Skocz do zawartości

ŚWIDER MORA NOWA SYSTEM CZY KTOŚ UŻYWAŁ?

sandacz25

Rekomendowane odpowiedzi

Piękne ryby.

Ale faktem jest że nie każdy ma takie ryby w łowisku. A przynajmniej  nie tyle żeby w miarę regularnie łowić i na okonie starczy rozmiar 13

A w 13 dziurze spokojnie zmieści się kaczodzioby 2-3 kg

W 13ke dziure mieści się 5,5 kg :)   Z zassaniem co prawda :)

Podzielam zdanie przedmówcy .Posiadam morę nova z krótkim ślimakiem i jestem bardzo zadowolony.Jak dobry dzień to wiercę około 50-70 dziur w bieganiu za okoniem a na wiosenny lód cud malina.Tonarem też się nawierciłem perę ładnych lat i niestety mora wygrywa w cuglach

• 4 tygodnie później...

Mory nie mam ale wygląda porządnie.Mam za to tonar i nie wiem może taki bubel kupiłem :)  Ta niższa rączka rozleciała sie.Kreci bez rewelacji . Jest dosyc wysoki i jak sie jest niskim to jest nie wygodnie.Mój ojciec męczył sie nim.Jakoscia nie powala :)  ale kręci.Długie lata używałem polskiego wiertła kołaszewski i sobie chwaliłem.Chyba juz ich nie produkują.Jeśli bedziesz zainteresowany tonar to idz do sklepu i pomacaj :)  Nie wykluczam ze może mi sie taki trafił albo mam talent do psucia.

Na 100 % podróba zdarzają się , kolega wie jak je odróżnić. Coś inaczej jest spawane przy ślimaku,

Witam.

Od dwóch tygodni wiercę Mora Nova 13 cm. Wcześniejsze 3 sezony 2 szt. Tonara też 13. Tonary były na bank oryginał, kupione u ruskich. Niestety, w jednym odpadł ślimak, o rączkach nie wspomnę - polecam od nowości owinąć taśmą izolacyjną -  pozatym często "zacinały się " w trakcie kręcenia. Mora jest ciut cięższa od ruska, ale zamianę mogę porównać do przesiadki z pierzchni na Tonara. Inna geometria noży i ślimaka pozwala na wykręcenie dziury trzymając rączki świdra dwoma palcami każdą - spróbujcie tej sztuczki Tonarem. Niestety jest też bardzo poważna wada. Za jedną Nova kupimy 5 szt. Tonara. Uznałem jednak, że nie stać mnie na kolejnego Tonara i jak na razie, żeby nie zapeszyć, Nova powinna przeżyć te 5 Tonarów. Pozdrawiam.

Mam wymieniony świder od 2 sezonów. Wierci dziury w każnym lodzie. Wcześniej miałem tonara ok 5 lat i zawsze był problem kiedy był najbardziej potrzebny. Zawsze musiałem mieć przysobie zapasowe ostrza. A w expercie pro nic takiego nie występuje. Mora to taki mercedes w śrud świdrów.