale osobiście łowię mocniej. Tylko lb to cechą na którą w ogóle nie patrzę. Kij ma rzucać, dobrze zaciąć rybę i pozwolić mi ją wyjąć. To on ma pasować do mojego łowienia a nie ja do niego.

PS kiedyś miałem całkiem fajnego uniwersała. Nawet pstrągi nim łowiłem. Rzuciłem castem od 5 gram. Miał 17lb. Tak jak popularna karkówka. A wędki były nie do porównania oczywiście :-)

Techniki tajne  :ph34r:

Przynety scisle tajne  :ph34r:

Lowiska super tajne przez poufne  :ph34r:

Takie realia i takie dyskusje (droczenie sie) w sieci.

Uwazam, ze lepiej jak czytajacy ta dyspute forumowicze pojda z ZA MOCNYM sprzetem, niz beda najgrubszym rybom zostawiac przynety w pyskach z zylka 0,20 mm.

Jeszcze raz dziekuje za gratulacje i pozdrawiam

Guzu

• Like 2

..odnośnie twierdzenia Daniela vel@hlehle o kiju 10lb jako uniwersale...jakoś nie widzę go na swoim podwórku przy łowieniu większych rap z pływadła ( na przynęty rzędu 20-30gr), sandaczy na grubo..ba, nawet na nurtowe klenie nie schodzę poniżej 12lb...

Widać, każdy łowi po swojemu... ;)

Ze mnie pstrągarz i trocior jak z koziej dupy trąba lecz 10 lb to nawet na wielkorzecznych jaziach nie widzę. Owszem można grubego suma czy bolenia wyciągnąć i na 6 lb. kij tylko co to za frajda a męczarnia ryby masakryczna. Nikt nikomu nie zabroni a sprzęt Guzu mym zdaniem adekwatny jak najbardziej do wielkości poławianych ryb jak i warunków w łowisku.

Wracając do sprzętu i nowinek. Krzysztof Zieliński na ostatniej wyprawie trafił Tajmienia 35 kg na 22 lb. kij i jak to się ma do porównań moc kija a ryba ?? Akurat wziął omyłkowo słabszy kij z obozu zamiast mocniejszego. Więcej info mam nadzieje że poda sam bo już nie chciałem go męczyć gdy prawie zasypiał przy słuchawce.

• Like 1

Co innego c.w. i co innego moc. Niestety jedno z drugim jest w jakims stopniu powiazane. Co z tego, ze do wyholowania danej ryby starczyloby 12lb skoro stosowane przynety wymagaja kija do 30gr. Wspolnym mianownikiem bedzie pewnie wedka dosc mocna.

Zdecydowanie tak jest. Opisy wedek to jakies tam przyblizenie do tego co realnie mozna i da sie zrobic z dana wedka w sposb sensowny lub komfortowy.

Wedkarstwo i matematyka rzadko chodza ze soba w parze. Rozwiazywanie rownan dot. sprzetu to raczej zabawa dla online- teoretykow  wedkarstwa (nie pije do nikogo).

Nad woda juz lepiej sprawdza sie statystyka  - im wiecej czasu nad woda tym wyniki lepsze...

• Like 2