Skocz do zawartości

Kołowrotek średni spinning pomoc

michaldaga

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

planuje kupić kołowrotek do średniego spinningu w cenie do 130zł
Wędzisko jakie posiadam to Robinson Tritium Trout Spin 2,7 m./5-20 g
Wędkuje głownie na Bugu (miejscówki ze spokojną wodą, na szybszy nurt biorę cięższy spinning z dopasowanym kołowrotkiem), starorzeczach i jeziorkach.
Chodzi mi głownie o połowy okoniowe i szczupakowe.
Zastanawiam się nad tymi kołowrotkami:

do kołowrotka na podkład nawinę plecionkę Power Pro 0.13 - 8kg

Proszę o radę, ew. może coś państwo polecą :)
I jak jest z działami serwisowymi w poszczególnych firmach?

Zastanawiałem się nad tymi kołowrotkami co wymienianie, więc jeszcze pomyślę:-)

Większe pieniądze zainwestuje do sprzętu na cięższy spinning bo na okonia, klenia czy nawet jak większy szczupły czy sandacz się trafi raz na jakiś czas to powinno wystarczyć.

A jak myślicie, czy plecionka tej grubości będzie dobra na taki kołowrotek?

W tej cenie shimano catana 2500 bezapelacyjnie jak dla mnie. Kultura pracy jak na tą półkę cenową bezkonkurencyjna, różnie mówią o wytrzymałości, ale ja używam do ultralighta co prawda nie dość często jednak 3-ci sezon i bez zakłóceń.

Poszedł bym jeszcze w stronę sportfisha, bo to niedoceniona marka, co prawda mars casta już na forum docenili, ale i kołowrotki nie są złe jeśli chodzi o taką półkę cenową. (kupiłem do gruntówki i sobie chwalę)

Tu w linku http://fishing-test.pl/koowrotki/22-koowrotki/292-sportfish-mustang-150061bb recenzja co prawda mniejszego modelu, ale można to potraktować analogicznie problem może być jedynie z dostępnością.

Edytowane przez Tomek88
  • Like 1

Jednak jak na Bugu się spinninguje to myślę, że coś trochę mocniejszego lepiej założyć? Od plecionki 0.10 i żyłki?

Może stalowa linka, taka jaką się do osprzętu rowerowego stosuje... :rolleyes:  Można kupić na metry, dość mocna i na Bug powinna styknąć...

• Like 1

Shimano Catana do ultralighta może i się nada ale większe rozmiary wytrzymałością Passionowi nie dorównają. Z tych kołowrotków co wymieniłeś ja bym wziął Dragona, a z niewymienionych Passiona albo jakiś odpowiednik z Ryobi, np. Ecusime.

• Like 1

Dopiero od tego roku zacznę używać Power Pro, więc zobaczymy na co je stać, nóż zawsze mam przy sobie:-P Dzięki za rady, poczytam jeszcze trochę o kolowrotkach przez was zaproponowanych i coś wybiorę, wiem ze nie szaleje z pieniędzmi ale na jako takie połowy powinno wystarczyć:-)

Spro Passion jako sprawdzona konstrukcja, przy Twoich wymaganiach i budżecie chyba optymalny wybór, miałem rozmiar FD730 przez kilka sezonów, dawał radę przy podbijaniu gum po kilkanaście (15-25gr), wadą tego Spro jak chyba i innych modeli tej marki to szumiąca rolka, ja swoją wymieniałem (tzn łożysko), poza tym inne cechy użytkowe: nawój, hamulec płynność pracy na dobrym poziomie.

• Like 1

Spro Passion rozmiar FD730 2 lata ciezkiej orki przez kolegę w sezonie od maja do listopada 10 h tyg na rybach z zabawkami 15-25 gram naprawdę polecam , tak jak kolega wyżej mówi ta szumiąca rolka a w tej cenie to się nie przejmuj, chyba że dozbierasz do 195 zł i trafisz na okazję DRAGON ENIGMA 530 klasa wyżej 

Edytowane przez El_Mariaczi
  • Like 1