maciek1b Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Z informacji w wykazie wód wynika, że od mostu w Dłużewie w górę można łowić.Chyba że źle kumam.No tak by wynikało z wykazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chincza Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Ale problem tkwi w braku planu ochrony rezerwatu wiec jak nie ma planu to nawet chodzić w nim nie można poza wyznaczonym niebieskim szlakiem, a co do podpisów to nie ma sensu bo nie ma podstawy na jakich warónkach miało by się opierać porozumienie a nawed jak dojdzie do stworzenia planu ochrony przypuśćmy w tym roku i dojdzie do porozumienia z PZW to wedle prawa w 2015 wejdzie w życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Z informacji w wykazie wód wynika, że od mostu w Dłużewie w górę można łowić. Chyba że źle kumam. Dobrze kumasz. Zakaz łowienia jest od mostu w Dłużewie do mostu na trasie 801 (tzw Nadwiślance) więc zostaje jeszcze kawałek przyujściowej rzeki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Wreszcie jakiś konkret, już myslałem, że nad Świder tylko na biwak z rodziną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) Wreszcie jakiś konkret, już myslałem, że nad Świder tylko na biwak z rodziną. Rodzina na kocyk, a ty nad wodę i pamiętaj żeby zabrać kolegę, który trenuje już ciche zejście nad Świder Edytowane 5 Marca 2014 przez anpart 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 (edytowane) Byłem dzisiaj nad Świdrem, dwie godzinki łapania, zero kontaktu z rybą.Chociaż czułem się jak nad morzem, melioranci usypali trzymetrowe ścieżki z piachu, po obu stronach rzeki. Edytowane 13 Marca 2014 przez anpart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 Pozazdrościć wycieczki ja na turnieju piłki z synem kwitłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Byłem dzisiaj nad Świdrem, dwie godzinki łapania, zero kontaktu z rybą.Chociaż czułem się jak nad morzem, melioranci usypali trzy metrowe ścieżki z piachu, po obu stronach rzeki.Chyba nie łowimy w tych samych miejscach,bo u mnie usypali dwie trzymetrowe ścieżki z piachu..... .Zdjęcie "rzeki" powyżej Dłużewa . Edytowane 12 Marca 2014 przez tost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Chyba nie łowimy w tych samych miejscach,bo u mnie usypali dwie trzymetrowe ścieżki z piachu..... .Zdjęcie "rzeki" powyżej Dłużewa .To jest mój ulubiony kawałek Świdra, teraz plaża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1b Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Wygląda masakrycznie jak jakiś kanał melioracyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Chyba nie łowimy w tych samych miejscach,bo u mnie usypali dwie trzymetrowe ścieżki z piachu..... .Zdjęcie "rzeki" powyżej Dłużewa .Wywaliłem babola, dzięki za poprawienie. miało być 2 trzymetrowe, po jednej na każdym brzegu, chociaż miarką nie mierzyłem. Edytowane 13 Marca 2014 przez anpart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uczeń Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Kanał melioracyjny to dobrze powiedziane , tam nawet to kamienie wywalili na brzeg ryba to nawet nie ma się gdzie schować .Chociaż tam ryb to na palcach jednej reki można policzyć , na szczupaki to jeżdżą już jak tylko lód zejdzie i woda trochę opadnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mako150 Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Ja jak byłem rok temu nad Świdrem to wyglądał tak . Dobrze raz na jakiś czas zrobić odskocznię od piaszczysto - kamienistej Wisły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korsarz Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Mam od 30 lat działkę w Woli Karczewskiej. Ponieważ nigdy nie widziałem tam żadnej kontroli, im mniej będzie wędkarzy, tym więcej będzie kłusoli- to pewne. Ryb i tak jest coraz mniej z uwagi na:- sznur kajaków od maja do września (co ciekawe kajakarze najwyraźniej nie niszczą rezerwatu hałasem, waleniem wiosłami, wywalaniem ton śmieci, sraniem w krzakach nadbrzeżnych),- wybudowanie wspomnianej zapory (przestały migrować z wisły brzany, świnki jak też inne ryby). Dla informacji dodam,że po naszych (działkowców) interwencjach u dyrektora RZGW w Otwocku zmieniono operat dla zbiornika i opuszczono wodę tak, że właściwie spiętrzenie jest znikome (o wysokosć samego progu). Mieliśmy wodę w piwnicach, podobnie jak niektórzy mieszkańcy wsi. Po ww. zmianie zapora wogóle przestała być potrzebna (o ile kiedykolwiek była). RZGW zresztą nie ma i nie miało nigdy kasy na interwencyjne podnoszenie czy opuszczanie klap.- miejscowych i przyjezdnych z Otwocka i okolic łażących z żakami i tłukących prądem tak, że nieraz w całej wsi prądu nie ma,- działkowców z ololicznych kompleksów łowiących non stop, najczęściej bez żadnych uprawnień.Powyżej Glinianki w weekend widziałem z 5 muszkarzy- pewnie nie wiedzieli bidulki o zakazie;).Jadę dzisiaj, to połażę i popatrzę. Myślę, że łowiących w długi weekend będzie mnóstwo. Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez Korsarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korsarz Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 No i byłem. 1 maja złaziłem odcinek od Kruszówca do Woli Karczewskiej. Kilku łowiących było. Zaskoczyła mnie nieco reakcja spinningisty (wyglądającego bardzo profesjonalnie) spotkanego na zaporze. Na moje pytanie, czy wie że w tym roku jest zakaz odpowiedział, że wie i stać go na mandat... Z pewnością ów Jegomość krzywdy rybom nie zrobi, brzegu nie zaśmieci itp., ale poszanowanie dla przepisów nie imponuje. Reszta napotkanych (spławikowców) o zakazie nie miała pojęcia.Dzisiejsze plany pokrzyżowała pogoda. Patrzę za okno, sprzęt spakowany, ale aura skutecznie zatrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Jeśli mogę coś zauważyć...Przepisy w polsce często są debilne o czym wie każdy. Dziwi więc, ze potępia się ludzi kierujących się nie literą prawa a jego duchem. Jeśli gość ma chęć ryzykować mandat, a więc wspomóc dobrowolną darowizną PZW , wodzie krzywdy nie robi...a tło dla niego stanowią kłusole wszelkiej maści...to zdaje sie wzór do naśladowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korsarz Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 Nie zasili darowizną PZW, bo Świder nie jest już wodą PZW. Zasili co najwyżej beton w otwockim RZGW:)To, że przepisy są nieraz nieprecyzyjne, czy nawet kuriozalne i powodują wewnętrzny bunt nie oznacza, że należy je z gruntu lekceważyć. Tym niemniej napisałem o swoich obawach o zwiększeniu się plagi kłusownictwa z uwagi na mniejszą ilość lub brak wędkarzy pilnujących swojej wody. Tym niemniej PZW wody nie dzierżawi a RZGW reprezentujące SP nie musi wody udostępniać wędkarzom. Tym bardziej powinien ów organ pilnować rezerwatu przed dewastacją, czego dotychczas niestety nie robił i pewnie robić nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prabart Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Ma ktoś jakieś wieści ze Świdra powyżej mostu w Dłużewie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Ma ktoś jakieś wieści ze Świdra powyżej mostu w Dłużewie? Też bym zasięgnał informacji, czy cokolwiek się da połowić w okolicach Dłużewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Jeśli Świder wygląda tam tak jak ja pamiętam sprzed lat a i na zdjęciach w tym wątku nie wygląda to inaczej to ciężko będzie znaleźć desperata który by chciał tam łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Rok temu 2 x 60 cm i kilka mniejszych, zależy od stanu wodu, ale coś się trafia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szu23 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Rok temu 2 x 60 cm i kilka mniejszych, zależy od stanu wodu, ale coś się trafia.Tomek zostaw Świder na wiosne - jedźmy zakończyć grudniową kiełbaską nad Bug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomrusz Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Tomek zostaw Świder na wiosne - jedźmy zakończyć grudniową kiełbaską nad BugAle ja pod lodem nie łapię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szu23 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Ale ja pod lodem nie łapię.może jeszcze odpuści na chwile, wczoraj jak byłem w Błoniu to Utrata cała płynąca - podobna do Świdra prawie, także jakby coś można się wbijać w sobote i sprawdzić co tam się chlapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anpart Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Ale rzeki wybieracie coraz większe, to może nad Srebrną się wybierzemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi