Skocz do zawartości

Zapytanie o kijki

kacperek993

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie w Nowym Roku.

Łowię jazie i klenie  batsonem IST1142F. Kijek ładnie miota przynętami w dolnym c.w., natomiast przynęty z górnego zakresu c.w. czyli większe, cięższe i stawiające większy opór w wodzie stanowią już dla niego problem aby utrzymać je w nurcie no i jakąś kontrolę nad nimi. I tu moje pytanie. Czy taki np. Talon VI+ 100MLXF2 o tych samych parametrach technicznych, ale o diametralnie innej akcji pozwoli zachować mi komfort łowienia przynętami w dolnym zakresie, a w górnym  pozwoli  zapanować nad większymi przynętami z którymi w.w. Batson sobie nie radzi ? Ot, takie tam głupie pytanie, ale prosiłbym użytkowników, oraz tych którzy przerobili już ,, parę"  kijków o wypowiedzenie się w tym temacie.

Ewentualnie które patyki sprawiały by się lepiej od Batsona, mając na względzie cały czas łowienie na ,,lekko".  

Z góry dziękuję za odpowiedzi. 

Mam MLXF-a ale nie wiem jak łowi się na Batsona. Łowię nim na Wiśle, jak dla max. co pociągnie to Hornet 4 cm w średnim uciągu. W wartkim nurcie już mogą być problemy z "klekającą" szczytówką. Jeśli chodzi o mniejsze woby to łowiłem na hornety 2,5 i 3,5. Na 2,5 kij jest trochę za mało delikatny ale 3,5 są jakby stworzone dla niego. Jeśli chodzi o inne przynęty to obsługuje woblery boleniowe do 12gr nie stawiające dużego oporu w wodzie np. Hermesa już nie poprowadzisz w nurcie.