zuraw16 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zastanawiam się jaki ciężarek kotwiczny kupić do łodzi Romana 430 aby utrzymał ją na ZZ?Będe używał tylko jednego ciężarka,sporadycznie dwa przy łowieniu na grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 21 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 i teraz jak to połączyć żeby przechodziło przez dziobowe mocowanie kotwicy, żeby kotwica była u góry całkiem żeby nie wisiała To może być trudne - ja stosowałem na otwartej rolce kotwicznej.Pojedyncza guma oplatana fi 8mm może być za słaba (ja mam splecioną z 3ch linek, o dł. ok. 1m).Wieczorem zrobię zdjęcie i wrzucę do wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 carpfishing Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Witam.Jaką zastosować kotwicę na górną Odrę?Łódka aluminiowa 3m płaskodenna (ok.50-60kg). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 River 20lbs ja mam 15LBS w pontonie na środkowej Odrze i tez wystarcza w 100% nigdy nie miałem problemu nawet w najszybszym nurcie. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Ja ostatnio taką kotwicę wymodziłem , do spodu dokręciłem krążek oblany gumą raz że ciężar jest teraz 12 kg to co najważniejsze że guma nie uszkodzi mi łódki w razie puknięcia czy stawiania na dnie łodzi , choć na spód też kupiłem wycieraczki ażurowe . Myślę że teraz wystające talerzyki będą bardziej zaczepiać się o dno i na 10 m głębokości w końcu stanę , przy połowie na spławik jest to konieczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kasjan Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Posiadam łódkę o długości 3.9 i używam ciężarka pokrytego gumą o wadze 14kg i wszystko jest ok tylko za każdym razem wyciaganie tej linki i wrzucanie do wody jest troche meczace, czy ktoś ma na to jakis patent? Ręczna wcziągarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chojny83 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Wrzucasz go po prosu za burtę? czy masz jakieś rolki i po nich opuszczasz i wyciągasz?Jeżeli brak Ci sił to są wciągarki ręczne i elektryczne innych rozwiązań chyba nie ma. W tym roku montuję wciągarkę MinnKoty do swojej łodzi, wcześniej taki sam ciężarek wciągałem ręcznie.Kilka lat sobie tak radziłem, gorzej było zimą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kasjan Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Wrzucasz go po prosu za burtę? czy masz jakieś rolki i po nich opuszczasz i wyciągasz?Jeżeli brak Ci sił to są wciągarki ręczne i elektryczne innych rozwiązań chyba nie ma. W tym roku montuję wciągarkę MinnKoty do swojej łodzi, wcześniej taki sam ciężarek wciągałem ręcznie.Kilka lat sobie tak radziłem, gorzej było zimą... http://pleciona.pl/pl/p/Wysiegnik-do-kotwicy-SCOTTY-0278F-montow.-na-stale/24696 Cos takiego może? Zawsze to wygodniej będzie ale jednak ręcznie trzeba będzie dalej wachlować, może jakas rolke dorobic? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chojny83 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Czyli jednak spuszczałeś ciężarek z "ręki" wcale się nie dziwię, że było ciężko i niewygodnie.Ja mam coś podobnego do tego:https://allegro.pl/oferta/rolka-wciagarka-do-kotwicy-z-knaga-zaciskowa-k-o-9095927023?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_sporty_wodne_sport_other_sports&ev_adgr=Sporty+wodne&gclid=EAIaIQobChMIjOagzdHd6AIVhKoYCh1iNwEfEAQYBSABEgJ4p_D_BwE Z pewnością mniej się będziesz męczył i będzie wygodniej A jak to nie pomoże to zostają wciągarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 perch22 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Pływałem IWĄ 3,90 teraz pływam Romaną 4,40 używam dwuch kotwic po 4 kg i 25m linki i nie mam problemu z ustawieniem sięna okoniowej miejscówce przy większwj fali wcześniej wypuszczam więcej linki jak kotwica trzyna to dopiero właściwie się ustawiam ,a całe lato dedykuję okoniowi , za szczupakiem ruszam dopiero jesienią. Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez perch22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kasjan Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Czyli jednak spuszczałeś ciężarek z "ręki" wcale się nie dziwię, że było ciężko i niewygodnie.Ja mam coś podobnego do tego:https://allegro.pl/oferta/rolka-wciagarka-do-kotwicy-z-knaga-zaciskowa-k-o-9095927023?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_sporty_wodne_sport_other_sports&ev_adgr=Sporty+wodne&gclid=EAIaIQobChMIjOagzdHd6AIVhKoYCh1iNwEfEAQYBSABEgJ4p_D_BwE Z pewnością mniej się będziesz męczył i będzie wygodniej A jak to nie pomoże to zostają wciągarki.Dzieki bardzo! Dokładnie coś takiego chodziło mi po głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciek25 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Panowie a jaka kotwice kupić do Łodzi 440 cm ok 200 kg wagi plus silnik 70 kg plus 2 kabanow na pokładzie w sumie ze sprzętem pewnie koło 500 kg masy, żeby utrzymała to na Wiśle w nurcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 River 20 lub 30 LBS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Malinplock Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam. Czy ktoś stosuje WYSIĘGNIK DO KOTWICY 0278F firmy SCOTTY. Nigdzie nie mogę znaleźć zdjęcia od góry informacji o mocowaniu oraz do jakich ciężarów jest przystosowany. Gdzieś przewalając forum bardzo dobrze się o nim wypowiadali.Potrzebuję kupić rolkę kotwiczna do kotwicy 14 kg i liny 12 mm (rolkę wciągarke do kotwicy z knagą zaciskową)Jeśli macie jakieś sprawdzone pozycje i wiecie gdzie je kupić bardzo proszę o info. Edytowane 27 Kwietnia 2020 przez MaLiNPlOcK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Użytkuję taka rolkę (stałą) od 2 lat. co prawda kotwica mniejsza ale w 90% w nurcie. Szarpnięcia na kamolach potrafią przewrócić człowieka. Używałem też z kotwicą 10kg. Najmniejszych problemów, porządny sprzęt z dużym zapasem mocy. Mocowane jest na 3 śruby 2 z tyłu jedna pośrodku. Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez Tresor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Malinplock Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Napisz proszę jakiej grubości stosujesz liny oraz jaki ciężar kotwicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Na stronie producenta jest sugerowana linka max 1/2" czyli 12 mm http://scotty.com/product/no-278-anchor-lock-with-permanent-mount/ Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez M a r a s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 1/2 " czyli 12mm plus mozesz urzyc cienszego tez bedzie robil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Ja mam 8mm i kotwice 15LBS. Kolega w łodzi ma 12mm i 30 LBS. Widziałem 15kg gumową zawieszoną na tym uchwycie i to na wyciegniku. Scoty to Scoty płacisz raz i spokój. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Ja mam 8mm i kotwice 15LBS. Kolega w łodzi ma 12mm i 30 LBS. Widziałem 15kg gumową zawieszoną na tym uchwycie i to na wyciegniku. Scoty to Scoty płacisz raz i spokój. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu TapatalkaDa radę ,tylko trzeba ten wysięgnik solidnie przymocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Malinplock Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 A czy faktycznie jest tylko na stojąca wodę ???? czy używacie również na rzece? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Czytanie boli?Przecież napisałem że 90% w nurcie...10 procent używam miedzy główkami i raz przez 3 dni w jeziorze. Koledzy na łodziach też tylko rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Malinplock Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Kolego dziękuję za odpowiedź ale napij się proszę meliski.Jest drobna różnica pomiędzy kółkiem do pływania o wadze 30 kg a łódce o wadze 250kg. Fakt że mogłem sprecyzować że interesuje mnie czy na łódkach stosują te rolki. Moja waży ponad 200kg + silnik 50kg + graty około 30kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) No to ci pisałem. Moi koledzy pływają (pływali bo przeszli na windy elektryczne) po Odrze z tym uchwytem łodziami 470 i 430 silniki 20 i 50 z największymi kotwicami river.Inni też Ci pisali ze wytrzyma ale ty masz widać jakiś problem. Kosztuje to 3 woblery a ty chcesz aby ci pisać badania naukowe? A melisy nie pije, pije rudą ale to od 17 do poniedziałku. .. ps moje kółko do pływania ze mną ze szpejem przekracza 200kg. Zobacz też stare filmy Wędkarskiej Pasji zanim i oni przeszli na widny. Łódki River Fox Pierwszy z brzegu: https://www.youtube.com/watch?v=sr_zecTUQCs Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez Tresor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomchaf11 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Witam kup coś takiego jest większa od scottiego i solidniejsza. Używałem obu szczerze polecam tą z foto jest obecnie dostępna na olx. Na mojej nowej łódce nie było możliwości montażu scottiego bo był za krótki i musiałbym się bawić z wysięgnikiem .Ta zrobiła robotę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Denerwuje mnie dyndająca kotwica na falach obijająca łódkę, a przy każdej zmianie miejscówki wciągać na pokład się nie chce. Pomyślałem więc o rozwiązaniu z kotwicą river tak jak to jest w windzie elektrycznej tylko mnie by interesowało rozwiązanie z knagą zaciskową. Może ktoś już przerabiał taki temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
zuraw16
Zastanawiam się jaki ciężarek kotwiczny kupić do łodzi Romana 430 aby utrzymał ją na ZZ?Będe używał tylko jednego ciężarka,sporadycznie dwa przy łowieniu na grunt.
Top użytkownicy dla tego pytania
13
9
9
8
Popularne dni
14 Paź
16
5 Sty
14
2 Sty
10
24 Sty
9
Top użytkownicy dla tego pytania
Tresor 13 odpowiedzi
Intro 9 odpowiedzi
Bartek1989 9 odpowiedzi
kotwitz 8 odpowiedzi
Popularne dni
14 Paź 2014
16 odpowiedzi
5 Sty 2023
14 odpowiedzi
2 Sty 2014
10 odpowiedzi
24 Sty 2014
9 odpowiedzi
Popularne posty
Bartek1989
Zostało podjechać do spawacza żeby blaszkę pod knagę przyłapał i wytoczyć stożek w rolce. Największym problemem okazało się kupno rolki. Teraz bym kupił wałek poliamidowy i u tokarza wytoczył taką rol
zuraw16
Wierzę koledze "Kotwitz" Po jego nicku widać że zna się na kotwicach :-)
kotwitz
Pływam na dwóch, różnych łódkach, każda ponad 4 metry i wiem, że z reguły wystarcza 9 kg. 14 kg też mam i używam bardzo rzadko. Jeśli zaczyna mocniej dmuchać to daje większy luz, wypuszczam więcej lin
Opublikowane grafiki
173 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi