Skocz do zawartości

Jak wykonać własną blaszkę : wahadłową , obrotową czy cykadę

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem takiego tematu i nie mogłem się doszukać .

Wiem , że wielu z nas wykonuje swoje wahadełka czy inne metalowe przynęty . Myślę , że są to bardzo skuteczne przynęty które zasługują na to aby im poświęcić trochę więcej uwagi . Co Wy na to ?

Sam lubię wykonywać blaszki w wolnych chwilach i nawet jest to mój sposób na odstresowanie . Jest to też ceniona przeze mnie przynęta spiningowa , której zawsze poświęcam przynajmniej polowę czasu z każdego wypadu na rybki ze spiningiem . Przez pewien czas robiłem woblerki ale spowrotem zacząłem klepać blaszki , stąd moje zainteresowanie tematem . Dzisiaj wstawię zdjęcia 5 małych blaszek dobrych do połowu pstrąga czy okonia .

Ps : jeśli taki temat istnieje to proszę o usunięcie mojego .

post-1250-1348913918,2416_thumb.jpg

post-1250-1348913918,3179_thumb.jpg

wobler-w1 bardzo ładna praca.

Może napiszesz parę słów o tym jak krępujesz kształt. Czy robisz to prasą, czy jest to typowa klepanka na zimno? bardzo jestem ciekaw.

Moje blaszki to typowa klepanka na zimno . Wycinam kształt blaszki potem wybijam jej wzorki łuski czy inne a następnie przy pomocy okrągłego stępla krępuję wgłębienie .

Jak chcę nadać jej srebrny połysk to pokrywam ją cyną i poleruję . Na koniec wkładam do lakieru .

Dorobiłem jeszcze 5 nowych . Te od spodu przyciemniłem sprayem na kolor prawie grafitowy , dzięki temu jak wpadają w ruch obrotowy to fajnie lusterkują .

post-1250-1348913921,821_thumb.jpg

post-1250-1348913921,8848_thumb.jpg

Nigdy nie klepałem takiej blaszki, zastanawiam się jak wybijasz to głębokie wygięcie, nie niszcząc wcześniej wykonanej faktury łusek i samej wierzchniej warstwy?

To proste blaszkę klepie na kowadełku ołowianym ołów się poddaje i nie niszczy fakrurki . Gdybyś miał kowadełko stalowe z takim wgłębieniem do krępowania to możesz podłożyć kawałek grubszej skóry albo taśmę ołowianą .

@WOBLER-W1

Blaszki po lakierowaniu nie matowieją?

Powierzchnia blaszki matowieje przez utlenianie się metalu w kontakcie z tlenem . Gdy ograniczysz dostęp tlenu np. przez polakierowanie , proces utleniania zatrzymujesz i blaszki długo zachowują swój połysk . Pozdrawiam , Paweł B .

@WOBLER-W1

A skąd wziąłeś ten okrągły trzepień? Ja kiedyś zaokrągliłem pilnikiem młotek ale to bardzo długo trwało a tego młotka już niestety nie mam:(

Dokladnie zrobiłem tak jak Ty , zaokrągliłem młotek tyle , że szlifierką kątową . Inny zrobiłem ze śruby o pokaźnych rozmiarach w podobny sposób .

@ maniak - przy robieniu blaszek wcale nie chodzi o talent tylko o to żeby próbować i z czasem jest coraz lepiej .

wprawdzie pytanie nie bylo kierowane do mnie, ale chetnie odpowiem :D

mozna lutwnica, mozna uzyc pieca (bez roznicy czy grzejacego podczerwienia, konwekcyjnego czy vapour phase), mozna nawet tzw. lutlampa (czyli malym palnikiem) ... najwazniejsze, zeby zrodlo ciepla topilo cyne ... dla przypomnienia, cyna zawierajaca olow topnieje w temp. +/- 183?C, cyna bezolowiowa topnieje w temp. +/- 221?C ...

cyny mozna uzywac w sztabach, w drucie i nawet w formie pasty ...

ja najchetniej uzywam pasty i pieca konwekcyjnego :D

Dziękuję Pitt za odpowiedz :D

Zastanawiałem sie nad cyna w formie pasty lecz nie znalazłem w pobliskich sklepach wiec chyba trzeba będzie pojechać do bardziej specjalistycznego sklepu.

Co do blaszek: to mam chęć zrobić parę blaszek na wzor algi i gnoma lecz z cienkiej kwasowki lub z miedzi w rozmiarach 10+ cm :D

Pozdrawiam

Slider

Pitt,

nie do konca masz racje z topnieniem pasty bezołowiowej poniewaz pasta bizmutowa topi sie w temp 136 stopni C, ale musze przyznac ze i tak masz niezłą wiedze na ten temat ;)

Pozdrawiam

jest tyle stopow ile 'potrzeb' ... tylko na uniwreku w oklahomie opatentowano ponad 180 roznych mieszanek pasty pb-free ... to bylo jakies 5 lat temu ... a gdzie reszta???

o pascie bizmutowej nie bede sie wypowiadal, bo w elektronice nie jest nikomu do szczescia potrzebna B)