Jeziorm 1 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 No wlasnie paste bizmutowa używamy (firma w ktorej pracuje)w czasie lutowania jednego z produktow ( klient z rynku amerykańskiego ) podziwiam sporą wiedzę na temat lutowania rozpływowego Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 doswiadczenie zawodowe jest doswiadczeniem zawodowym teraz juz chyba czas skonczyc tego off topa, na temat lutownia mozemy sobie pogadac na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2008 Dokładnie tak jak mowisz Pitt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 21 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2008 Wyklepałem też taką groźną blaszkę . Ma zaledwie 70 gram i zęby piranii , hi hi . Ciekawe czy będzie dobra na suma , czy będzie gryzła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Heh ale mam sklerozę , mam pytanko , czy ja tutaj zamieściłem gdzieś prezentację jak zrobić blaszkę wachadłową ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Jeszcze nie PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 JAK ZROBIĆ BLASZKĘ WAHADŁOWĄ ? Opiszę teraz blaszkę o kształcie trumienki . Zacznę od tego , że do wykonania takiej blaszki nie potrzeba wyrafinowanych narzędzi . Wystarczy szlifierka kontowa którą w markecie możemy kupić już za 30 złotych i do niej do kompletu kamień do cięcia metalu - polecam takie cienkie 1mm ( 2 do 4 zł. ) Resztę narzędzi widać na zdjęciach : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Mamy skompletowane narzędzia to teraz przechodzimy do wykonania blaszki. Najpierw wycinamy kształt blaszki. Do tego celu robimy sobie szablon przerysowujemy kształt tu opisuję tak zwaną ( trumienkę ). Szablon dlatego aby w przyszłości gdy stwierdzimy ,że blaszka nam pasuje mieć gotowy wzór do powielania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Płetwy: Bierzemy mały przecinaczek i po 5 razy wybijamy kreski z każdej strony blaszki tak jak na zdjęciu . Możemy to samo zrobić na ogonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Teraz wykonujemy wygięcie z przeciwnej strony blaszki. Tak jak widać na zdjęciu wkręcamy blaszkę w imadło . Widać przekładkę z klocka drewnianego , który jest lekko zaokrąglony. Ma to na celu ochronę naszej blaszki przed zarysowaniem i ostrym przełamaniem . Ciągniemy do siebie ale nie za mocno . Prawda ,że łatwe ? Wykonanie takiej blaszki zajmuje mi 15 minut. Pozdrawiam , Paweł Brzuskiewicz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssamer Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 piękne - bardzo mi się podobają powiedz jeszcze jak łowią?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanio Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Napewno dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 1 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 piękne - bardzo mi się podobają powiedz jeszcze jak łowią?? Blaszka jak blaszka sama nie łowi , ale jak ją pięknie zaprezentujesz rybce to nie ma takiej siły żeby nie zagryzła .Janusz napisał na tym forum piękny artykuł na trmat połowu na wahadełka . Poszukaj , przeczytaj a docenisz ich wartość !Prawda Jachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Pawle, myślę że takie klepanie to super sprawa i dziękuję że postanowiłeś podzielić się znami swoimi doświadczeniami i zdjęciami Mam małe pytanie: jakie warunki powinna spełniać wahadłówka aby podczas prowadzenia/opadu nie wpadac w ruch obrotowy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Mi się wydaje ze to zależy od odcinka drutu na którym jest umieszczone strzemiączko a na strzemiączku paletka. Czym więcej luzu ma poruszające się strzemiączko(tzn wolna odległość miedzy korpusem a oczkiem gdzie mocujemy agrafkę) tym ruch obrotowy opóźniony lub wcale, inaczej jest jak strzemiączko nie posiada wolnego miejsca miedzy korpusem a oczkiem, wtedy ruch obrotowy następuje od razu po wrzuceniu do wody. PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 @Slider ale moje pytanie dotyczy wahadłówki a nie obrotówki. Sądzę że odpowiedź będzie dotyczyła raczej stopnia wykrępowania blachy a moze jeszcze innych czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Sorry Friko dzisiaj jestem mocno roztrzepany Jeśli chodzi o wahadłówki to właśnie zależy od krepowania.. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Friko nie bez znaczenie jest również grubosc - masa blachy. Ogólnie można założyc, że im głebsze tłoczenie oraz mniejsza masa tym wahadełko szybciej będzie wpadało w ruch obrotowy... niestety gotowego wzoru (zaleznosc startu wirowania od masy i wykrepowania) niestety nie jestem w stanie wyprowadzic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 1 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 mifku - masz absolut rację ,jeśli ktoś chce mieć wahadło pracujące wylącznie jak wahadło to proponuję zacząć mu od blachy 2 mm grubości o ksztalcie gnoma . Jak blacha będzie miała większą grubość to później będzie wpadała w ruch obrotowy. Płytkie krępowanie zawsze zmniejszy obroty . Ja jednak lubię blaszki glęboko krępowane bo mogę dzięki temu lepiej ją zaprezentować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 @woblera patenty w rodzaju wyginanych skrzydelek na cefalu? Czy szerokosc / kształt blachy mają Twoim zdaniemwpływ na wpadanie w ruch obrotowy (np. blachy wąskie vs. szerokie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 @wobler vel Adam Słodowy Świetny opis i wszystko takie proste. FrikoZarówno wąskie blachy jak i szerokie mogą wpadać w ruch obrotowy. Decyduje tutaj sposób gięcia, głębokość tłoczenia oraz grubość samej blachy. Na pewno wahadła, które wpadają łatwiej w ruch obrotowy wymagają od łowiącego bardziej przemyślanego prowadzenia, ale dają też więcej możliwości, jak wspomniał już @wobler.Zresztą poczciwy gnom nr3 czy alga nr3 to wciąż doskonałe blachy i można prowadzić je równie ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 2 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 @woblera patenty w rodzaju wyginanych skrzydelek na cefalu? Czy szerokosc / kształt blachy mają Twoim zdaniemwpływ na wpadanie w ruch obrotowy (np. blachy wąskie vs. szerokie)?Witaj ja osobiście żadnych skrzydełek w moich blaszkach nie robię i uważam je za zbędne ale oczywiście mogę się mylić .Myślę , że to raczej sposób wykrępowania blaszki ma większy wplyw na to czy będzie się kręciła czy wahała no i jak wcześniej pisałem grubość blachy co za tym idzie jej ciężar . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi