zuraw16 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zastanawiam się jaki ciężarek kotwiczny kupić do łodzi Romana 430 aby utrzymał ją na ZZ?Będe używał tylko jednego ciężarka,sporadycznie dwa przy łowieniu na grunt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 31 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2023 Mam 12 bo taka mi przechodzi przez oczko SCOTTY i ciężar kotwicy 12 kg jak założysz cienki sznurek to w dłonie strasznie się wrzyna , osobiście odradzam , wiem że miejsca więcej zajmuje ale wygoda jest dużaAle jak łowisz w nurcie 3 do 5km/h to już 10 potrafi telepać pontonem. Grubszą zmienia się w wibrator. Pomaga wypuszczenie jak największej ilości liny tak że 3x głębokość. Ale pytający łowi na stojącej to problemu nie ma. Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Może ktoś z Was ma doświadczenie z TRAC ANGLER 30 AUTO DEPLOY GEN 3 ? https://atana.pl/sklep-on-line/windy_akcesoria/windy/trac-angler-30-autodeploy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Słaby bęben, u mnie pękł po roku. Druga rzecz jeśli masz ciężką łódź to nawinięta lina może za cieńka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Słaby bęben, u mnie pękł po roku. Druga rzecz jeśli masz ciężką łódź to nawinięta lina może za cieńka.łódź lekka, skorupa ok 100 kg (Semper 380W) plus reszta. Bęben dało się dokupić i wymienić? Dlaczego pękł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 (edytowane) Kolega opanował ten bęben. Zobacz na stronie Atana, chyba mają. Ja nie miałem czasu na sprowadzenie bo akurat byliśmy na rybach. Pękł bo plastik fantastik. Przyszło większe obciążenie i kicha. Edytowane 27 Marca 2023 przez Intro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 flymar Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Właśnie tą windę zamierzałem kupić. Sądziłem że to już coś solidniejszego.Jaką kotwicę(kg) dźwigała że bęben nie wytrzymał? wody stojące czy rzeki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 30lb,wody stojące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 flymar Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 Jest w takim razie jakaś inna winda solidniejsza od tego Anglera 30 która się sprawdza?Zakup w końcu nie na sezon.W opisie wyglądała dobrze ale może ktoś coś z praktyki podpowie.( do łódki 4m na wody stojace) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Może Trac 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 kupiłem https://atana.pl/sklep-on-line/windy_akcesoria/windy/trac-deckboat-40-autodeploy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Intro Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Myślę że będzie ok. Ja kupiłem tą 30 dlatego że potrzebowałem windy z osobnym wysięgnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Myślę że będzie ok. Ja kupiłem tą 30 dlatego że potrzebowałem windy z osobnym wysięgnikiem.a ja 40, bo potrzebuje mniej miejsca do montażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 flymar Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 Czy w tej 40- ce rolka kotwiczna jest na wspólnej płycie z zasadniczym body windy? Montaż tylko podstawy windy pod body utrzyma taką dźwignię(ramię plus rolka poza burtą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 (edytowane) Czy w tej 40- ce rolka kotwiczna jest na wspólnej płycie z zasadniczym body windy? Montaż tylko podstawy windy pod body utrzyma taką dźwignię(ramię plus rolka poza burtą?Montaż przewidują na tych 4 otworach co 171 mmA zwykła rolka kotwiczna według Ciebie wytrzyma? Edytowane 31 Marca 2023 przez tryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tryt Opublikowano 7 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2024 Używam kotwicę 9kg typu "grzybek" do windy kotwicznej. W instrukcji podano, że, cytuję: "Podczas transportu łodzi na przyczepie, kotwica musi być umieszczona wewnątrz pojazdu lub wewnątrz łodzi. Jeśli podczas transportu łodzi na przyczepie kotwica zostanie na rolce kotwicznej i wyrwie się podczas jazdy może spowodować poważne obrażenia". Jak ją włożę do bakisty to po pierwszej poważniejszej dziurze w asfalcie bakista rozbita w pył. Wożę w bagażniku, ale też patrząc na bezpieczeństwo, w razie "W" to taka kotwica leci przez auto jak kula armatnia i zabija wszystko, co napotka na drodze. Nie ma dobrego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 7 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2024 (edytowane) Używam kotwicę 9kg typu "grzybek" do windy kotwicznej. W instrukcji podano, że, cytuję: "Podczas transportu łodzi na przyczepie, kotwica musi być umieszczona wewnątrz pojazdu lub wewnątrz łodzi. Jeśli podczas transportu łodzi na przyczepie kotwica zostanie na rolce kotwicznej i wyrwie się podczas jazdy może spowodować poważne obrażenia". Jak ją włożę do bakisty to po pierwszej poważniejszej dziurze w asfalcie bakista rozbita w pył. Wożę w bagażniku, ale też patrząc na bezpieczeństwo, w razie "W" to taka kotwica leci przez auto jak kula armatnia i zabija wszystko, co napotka na drodze. Nie ma dobrego rozwiązania?Pod siedzenie pasażera.Z tyłu oczywiście Edytowane 7 Czerwca 2024 przez Ardoro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artek Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia Witam. Poproszę o poradę doboru kotwicy gumowanej. Łódka dł. 3,7m. szer. 1,7m. waga 115kg. Pływanie w 80% na wodach stojących o twardym, piaszczystym dnie, 20% rzeka o dnie mulistym, o małym uciągu. Pytanie, czy kotwica o masie 9kg. jest wystarczająca na takie warunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomchaf11 Opublikowano 27 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 9kg da radę. Ja mam dwie kotwice chyba 4kg na stojące wody i 12na rzekę, ale jak rzeka nie jest rwąca to 9kg spokojnie powinno wystarczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia Miałem 9 kg do cięższego zestawu i dawało radę. Jak będzie mocno wiało czy będzie większy uciąg wypuścisz więcej linki i dalej będzie trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 9kg da radę. Ja mam dwie kotwice chyba 4kg na stojące wody i 12na rzekę, ale jak rzeka nie jest rwąca to 9kg spokojnie powinno wystarczyć.To co ty masz za barkę że na rzekę 12kg? Szarpiesz się tym ręcznie?Ja na rzekę do łódki 300-400kg używam 15LBS River (6,8kg) I trzyma mnie w nurcie jak najbardziej ok. Prąd wody od 2 do 5km/h na zakrętach... No chyba że zwykła płaska wtedy trzeba wagę x2... Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artek Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia Miałem 9 kg do cięższego zestawu i dawało radę. Jak będzie mocno wiało czy będzie większy uciąg wypuścisz więcej linki i dalej będzie trzymać.Oczywiście mowa o kotwicy gumowanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomchaf11 Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia To co ty masz za barkę że na rzekę 12kg? Szarpiesz się tym ręcznie?Ja na rzekę do łódki 300-400kg używam 15LBS River (6,8kg) I trzyma mnie w nurcie jak najbardziej ok. Prąd wody od 2 do 5km/h na zakrętach... No chyba że zwykła płaska wtedy trzeba wagę x2... Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu TapatalkaTo ciężarek taki oblany gumą jakich wiele na olx czy allegro.Rzeka Bug jak staniesz w dobrym nurcie to i z tym potrafiło czasami przesunąć a i na siemianówce zakładałem 12kg jak dobrze wiało bo mniejsza kotwica nie zbyt trzymała.W tym roku na Bugu straszna niżówka a wczoraj byłem i na siemianówce wody mniej niż z końcem gródnia.Jak tak dalej pójdzie to w kałużach będziemy lowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
zuraw16
Zastanawiam się jaki ciężarek kotwiczny kupić do łodzi Romana 430 aby utrzymał ją na ZZ?Będe używał tylko jednego ciężarka,sporadycznie dwa przy łowieniu na grunt.
Top użytkownicy dla tego pytania
13
9
9
8
Popularne dni
14 Paź
16
5 Sty
14
2 Sty
10
24 Sty
9
Top użytkownicy dla tego pytania
Tresor 13 odpowiedzi
Intro 9 odpowiedzi
Bartek1989 9 odpowiedzi
kotwitz 8 odpowiedzi
Popularne dni
14 Paź 2014
16 odpowiedzi
5 Sty 2023
14 odpowiedzi
2 Sty 2014
10 odpowiedzi
24 Sty 2014
9 odpowiedzi
Popularne posty
Bartek1989
Zostało podjechać do spawacza żeby blaszkę pod knagę przyłapał i wytoczyć stożek w rolce. Największym problemem okazało się kupno rolki. Teraz bym kupił wałek poliamidowy i u tokarza wytoczył taką rol
zuraw16
Wierzę koledze "Kotwitz" Po jego nicku widać że zna się na kotwicach :-)
kotwitz
Pływam na dwóch, różnych łódkach, każda ponad 4 metry i wiem, że z reguły wystarcza 9 kg. 14 kg też mam i używam bardzo rzadko. Jeśli zaczyna mocniej dmuchać to daje większy luz, wypuszczam więcej lin
Opublikowane grafiki
173 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi