Skocz do zawartości
  • 0

Łódka pod elektryka

n15

Pytanie

Witam! Temat może trochę dziwny, bo kto kupuje łódkę pod silnik a nie na odwrót? Myślę jednak, że wiele osób z różnych względów nie może korzystać z silnika spalinowego, choćby np. dlatego, że woda na której lubią wędkować lub mają do niej najbliżej,jest objęta tzw. strefą ciszy. Wtedy zostają wiosła (trzeba je mieć, bo zawsze mogą się przydać) i silnik elektryczny.

Jeśli chodzi o sam silnik to nie mając na wydanie fortuny na super-hiper wynalazki (ale wydając także sporo) pozostaje nam w większości motor lepszej lub mniej znanej firmy o uciągu powiedzmy 50-55 lbs.      I co dalej, jaką łódkę kupić?

W moim przypadku woda na której łowię może to nie morze, ale jest tego ok.700ha i potrafi tu dmuchnąć. Metoda połowu to spinning i trolling. Przeważnie łowię sam i mówiąc szczerze już to jest pewnym obciążeniem dla łódki, sporadycznie załoga wzrasta do 3 osób (tzn. do 2,5-ja, szwagier i siostra  :)) plus jak wiadomo graty, a w tym aku.

Ważne jest bezpieczeństwo i jakiś komfort łowienia, a więc odrzucam łódki krótsze niż 3,5m. Ze względów finansowych a także innych myślę, że łódka nie powinna mieć też więcej niż 4,2m.

Czekam na propozycje tych, którzy łowią w podobnych warunkach i uważają, że posiadany sprzęt to jest właśnie to oraz tych, którzy po prostu znają temat.

Wszelkie celne uwagi myślę że będą cenne nie tylko dla mnie ale i dla tych, którzy zastanawiają się nad podobnym zakupem. 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No to faktycznie zaczyna być ciekawie z tym katamaranem , a składanie pokładu tez nie powinno być problemem takie X z nakładką z odpowiedniego materiału na sztywną podłogę mocowanego do tych zsuwanych profili na zabezpieczane szybko złączki jak w burtach przyczepek samochodowych . To tak na szybko.

Prędkość przy takich różnicach też już ma znaczenie jak nadmienił pan Krzysztof.

Edytowane przez rd1_68

• 0

No to faktycznie zaczyna być ciekawie z tym katamaranem , a składanie pokładu tez nie powinno być problemem takie X z nakładką z odpowiedniego materiału na sztywną podłogę mocowanego do tych zsuwanych profili na zabezpieczane szybko złączki jak w burtach przyczepek samochodowych . To tak na szybko.

Prędkość przy takich różnicach też już ma znaczenie jak nadmienił pan Krzysztof.

Taka podłoga musi być na kratownicy z aluminium bo jak by były same belki to po kilku latach by się rozsypało z powodu braku wytrzymałości na skręcanie ...czyli jak pływamy skośnie do fali to pływaki pracują naprzemiennie. Czyli sztywny mocny stelaż i cieńsza lekka podłoga ze sklejki np 12 mm.

• 0

Łódź pod silnik elektryczny Wigry 355 /przednią bakistę przystosowałem pod akumulator,kable 10 kwadrat,przeciągnięte w rurce ,odpowiednio zakończone końcówki kabla. Przetłoczenie w przedniej bakiście pod akumulator max 120 Ah /wymiary 41x20 wys. 25. Łodzie wigry 355 które pływają np. po J. Wigry (strefa ciszy WPN) na silnikach elektrycznych bardzo dobrze radzą sobie z falą i powiewami wiatru. Ja jako producent zawsze stawiam na bezpieczeństwo. Łódź powinna być stabilna,trwała,fachowo wykonana, funkcjonalna.Awaryjnie można wrócić do brzegu z napędem wiosłowym ,tak dla zdrowotności ;)Rozwiązanie pod zasilanie z aku.
 Zbigniew

Edytowane przez milupa

• 0

A swistak siedzi i zawija........ o ile dobrze myślę to Wigry maja V a łodzie z takim kadłubem jak wcześniej pisali: Pan Krzysztof Kasprzak i Horn za bardzo dobrze na elektryku nie plywają tak więc nie opowiada Pan takich rzeczy , co do dzielności na falach to chyba za bardzo nie prawda bo z różnych zródeł słyszałem ze właśnie Wigry 355 nie są zbyt stabilne i dlatego zrezygnowałem z zakupu.

Panie Auguście 5 post i 5 razy Pan wychwala swoje Wigry , może tak po za wychwalaniem swoich wyrobów wzorem innych szkutników obecnych tu na forum( Krzysztof, Horn) dodał trochę postów nie wychwalających swoich Wigry a wnoszących trochę więcej wartości na forum.

• 0

Chyba Panie Zbigniewie strzelił Pan sobie sam w kolano.

Pływałem kilka lat bliźniczą łódeczką SOLAR 360 i wiele o nich można powiedzieć dobrego ale nie to że są demonami prędkości na elektryku :-)

Trzymając się jednak tematu , odwiedzam często jeziorka lubuskie gdzie jest dużo stref ciszy. Miałem kiedyś okazje poznać jednego gościa który pływał na TEXAS-ie 320 . To była przyjemnohttp://www.darekco.eu/wioslowe_3_texas_320.htlć patrzeć jak ta łódeczka pomyka , ale coś za coś bo przestrzeni tam nie było za wiele .Jeśli na liste wcześniej wymienionych mogę dopisać jakąś łódke pod elektryka to podpisuję pod tym TEXASEM 320.http://www.darekco.eu/wioslowe_3_texas_320.html

• 0

Chyba Panie Zbigniewie strzelił Pan sobie sam w kolano.
Pływałem kilka lat bliźniczą łódeczką SOLAR 360 i wiele o nich można powiedzieć dobrego ale nie to że są demonami prędkości na elektryku :-)

Trzymając się jednak tematu , odwiedzam często jeziorka lubuskie gdzie jest dużo stref ciszy. Miałem kiedyś okazje poznać jednego gościa który pływał na TEXAS-ie 320 . To była przyjemnohttp://www.darekco.eu/wioslowe_3_texas_320.htlć patrzeć jak ta łódeczka pomyka , ale coś za coś bo przestrzeni tam nie było za wiele .Jeśli na liste wcześniej wymienionych mogę dopisać jakąś łódke pod elektryka to podpisuję pod tym TEXASEM 320.http://www.darekco.eu/wioslowe_3_texas_320.html

Raczej nie szukamy tu "demona szybkości", a kompromisu pomiędzy osiągami, bezpieczeństwem, funkcjonalnością i kosztami. Każdy z kolegów może wymienione przeze mnie cechy ustawiać w dowolnej kolejności i oczywiście traktować je jako mniej lub bardziej ważne.

Jeżeli chodzi o łódkę Texas 320 to wydaje mi się, i chyba nie tylko mi (  http://jerkbait.pl/topic/7138-%C5%82%C3%B3d%C5%BA-texas-320-opinie/) , że jest to jedna ze słabszych propozycji. 

• 0

n15

Raczej nie szukamy tu "demona szybkości", a kompromisu pomiędzy osiągami, bezpieczeństwem, funkcjonalnością i kosztami. Każdy z kolegów może wymienione przeze mnie cechy ustawiać w dowolnej kolejności i oczywiście traktować je jako mniej lub bardziej ważne.   Jeżeli chodzi o łódkę Texas 320 to wydaje mi się, i chyba nie tylko mi (  http://jerkbait.pl/t...xas-320-opinie/) , że jest to jedna ze słabszych

propozycji

Może tytuł tematu powinien brzmieć inaczej ? Mamy znalźć samochód który bedzie rodzinnym kombi funkcjonalnym ,bezpiecznym który sprawnie mnie przemieści z oddalonych od siebie punktów na siniczku elektrycznym . Nie będę się już czepiał tego TEXASa ale w mojej skromnej ocenie (do której również mam prawo) łódka ta została zaprojektowana w tamtym czasie do takiej właśnie roboty Czy mi sie ona podoba czy nie ta łódka ma się szybko jak na te warunki przemieścić z punktu A do punktu B a jest to cecha bezcenna dla każdego spinningisty. Myślę że zamysł budowy i nowych myśli tu w tej dyskusji stał sie przewodni w ostatnich postach i intencją moją było pokazanie (mniej czy bardziej ważne ) tej konstrukcji. A że nie jest kombi , coś za coś .

Pozdrawiam

• 0

Panowie, projektując łódkę pod elektryka powinniście mieć na uwadze jedną rzecz. Mianowicie prędkość obrotowa takiego silnika jest ograniczona poprzez jego uzwojenie i prędkość 7,5-8 km/h moim zdaniem jest nieprzekraczalna (nie mówię o droższych konstrukcjach typu torqeedo). Reszta w tym temacie to tylko i wyłącznie opory dzięki którym można zejść na pobieranym prądzie. Tak więc szybciej nie poleci ale można ugrać coś na jej zasięgu względem innych jednostek.

Silniki elektryczne na piątym biegu w zależności od ich mocy biorą od 30-50 a nawet 60A, ograniczając opory można było by zejść o te kilka amperów i przy tym zwiększyć zasięg na danej pojemności akumulatora. Przykładowo silnik taki na piątym biegu niezanurzony w wodzie będzie brał nawet 5A, ale już pod obciążeniem weźmie 40A. Trzeba było by zrobić odpowiednie testy bo to też ważne zagadnienie.

• Like 1

• 0

Ale tu juz wchodzimy bardziej w temat silnik elektr. do lodki a omijamy wlasciwy - lodka do silnika elektrycznego.. :)

Rowniez byly takie tematy (moze by odswiezyc?) - metody ugrania czegos byly rozne - od wyboru silnika z plynna regulacja (maximizer), poprzez wymiane/ poprawe polaczen(styków) w silniku, jak i zamiane na bardziej sprawne przewody zasilajace silnik.

Natomiast co do lodki to do okreslenia jej ch-ru zeby dobrze wspolpracowala z elektrykiem, to troche jest powyzej. Byc moze brakuje (jak zwykle) troche przykladow konkretnych lodek napisanych przez ich uzytkownikow...

Gumo

• 0

Mimochodem zajechalem do WMH na W-wskie Wybrzeze Gdynskie. Troche sniegiem przypruszone ale widze, ze stoi mindakowski Okoń i Skylla 360 (chyba, bo sniegu troche a jest jeszzce model 370).

Po ogledzinach moge wyrazic watpliwosc czy te konstrukcje nadaja sie do silnika elektr. jako napedu glownego. Okon, jakby go poszerzyc z tych 144cm bylby typowa jednostka do sredniej spaliny. Domyslam sie, ze zmniejszenie szerokosci bylo podyktowane wlasnie checia dostosowania pod elektryka. Jednak jezeli podana masa jast zblizona do prawdy (po ogledzinach widac ze jest to mozliwe) to elektryk tego dobrze nie popchnie raczej...

Podobnie Skylla - niewielka acz szeroka konstrukcja oraz dosc ciezka(120kg) nie rokuje oszalamiajacych osiagow na elektryku.

Wyglada, ze beda tak tam sobie zimowac wiec sa do obejrzenia i pomacania...

Czyli moje 1sze spostrzezenia byly trafne - lodka do elektryka musi byc niezbyt ciezka ani gabarytowa(do 80kg gdzies) a co za tym idzie duza szerokosc nie wchodzi w gre (co kloci sie z wymagana stabilnoscia/ wstawaniem na niej) ani wysokie burty  - wysokie burty dobre na trudne warunki ale rowniez wiekszy opor wiatru.

Czyli kompromis - albo elektryk i wszystko to czego ja nie lubie na lodce - malo miejsca, kombinacje zeby wieksze fale sie nie wlewaly do srodka, wstawanie z asekuracja reczna a jak trafi sie kolega wiekszych rozmiarow - wskazany wczesniejszy trening break dance.

Albo elektryk czyms nieco solidniejszym (np. takim Okoniem) z pogodzeniem sie z nieco gorszymi "wlasciwosciami jezdnymi" przy zyskach na stabilnosci i dzielnosci lodki oraz mozliwoscia zainstalowania  wiekszego niz 4KM silnika spalinowego.

Az dziwne, ze nie wypowiadaja sie uzytkownicy lodki Wozniak 420/130cm (~85kg)  - widzialem na Z.Z. takich kilka.

Gumo

p.s. Jest w ofercie Wozniaka jeszzce 1 lodka podchodzaca pod w/w wytyczne - 80kg, przeznaczona do malego silnika, 380/155cm. Przy zachowaniu 1 scianki..

• 0

Się robi bo decyzja już zapadła. Tylko trochę koncepcja się zmieniła bo chcę żeby to było modułowe czyli w wymiarach o długości 380 , 440, 500 lub 560 cm. .do wyboru i  już wiem jak to zrobić.

Ogólnie kształt kadłubów też będzie troszkę inny ...czyli tak

post-51177-0-90757200-1390677752_thumb.jpg

Dziób i tył jednakowy co daje 380 cm i 3 przedłużki formy w środku do wyboru po 60 cm każda

post-51177-0-18592000-1390677760_thumb.jpg

post-51177-0-83450800-1390677766_thumb.jpg

• 0

Może coś takiego  :D . Mnie się podoba  :D 

A gdzie mozna nabyc takiego colorado xt? Czasami nie ciągałbym łajby, zwłaszcza na mały zbiornik. Jeśli w kraju ktoś sprzedaje, to chetnie kupie.

Wiem, że produkują u nas cos podobnego, melonair http://melonair.com/melonair-n21-expert/  . Nie wiem tylko czy on dobrze pływa bo ma pływaki o znacznie większej średnicy i "grube" dzioby pływaków. Pływa ktoś na tym?

• 0

W kontekście elektrycznego napędu mam pytanie o taką łódkę Silver 405.Niewiele znalazłem poza dwoma filmami, w których  pływa na  spalinie. Co można zaobserwować to że konstrukcja "bliźniacza" z Remusem 390 i Krugerem Lambda. Może znajdzie jakiś  użytkownik i podzieli się doświadczeniami.

Dzięki