zuraw16 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zastanawiam się jaki ciężarek kotwiczny kupić do łodzi Romana 430 aby utrzymał ją na ZZ?Będe używał tylko jednego ciężarka,sporadycznie dwa przy łowieniu na grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Denerwuje mnie dyndająca kotwica na falach obijająca łódkę, a przy każdej zmianie miejscówki wciągać na pokład się nie chce.Pomyślałem więc o rozwiązaniu z kotwicą river tak jak to jest w windzie elektrycznej tylko mnie by interesowało rozwiązanie z knagą zaciskową. Może ktoś już przerabiał taki temat? Knagą zaciskową zablokujesz sobie tylko linę na zwykłej windzie z krążkiem ale kotwica będzie się telepała dookoła. Tu byś musiał mieć na windzie "kieszeń" gdzie ta kotwica mogłaby być zablokowana. I albo sam coś wymyślisz albo kupisz komplet razem z kołowrotkiem do nawijania linki. Tylko aby to było porządnie zamocowane na lata to trzeba to zrobić przy składaniu łodzi tu mam na myśli dwa płaszcze. Chyba ,że masz jeden płaszcz i odpowiednie miejsce. https://www.szopeneria.pl/pl/p/Winda-kotwiczna-reczna-SET-BLACK-II/2596 Mam i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Ja wiem o co w tym chodzi, tylko nie moge znaleźć tej samej podstawy z ta kieszenią która wywraca i trzyma Kotwicę. Na tej podstawie bym sobie zamontował knage samozaciskową i po sprawie. Jest winda stronger sh-10 ale za ta cenę to ja już wolę Kotwicę do środka chować. Ten Twój link coś nie działa. Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Taniego rozwiązania nie znajdziesz. Tu masz kolejne, niestety wszystkie rozwiązania łapiące kotwicę kosztują. https://anmur.eu/Rolka-kotwicy-szyna-montazowa-STRONGER-p49610 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 (edytowane) Ja wiem o co w tym chodzi, tylko nie moge znaleźć tej samej podstawy z ta kieszenią która wywraca i trzyma Kotwicę. Na tej podstawie bym sobie zamontował knage samozaciskową i po sprawie. Jest winda stronger sh-10 ale za ta cenę to ja już wolę Kotwicę do środka chować. Ten Twój link coś nie działa. Pozdrawiam BartekJuż poprawiam ,samej windy jakoś nie mogę zalinkować . Tu masz ofertę https://www.szopeneria.pl/pl/c/KOTWICE-I-OSPRZET/431/2 ostatnia pozycja - wybierz sam Winda kotwiczna ręczna SET BLACK II Jak szukałem dla siebie to gdzieś widziałem same uchwyty bez kołowrotka. Były nieco inne ,mniejsze i bardziej na pawęż czyli na tył. edytka taka wersja Edytowane 11 Lutego 2021 przez M a r a s 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Mógł by mi ktoś zmierzyć w kotwicy river średnicę tego "trzpienia" Do którego wieżę się linę. Z tego co widzę na zdjeciu to rozrzesza się i interesuje mnie srednica w najszerszym miejscu czyli juz przy łopatkach. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Powiedz ile LBS bo będzie spora różnica pomiędzy 10 a 30... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Matteoo Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Bartek kup sobie taką jak będzie potrzebował na alle... i masz 14 dni na wszelkie pomiary i speawdzenia, jak Ci nie będzie pasowała to w tym czasie odeślesz tracąc raptem parę złotych na transport, a jak masz smarta to nic nie stracisz. Pamiętaj przy tym, że kotwice różnego ciężaru będą miały delikatnie różne wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Myślałem, ze ten trzpień jest tej samej średnicy nie zależnie od wagi a różnica jedynie w łopatkach. Ale jak widać się myliłem. Do łodzi 360 na zaporówke myślę o 12-15 lbs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 River jak sama nazwa wskazuje jest na rzekę na stojąca wodę się nie nadaje. Ona robi przy wypuszczeniu linki x razy głębokość. Np na Odrze mam metr wody wypuszczam 2-3 m liny i jest beton. Im głębiej tym gorzej. Teraz jak na zaporowce masz np 6m zacznie robić jak wypuscisz 12-20m liny... Zwykła gumowana zrobi lepsza robotę... Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Ja na Siemianówka biorę a tam głównie na 2-3m łapie. Na 4-5 bardzo żadko się ustawiam. Taką gumowaną musiał bym często na pokład wrzucać a kombinuję coś co by mi na falach komfortowo pozwalalo miejscówki zmieniać bez wrzucania na pokład. Czyli tak jak robi to elektryczna ale u siebie chcę wciągać recznie i blokować w knadze zaciskowej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Zostało podjechać do spawacza żeby blaszkę pod knagę przyłapał i wytoczyć stożek w rolce. Największym problemem okazało się kupno rolki. Teraz bym kupił wałek poliamidowy i u tokarza wytoczył taką rolkę jaką chcę. Całość wypróbowane w imadle i narazie działa. Na montaż muszę poczekać aż Covid puści 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarasR Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Mam pytanie:) Na fotce wyżej widać jak jest zawiązana kotwica. Jaki supeł zastosować aby było OK ? Szekla trochę blokuje na dolnej rolce więc odpada .Kausza do lin ? trudno będzie zacisnąć. Ma ktoś jakiś pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Zostało podjechać do spawacza żeby blaszkę pod knagę przyłapał i wytoczyć stożek w rolce. Największym problemem okazało się kupno rolki. Teraz bym kupił wałek poliamidowy i u tokarza wytoczył taką rolkę jaką chcę. Całość wypróbowane w imadle i narazie działa. Na montaż muszę poczekać aż Covid puści Bardzo estetyczne i przemyślane wykonanie, gratulacje. Poszukaj lepszej knagi zaciskowej, miałem ,,identyczną,, sprężyna w niej wytrzymała kilka tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 (edytowane) Dzieki myślę jeszcze nad malowaniem proszkowym. Knaga była już zamontowana na łódce jak ją kupilem, działa od półtorej roku i narazie nic jej nie brakuje A węzeł bardzo prosty, tylko jeszcze do wytestowania. Robi się zwykły supeł z długą końcówką, następnie przeklada się ta końcówkę przez oczko w kotwicy. I wracamy ta sama drogą przez supeł Edytowane 18 Lutego 2021 przez Bartek1989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Dzieki myślę jeszcze nad malowaniem proszkowym. Knaga była już zamontowana na łódce jak ją kupilem, działa od półtorej roku i narazie nic jej nie brakuje A węzeł bardzo prosty, tylko jeszcze do wytestowania. Robi się zwykły supeł z długą końcówką, następnie przeklada się ta końcówkę przez oczko w kotwicy. I wracamy ta sama drogą przez supełWrzuć jakiś rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 binio1111 Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 (edytowane) Bartek1989Jak chcesz wciągać kotwicę typu river tak jak robią to windy elektryczne to kup to ucho z rolką właśnie od elektycznej wciągarki. Koszt 80pln. Zwróć się do kolegi Atana-przedsawiciel Traca. Sorry teraz zauważyłem , że zrobiłeś sam. No ale nie usuwam . Może się komuś przyda. Edytowane 18 Lutego 2021 przez binio1111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Radbraw Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2021 Dzieki myślę jeszcze nad malowaniem proszkowym. Knaga była już zamontowana na łódce jak ją kupilem, działa od półtorej roku i narazie nic jej nie brakuje A węzeł bardzo prosty, tylko jeszcze do wytestowania. Robi się zwykły supeł z długą końcówką, następnie przeklada się ta końcówkę przez oczko w kotwicy. I wracamy ta sama drogą przez supełhttp://lakierniaproszkowa.com/ Polecam malowałem tam felgi samochodowe a przy okazji można kupić kilka blaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 19 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Wrzuć jakiś rysunek.Rysunek z wymiarami czy rysunek węzła? Binio szkoda, że tak późno się odezwałeś, pewnie bym kupił, przekopałem caly internet i nie znalazłem tego ucha. Ale z drugiej strony przynajmniej zajęcie miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 19 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 Rysunek węzła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robas Opublikowano 19 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2021 To ucho w oryginale ma jeszcze sprężynę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 To jest węzeł kotwiczny tylko trochę skrócony, nie robię tej pętli zaciskowej bo zależy mi na miejscu. https://m.cda.pl/video/14418526b/vfilm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafaldslbi Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 WitamCzy ktoś próbował adoptować wciągarkę elektryczną 12v typu DRAGON WINCH lub inne jako windę kotwiczną ?Taka wciągarka na alledrogo to 20% ceny windy ,więc może warto się pochylić. Na tą chwilę targam ręcznie ale latka lecą i więcej siły na łowienie jak męczenie z kotwicą chce przeznaczyć. Tym bardziej że mam bakiste na kotwice z odpływem więc jest miejsce do montażu .Ale czy warto kombinować ? Może już ktoś przerabiał ten temat i się podzieli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sero1975 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Mam zarówno Dragon winch przy przyczepie jak i trac na gumiaku zatem się wypowiem . Na pewno da się zamontować dragona lub jakiegoś jego klona na łódce jednakże biorąc pod uwagę szybkość zwijania i jak i hałas podczas niego ja nie poszedłbym tą drogą …. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kozi81 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2022 WitamCzy ktoś próbował adoptować wciągarkę elektryczną 12v typu DRAGON WINCH lub inne jako windę kotwiczną ?Taka wciągarka na alledrogo to 20% ceny windy ,więc może warto się pochylić. Na tą chwilę targam ręcznie ale latka lecą i więcej siły na łowienie jak męczenie z kotwicą chce przeznaczyć. Tym bardziej że mam bakiste na kotwice z odpływem więc jest miejsce do montażu .Ale czy warto kombinować ? Może już ktoś przerabiał ten temat i się podzieli. Niestety 2 lata temu próbowałem przyoszczędzić używając dokładnie tej samej wyciągarki. Zabuliłem blisko 2,5 stówy a "oddałem" sąsiadowi prawie nojkę do celów nazwijmy to budowlanych za ok 40% ceny... Plus, jedyny: cholernie mocna. Minusy: bardzo wolne ściąganie linki choć wizualnie dobre, bez splątań ładnie układała linę. Drugi: brak bezprzewodowego pilota który to później okazał się wręcz niezbędny, a same kable to porażka. Trzeci: niemiłosierny hałas i to na pontonie. Osobiście nie wyobrażam sobie tego na łódce, co żywe by spierdzieliło na kilometr. Po krótkim użytkowaniu stwierdziłem że jednak trzeba coś normalnego. Czyli Trac 30. Więc albo wyciąganie rączką albo normalna winda kotwiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
zuraw16
Zastanawiam się jaki ciężarek kotwiczny kupić do łodzi Romana 430 aby utrzymał ją na ZZ?Będe używał tylko jednego ciężarka,sporadycznie dwa przy łowieniu na grunt.
Top użytkownicy dla tego pytania
13
9
9
8
Popularne dni
14 Paź
16
5 Sty
14
2 Sty
10
24 Sty
9
Top użytkownicy dla tego pytania
Tresor 13 odpowiedzi
Intro 9 odpowiedzi
Bartek1989 9 odpowiedzi
kotwitz 8 odpowiedzi
Popularne dni
14 Paź 2014
16 odpowiedzi
5 Sty 2023
14 odpowiedzi
2 Sty 2014
10 odpowiedzi
24 Sty 2014
9 odpowiedzi
Popularne posty
Bartek1989
Zostało podjechać do spawacza żeby blaszkę pod knagę przyłapał i wytoczyć stożek w rolce. Największym problemem okazało się kupno rolki. Teraz bym kupił wałek poliamidowy i u tokarza wytoczył taką rol
zuraw16
Wierzę koledze "Kotwitz" Po jego nicku widać że zna się na kotwicach :-)
kotwitz
Pływam na dwóch, różnych łódkach, każda ponad 4 metry i wiem, że z reguły wystarcza 9 kg. 14 kg też mam i używam bardzo rzadko. Jeśli zaczyna mocniej dmuchać to daje większy luz, wypuszczam więcej lin
Opublikowane grafiki
173 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi