Skocz do zawartości
  • 0

Ciężarek / kotwica / wyciągarka do kotwiczenia łodzi

zuraw16

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

i teraz jak to połączyć żeby przechodziło przez dziobowe mocowanie kotwicy, żeby kotwica była u góry całkiem żeby nie wisiała

To może być trudne - ja stosowałem na otwartej rolce kotwicznej.

Pojedyncza guma oplatana fi 8mm może być za słaba (ja mam splecioną z 3ch linek, o dł. ok. 1m).

Wieczorem zrobię zdjęcie i wrzucę do wątku.

• 0

Ja ostatnio taką kotwicę wymodziłem , do spodu dokręciłem krążek oblany gumą  raz że ciężar jest teraz 12 kg to co najważniejsze że guma nie uszkodzi mi łódki w razie puknięcia czy stawiania na dnie łodzi  , choć na spód też kupiłem wycieraczki ażurowe . Myślę że teraz wystające talerzyki  będą bardziej zaczepiać się o dno  i na 10 m głębokości w końcu stanę  , przy połowie na spławik jest to konieczne   :) post-68034-0-75155000-1581967501_thumb.jpg

• 0

Wrzucasz go po prosu za burtę? :) czy masz jakieś rolki i po nich opuszczasz i wyciągasz?

Jeżeli brak Ci sił to są wciągarki ręczne i elektryczne innych rozwiązań chyba nie ma.

W tym roku montuję wciągarkę MinnKoty do swojej łodzi, wcześniej taki sam ciężarek wciągałem ręcznie.

Kilka lat sobie tak radziłem, gorzej było zimą...

• 0

Wrzucasz go po prosu za burtę? :) czy masz jakieś rolki i po nich opuszczasz i wyciągasz?

Jeżeli brak Ci sił to są wciągarki ręczne i elektryczne innych rozwiązań chyba nie ma.

W tym roku montuję wciągarkę MinnKoty do swojej łodzi, wcześniej taki sam ciężarek wciągałem ręcznie.

Kilka lat sobie tak radziłem, gorzej było zimą...

http://pleciona.pl/pl/p/Wysiegnik-do-kotwicy-SCOTTY-0278F-montow.-na-stale/24696

Cos takiego może? Zawsze to wygodniej będzie ale jednak ręcznie trzeba będzie dalej wachlować, może jakas rolke dorobic?

• Like 1

• 0

Czyli jednak spuszczałeś ciężarek z "ręki" wcale się nie dziwię, że było ciężko i niewygodnie.

Ja mam coś podobnego do tego:

https://allegro.pl/oferta/rolka-wciagarka-do-kotwicy-z-knaga-zaciskowa-k-o-9095927023?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_sporty_wodne_sport_other_sports&ev_adgr=Sporty+wodne&gclid=EAIaIQobChMIjOagzdHd6AIVhKoYCh1iNwEfEAQYBSABEgJ4p_D_BwE

Z pewnością mniej się będziesz męczył i będzie wygodniej :)

A jak to nie pomoże to zostają wciągarki.

• 0

Pływałem IWĄ 3,90 teraz pływam Romaną 4,40  używam dwuch kotwic po 4 kg i 25m linki i nie mam problemu z ustawieniem się
na okoniowej miejscówce  przy większwj fali wcześniej wypuszczam więcej linki jak kotwica trzyna  to dopiero właściwie się ustawiam ,a całe lato dedykuję okoniowi , za szczupakiem ruszam dopiero jesienią.

post-72455-0-81973000-1586517549_thumb.jpg

Edytowane przez perch22

• 0

Czyli jednak spuszczałeś ciężarek z "ręki" wcale się nie dziwię, że było ciężko i niewygodnie.

Ja mam coś podobnego do tego:

https://allegro.pl/oferta/rolka-wciagarka-do-kotwicy-z-knaga-zaciskowa-k-o-9095927023?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_sporty_wodne_sport_other_sports&ev_adgr=Sporty+wodne&gclid=EAIaIQobChMIjOagzdHd6AIVhKoYCh1iNwEfEAQYBSABEgJ4p_D_BwE

Z pewnością mniej się będziesz męczył i będzie wygodniej :)

A jak to nie pomoże to zostają wciągarki.

Dzieki bardzo! Dokładnie coś takiego chodziło mi po głowie :)

• 0

Witam. Czy ktoś stosuje WYSIĘGNIK DO KOTWICY 0278F firmy SCOTTY. Nigdzie nie mogę znaleźć zdjęcia od góry informacji o mocowaniu oraz do jakich ciężarów jest przystosowany. Gdzieś przewalając forum bardzo dobrze się o nim wypowiadali.

Potrzebuję kupić rolkę kotwiczna do kotwicy 14 kg i liny 12 mm (rolkę wciągarke do kotwicy z knagą zaciskową)

Jeśli macie jakieś sprawdzone pozycje i wiecie gdzie je kupić bardzo proszę o info.

Edytowane przez MaLiNPlOcK

• 0

Użytkuję taka rolkę (stałą) od 2 lat. co prawda kotwica mniejsza ale w 90% w nurcie. Szarpnięcia na kamolach potrafią przewrócić człowieka. Używałem też z kotwicą 10kg. Najmniejszych problemów, porządny sprzęt z dużym zapasem mocy. Mocowane jest na 3 śruby 2 z tyłu jedna pośrodku.

2b4ddd72432ea12d6b3bbf4bf92502f9.jpg13c0bfcb5513f65948dae00519d62476.jpg

Edytowane przez Tresor

• 0

Ja mam 8mm i kotwice 15LBS. Kolega w łodzi ma 12mm i 30 LBS. Widziałem 15kg gumową zawieszoną na tym uchwycie i to na wyciegniku. Scoty to Scoty płacisz raz i spokój.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Da radę ,tylko trzeba ten wysięgnik  solidnie przymocować.

• 0

Kolego dziękuję za odpowiedź ale napij się proszę meliski.

Jest drobna różnica pomiędzy kółkiem do pływania o wadze 30 kg a łódce o wadze 250kg. Fakt że mogłem sprecyzować że interesuje mnie czy na łódkach stosują te rolki. Moja waży ponad 200kg + silnik 50kg + graty około 30kg

• 0

No to ci pisałem. Moi koledzy pływają (pływali bo przeszli na windy elektryczne) po Odrze z tym uchwytem łodziami 470 i 430 silniki 20 i 50 z największymi kotwicami river.
Inni też Ci pisali ze wytrzyma ale ty masz widać jakiś problem. Kosztuje to 3 woblery a ty chcesz aby ci pisać badania naukowe? A melisy nie pije, pije rudą ale to od 17 do poniedziałku. .. :)

ps moje kółko do pływania ze mną ze szpejem przekracza 200kg.

Zobacz też stare filmy Wędkarskiej Pasji zanim i oni przeszli na widny. Łódki River Fox Pierwszy z brzegu: https://www.youtube.com/watch?v=sr_zecTUQCs

Edytowane przez Tresor

• 0

Witam kup coś takiego jest większa od scottiego i solidniejsza. Używałem obu szczerze polecam tą z foto jest obecnie dostępna na olx. Na mojej nowej łódce nie było możliwości montażu scottiego bo był za krótki i musiałbym się bawić z wysięgnikiem .Ta  zrobiła robotę

post-64721-0-48358700-1588247297_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Denerwuje mnie dyndająca kotwica na falach obijająca łódkę, a przy każdej zmianie miejscówki wciągać na pokład się nie chce.

Pomyślałem więc o rozwiązaniu z kotwicą river tak jak to jest w windzie elektrycznej tylko mnie by interesowało rozwiązanie z knagą zaciskową. Może ktoś już przerabiał taki temat?