Skocz do zawartości

deps DR-100ZXL

bazyloss

Rekomendowane odpowiedzi

Uuuu, ciekawostka. Tak bez gwiazdki jakoś dziwnie. Przy grubszej walce może być ciężko wyregulować hamulka? trafić w mały regulator przy wędce pod sporą rybą, adrenalinie, może być kłopotliwe. Ale to pewnie jak jazda samochodem z kierownicą po lewej i po prawej. Dwa tygodnie i człowiek się przyzwyczaja.

Ładny.

Uuuu, ciekawostka. Tak bez gwiazdki jakoś dziwnie. Przy grubszej walce może być ciężko wyregulować hamulka? trafić w mały regulator przy wędce pod sporą rybą, adrenalinie, może być kłopotliwe. Ale to pewnie jak jazda samochodem z kierownicą po lewej i po prawej. Dwa tygodnie i człowiek się przyzwyczaja.

Ładny.

a ja myślę, że wprost odwrotnie, myślę, że w naturalny sposób palce zjeżdżają na koło obrotowe, dodatkowo masz na nie więcej miejsca, no i regulacja w tym hamulcu jest bardziej płynna

a ja myślę, że wprost odwrotnie, myślę, że w naturalny sposób palce zjeżdżają na koło obrotowe, dodatkowo masz na nie więcej miejsca, no i regulacja w tym hamulcu jest bardziej płynna

Czemu bardziej płynna ? Zasada działania chyba taka sama jak gwiazda ?

Pokrętło zamiast gwiazdy wygląda lepiej i waży mniej. Ergonomiczność jest na poziomie porównywalnym, z jednym wyjątkiem. W warunkach polowych, w młynkach o sporej mocy hamulca pojawia się niedogodność. Przy końcowych ustawieniach, siła potrzebna do dotarcia do oporu hamulca bywa znaczna. Dłuższe ramie w oczywisty sposób pomaga. Testów nie robiłem ile mogę dociągnąć, ale czuć różnicę. Badane na tuningowych pokrętłach do ABU. :)   

Luz luzem trzeba by było w rękacha mieć żeby ocenić czemu się giba , może też miał słabo korbe dokręconą - jedno jest pewne przy 5 kg hamulcu bez gwiazdy bedzie ciężko na maxa dokrecić a szczególnie w kierunku zgodnym z obrotami korby , bo jak to zrobic zeby zatrzymac korbe i krecic dociskiem ?? Dwoma rękami ?

tym bym się aż tak nie przejmował, mam Zilliony z korbą 100mm i po prostu jest tam tyle miejsca, że nie powinien to być jakiś szczególny problem, aczkolwiek z gwiazdą pewnie łatwiej

Skoro z gwiazdą łatwiej to po co życie sobie utrudniać :) Ale nie powiem zawsze coś fajnego z czeluści internetu wygrzebiesz  :)

dokrecic mozna w domu, od biedy kombinerkami ;)  ale jak regulowac nad woda, podczas holu, z goraca ryba na drugim koncu linki ... o to sie nie martwicie? :)  bo to byla pierwsza mysl jaka mi do glowy przyszla

Przecież pisałem o tym - od biedy można nosić kombinerki ze sobą xD 

tłumaczenie z Google :

Non-slip drag system which is the main feature of the DR100ZX.
You can drag someone from heavy cover without power loss is completely eliminated by shunned the drag which is the functionality that is not required in the frog game and punching to be used in full lock the drag, passing the leadership of all the big bus.
The point where the star drag was located, the machine cuts the parts of the operability is taken into consideration, such as winding the line slug with one hand is placed.

czyli teoretycznie w w małym i średnim zakresie mocy hamulca lekko, a potem blokada i ryba na klatę :) - dobrze rozumiem ?

w innym miejscu piszą, że do metody Frog, bez użycia hamulca

Edytowane przez bazyloss

dokrecic mozna w domu, od biedy kombinerkami ;)  ale jak regulowac nad woda, podczas holu, z goraca ryba na drugim koncu linki ... o to sie nie martwicie? :)  bo to byla pierwsza mysl jaka mi do glowy przyszla

Regulacja nie jest problemem. Odkręcić da się swobodnie. Siły w paluchach mamy tyle samo- ta sama średnica. Chwytać można między kciuk i palec wskazujący, tak samo jak przy pokrętle docisku. Natomiast kwestia tego ile będzie brakowało do końca jest otwarta. Bo na pewno nie da się dokręcić równie silnie jak  gwiazdą. Przynajmniej przy przejściu z gwiazdy, na pokrętło w modelu zaprojektowanym pod gwiazdę. Jak jest w daiwie nie wiem. 

Edytowane przez Krzysiek_W