slava Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Witam,przewrotne pytanie, poproszę o cenne uwagi - kijek na klenie, jazie, okonie i pstrągi. Pierwsza opcja: zakup płytkiej szpuli do młynka shimano rozm. 4000 (waga w granicach 300g) pod plecionkę 3-4lb lub żyłkę 0,16Druga opcja: zakup młynka shimano 2500S (waga ok. 260g)i... teoretycznie spokój .Teoretycznie, ... bo rozważam pierwszą opcję. Proszę o uwagi. Dzięki. Edytowane 1 Stycznia 2014 przez slava Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arbuzowski Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 A zauberek 4000 z matchowa szpuulka ? waga 315 g bodajże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Też obstaje przy Zauberku 4000 ^ waga się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Rarenium 3000 SFA, 200g, płytka szpula, będziesz Pan zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slava Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Może nie wyraziłem się do końca jasno. Mam już shimano w rozm. 4000 i albo dokupię płytką szpulę 4000SS albo przemyślę zakup rozm. 2500S. Finanse i inne aspekty przemawiają za dokupieniem szpuli do 4000. Jakie jest zdanie Koleżanek i Kolegów? 4000 z płytką szpulą na jazia i okonia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arbuzowski Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Czemu nie zalezy od upodoban Pamietam ze nasz forumowy kolega lapal jazie na malutke przynety na stradica 5000 Fh bodajże , i tlumaczyl ze dalsze rzuty ma dzieki szerokiej szpulce a waga mu nie przeszkadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Rozmiar młynka nie wpływa na możliwości łowienia danego gatunku, pozostaje tylko kwestia komfortu łowienia. Dla mnie komfortowy młynek do łowienia okoni czy jazi musi być lekki i posiadać płytką szpulę, żebym zawsze mógł szybko i bez ceregieli nawinąć 150m 0,16 lub 0,18 i rozpocząć atak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Rozważ może jeszcze zakup niedrogiego ale solidnego Spro Passion 740Mhttp://allegro.pl/kolowrotek-spro-passion-740-match-i3843995856.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Za niewiele więcej ~ 200zł można kupić na giełdzie Zaubera 4000 , ten Spro ma się nijak do tego Ryobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Stella 4000 sfe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 lowiles ta wedka i obecnie posiadanym kolowrotkiem #4000? jezeli tak i pasuje, to po co wywazac otwarte drzwi nowym kolowrotkiem, skoro plytka szpula zalatwia sprawe? natomiast jezeli nie pasuje, to mozna sie na eksperymanty skusic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako150 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 ja w tym sezonie łowiłem na kij do 10g i red arca 10400. Nie było źle, a z głębokiej szpuli zrobiłem płytką nawijając trochę taśmy . Jak masz kasę to kup mniejszy, a jak krucho z pieniędzmi to bez problemu tym 4000 oblecisz temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slava Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 @pitt, no właśnie łowiłem i nie widzę problemu z wyważeniem (ten młynek to 11 tp 4000) i dlatego raczej zabiorę się za dokupienie yumeya s-12 4000ss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 @pitt, no właśnie łowiłem i nie widzę problemu z wyważeniem (ten młynek to 11 tp 4000) i dlatego raczej zabiorę się za dokupienie yumeya s-12 4000ss I nie ma co kombinować Chyba, że zafundujesz sobie taką Stellkę jaką radzi Patu - SFE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Osobiście, powtarzam, osobiście nie widzę najmniejszego sensu stosowania tej wielkości Shimano do tak lekkiego kijka i łowów z nim związanych.Po pierwsze to waga kołowrotka która dla mnie ma znaczenie, po drugie siła hamulca w tym rozmiarze.Kiedyś z braku laku podpiąłem Super X 4000 do kijka 15g, żyłka 0,16mm. łowić się da, oczywiście, ale żeby optymalnie, dobrze ustawić hamulec do mocy zestawu musiałem poluzować draga i hamulec zasadniczy do minimum... A i tak kilka rybek mi poszło na ,,krótkim dyszlu" bo nie było czym już luzować. Rozmiarem 3000 też bym sytuacji nie polepszył, bo to te same body różniące się jedynie szpulami.Od kiedy mam rozmiar 2500 do lekkich łowów, problem znikł, a w momencie gdy rybka jest już pod nogami, dragiem mogę kombinować w obie strony zależnie od rozwoju sytuacji Wiadomo, każdy ma inne preferencje.U mnie rozmiar 4000 przeznaczony jest tylko do średniego i ciężkiego łowienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Arku ale nie porównuj możliwości ustawienia hamulca w czarnym shimano a powiedzmy stelli, bo to dwie różne bajki .Kolega co rozważa sprawę połowu na 4000 ma trochę racji, bo w 4000 szpula jest większa, tylko jak przelotki mniejsze w lżejszym kiju, jak to się ma do oporu linki w przelotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Super Arek GT Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 a widzisz Józiu, tego nie wziąłem pod uwage, mój błąd... Obiecuje, że zdarzyło mi się to przedostatni raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slava Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) @Jozi, mówię o lekkim kijku na alconitach KL, gdzie średnica szczególnie pierwszej przelotki jest w ogóle mniejsza od np standardowego alconita, a mimo to bardzo chwalę sobie ten koncept i nie widzę problemu oporu. Jakbym miał kijek krótki nie byłoby tematu młynka ważącego 310g. Ale kijek jest nieco dłuższy i wówczas te 300g. nie stanowią już takiego problemu. Różnica między 2500 a 4000 to ok. 45g. O pracę hamulca w ogóle się nie boję . Edytowane 2 Stycznia 2014 przez slava Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Nie przesadzałbym z za chudą szpulką. Osobiście wolę nawinąć podkład niż np. ucinać bardzo dobrej jakości żyłkę czy plecionkę więc zamiast 4000ss wziąłbym 4000s, a najlepiej nowy młynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Nie wiem czy nowy rarek 4000 nie byłby dobrym rozwiązaniem-waży 260g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Nie wiem czy nowy rarek 4000 nie byłby dobrym rozwiązaniem-waży 260g.A jak musi być 300, 310 gram to taśma ołowiana załatwi sprawę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) ... Edytowane 14 Stycznia 2014 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zauważyłem (przynajmniej na forum),że sporo osób stosuje kołowrotki,które rozmiarówką spokojnie mogą być wykorzystywane do znacznie cięższego łowienia,do lekkiego kija moim zdaniem można podpiąć nawet tysiączkę,a 2000-2500 to spokojnie obsłużą kijek do 30 gram (ja Stradica 2000 połączyłem z kijem 40-to gramowym i przez kilkanaście lat nie umarł ).Zobaczcie na tym filmiku,jakie rybki gościu wyciąga i jakoś daje radę bez betoniarek-nie sądzę,żeby te kręcioły miały rozmiar większy niż 4000 : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Podepnę sie pod temat... Sam szukam kręciola o wadze około 300 gram wyważyć kijek pod klenia - jazia ( TD 4-14 mod-fast) 9Do lekkiego kija jak najlżejszy kołowrotek, taką mam zasadę. Nawet kosztem idealnego wyważenia, to nie ma aż tak wielkiego znaczenia przy zestawie ważącym łącznie około 350 gramów. Oczywiście dokładając 100 gramów (większy kołowrotek) środek ciężkości przesunie się o może 3 czy 5 cm w stronę stopki, ale moim zdaniem nie warto. Może przy technikach stricte dżigowych, może dla lepszego samopoczucia, może dla szpanu...ale nie dla komfortu łowienia No ja jestem raczej z tych którzy wolą trzymać dodatkowe 100 gram niż ciągle lecący na pysk kijek a różnice w wyważeniu miedzy shimano aero 1000 (230 g) a team dragonem 735 ix (308) są dosyć spore.A wiec szukam czegoś w miare płytka szpule pod zylke 0,16 - 0,18 i pletki jak pajęczynki o wadze okolo 300 gram. Co przewertowałem to zazwyczaj wypadają mi kołowroty do matchowek - ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie do spiningu 3 razy w tygodniu.... Macie jakieś propozycje ? Kasa to tak 200 - 350 zl może być używka Pozdrawiam meme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 @meme174poszukaj watku faceta w masce o mitach wywazania wedek kolowrotkiem ... oplaca sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi