Skocz do zawartości

Młynek 4000 z płytką szpulą do kijka 2,75 do 14g.

slava

Rekomendowane odpowiedzi

@meme174

poszukaj watku faceta w masce o mitach wywazania wedek kolowrotkiem ... oplaca sie ;)

@Pitt

Znalazłem, fajny temat  :)

A tak serio sprawdzilem i lepiej kij lezy mi z kolowrotkiem o masie 300 g

Eeee tam, żadne doświadczenia virtualnych kolegów nikogo nie przekonają. Lepiej zrobić tak:

1. Weź swój ulubiony kij spinningowy.

2. Dokręć do niego kołowrotek w dowolnym rozmiarze o ciężarze 200 gramów. Sprawdź dokładnie środek ciężkości zestawu, możesz ten punkt zaznaczyć taśmą czy innym zmywalnym markerem.

3. Odkręć kołowrotek. Poszukaj kręcioła 300 gramowego. Dokręć. Wyznacz środek ciężkości. Zaznacz innym kolorem.

4. Zastanów się, czy dla tej "ogromnej" różnicy opłaca się trzymać przez cały dzień przeciążony o 100 gramów zestaw. Wykonując tysiąc rzutów obciążasz rękę o dodatkowe 100 kilogramów (skrót myślowy). 

5. Poczytaj o "łokciu tenisisty".

6. Podejmij decyzję.

Pozdrawiam :lol:

cristovo

No żeby tak ładnie pozaznaczał to by nawet fajnie było ale nie mam duszy artysty aby robić jakieś kolorowe kreski na rękojeści - prostak ze mnie.

A wracajac do punktu 4 - tak dla mnie sie oplaca trzymac zestaw ciezszy o 78 gram ( podaje dokladna wage bo jak ktos szuka kręćka lzejszego o 30 gram to juz cos :) )  z jednego powodu - to zestaw ma byc dopasowany do wedkarza a nie odwrotnie - mi te parę cm robi dosyć dużą różnice i nie lubię trzymać kija powyżej stopki kołowrotka. :)

twin power XTR 4000 z płytką szpulką, jest taki własnie na giełdzie i korci mocno...

opcja druga to stradic 4000 fd, dlaczego ? te młynki mają specjalne plastikowe nakładki na szpulkę - zmniejszają pojemność szpulki-- fajny bajer jak ktoś szuka takiego młynka.

Edytowane przez tibhar

Wątek nabiera rumieńców i bardzo dobrze :).

Pół swojego wędkarskiego życia biegałem za kropkami w pomorskich strugach z kijkami do 2,2 z młynkami stosunkowo małymi. Od roku ze względu zmianę otoczenia (zdarza mi się pobiegać za jaziami i kleniami w Wiśle) przerzuciłem się na dłuższe kije i jestem obecnie na etapie"dumania" - i stąd ten wątek ;).

Operatywność krótszych kijków jest zdecydowanie odmienna niż dłuższych i nie przeszkadza mi 300g - ciekaw jestem na dłuższą metę czy to rozsądne dopasowanie sprzętu i dlatego pozwoliłem sobie otworzyć wątek.

Nadspodziewanie dobrze pracuje mi się z ciekawą maszynką jaką jest TP '11 i spodziewam się, że zakup płytkiej szpuli do lekkiego kijka jest lepszym rozwiązaniem niż zakup mniejszego młynka. Jak wsiądziesz do Ferrari, to nie bardzo chcesz przesiąść się do FSO (chociaż zacna to była i jest jeszcze maszyna) - a na dwa Ferrari nie bardzo mam ochotę wydać kasę (przynajmniej obecnie).

Wątek nabiera rumieńców i bardzo dobrze :).

Pół swojego wędkarskiego życia biegałem za kropkami w pomorskich strugach z kijkami do 2,2 z młynkami stosunkowo małymi. Od roku ze względu zmianę otoczenia (zdarza mi się pobiegać za jaziami i kleniami w Wiśle) przerzuciłem się na dłuższe kije i jestem obecnie na etapie"dumania" - i stąd ten wątek ;).

Operatywność krótszych kijków jest zdecydowanie odmienna niż dłuższych i nie przeszkadza mi 300g - ciekaw jestem na dłuższą metę czy to rozsądne dopasowanie sprzętu i dlatego pozwoliłem sobie otworzyć wątek.

Nadspodziewanie dobrze pracuje mi się z ciekawą maszynką jaką jest TP '11 i spodziewam się, że zakup płytkiej szpuli do lekkiego kijka jest lepszym rozwiązaniem niż zakup mniejszego młynka. Jak wsiądziesz do Ferrari, to nie bardzo chcesz przesiąść się do FSO (chociaż zacna to była i jest jeszcze maszyna) - a na dwa Ferrari nie bardzo mam ochotę wydać kasę (przynajmniej obecnie).

co racja to racja, po co 2 ferrari jeden starczy  ;)

co do młynków to raczej każdy musi przekonać się na własnej skórze co lubi.. 

ja lubię większe młynki w L i UL - najlepiej łowiło mi się TP sra w rozm. 3000 dobra praca i odpowiednia długość rączki, nie tak jak w rozm. 1000 miałem wrażenie że kręcę w miejscu. Maly i lekki młynek przy kiju 2,90 -3,00 to nie to.

Edytowane przez tibhar