Skocz do zawartości
  • 0

Ciężarek / kotwica / wyciągarka do kotwiczenia łodzi

zuraw16

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam 12 bo taka mi przechodzi przez oczko SCOTTY i ciężar kotwicy 12 kg jak założysz cienki sznurek to w dłonie strasznie się wrzyna , osobiście odradzam , wiem że miejsca więcej zajmuje ale wygoda jest duża

Ale jak łowisz w nurcie 3 do 5km/h to już 10 potrafi telepać pontonem. Grubszą zmienia się w wibrator. :) Pomaga wypuszczenie jak największej ilości liny tak że 3x głębokość. Ale pytający łowi na stojącej to problemu nie ma.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Czy w tej 40- ce rolka kotwiczna jest na wspólnej płycie z zasadniczym body windy? Montaż tylko podstawy windy pod body utrzyma taką dźwignię(ramię  plus rolka poza burtą?

Montaż przewidują na tych 4 otworach co 171 mm

A zwykła rolka kotwiczna według Ciebie wytrzyma?

post-67669-0-75881400-1680240212_thumb.jpgpost-67669-0-58847900-1680240221_thumb.jpg

Edytowane przez tryt

• 0

Używam kotwicę 9kg typu "grzybek" do windy kotwicznej. W instrukcji podano, że, cytuję: "Podczas transportu łodzi na przyczepie, kotwica musi być umieszczona wewnątrz pojazdu lub wewnątrz łodzi. Jeśli podczas transportu łodzi na przyczepie kotwica zostanie na rolce kotwicznej i wyrwie się podczas jazdy może spowodować poważne obrażenia". 

Jak ją włożę do bakisty to po pierwszej poważniejszej dziurze w asfalcie bakista rozbita w pył. Wożę w bagażniku, ale też patrząc na bezpieczeństwo, w razie "W" to taka kotwica leci przez auto jak kula armatnia i zabija wszystko, co napotka na drodze. 

Nie ma dobrego rozwiązania?

• 0

Używam kotwicę 9kg typu "grzybek" do windy kotwicznej. W instrukcji podano, że, cytuję: "Podczas transportu łodzi na przyczepie, kotwica musi być umieszczona wewnątrz pojazdu lub wewnątrz łodzi. Jeśli podczas transportu łodzi na przyczepie kotwica zostanie na rolce kotwicznej i wyrwie się podczas jazdy może spowodować poważne obrażenia". 

Jak ją włożę do bakisty to po pierwszej poważniejszej dziurze w asfalcie bakista rozbita w pył. Wożę w bagażniku, ale też patrząc na bezpieczeństwo, w razie "W" to taka kotwica leci przez auto jak kula armatnia i zabija wszystko, co napotka na drodze. 

Nie ma dobrego rozwiązania?

Pod siedzenie pasażera.Z tyłu oczywiście

Edytowane przez Ardoro
  • Like 1

• 0

Witam. Poproszę o poradę doboru kotwicy gumowanej. Łódka dł. 3,7m. szer. 1,7m. waga 115kg.  Pływanie w 80% na wodach stojących o twardym, piaszczystym dnie, 20% rzeka o dnie mulistym, o małym uciągu. Pytanie, czy kotwica o masie 9kg. jest wystarczająca na takie warunki?

• 0

9kg da radę. Ja mam dwie kotwice chyba 4kg na stojące wody i 12na rzekę, ale jak rzeka nie jest rwąca to 9kg spokojnie powinno wystarczyć.

To co ty masz za barkę że na rzekę 12kg? Szarpiesz się tym ręcznie?

Ja na rzekę do łódki 300-400kg używam 15LBS River (6,8kg) I trzyma mnie w nurcie jak najbardziej ok. Prąd wody od 2 do 5km/h na zakrętach... No chyba że zwykła płaska wtedy trzeba wagę x2...

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

• 0

To co ty masz za barkę że na rzekę 12kg? Szarpiesz się tym ręcznie?

Ja na rzekę do łódki 300-400kg używam 15LBS River (6,8kg) I trzyma mnie w nurcie jak najbardziej ok. Prąd wody od 2 do 5km/h na zakrętach... No chyba że zwykła płaska wtedy trzeba wagę x2...

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

To ciężarek taki oblany gumą jakich wiele na olx czy allegro.

Rzeka Bug jak staniesz w dobrym nurcie to i z tym potrafiło czasami przesunąć a i na siemianówce zakładałem 12kg jak dobrze wiało bo mniejsza kotwica nie zbyt trzymała.

W tym roku na Bugu straszna niżówka a wczoraj byłem i na siemianówce wody mniej niż z końcem gródnia.

Jak tak dalej pójdzie to w kałużach będziemy lowic